Procurorii DNA fac mai multe percheziţii, miercuri dimineaţa, la sediul central din Bucureşti al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), precum şi la cel din Suceava şi la cel din Dâmboviţa.
Ancheta procurorilor anticorupţie vizează 240 de dosare de acordare de sprijin financiar unor firme aşa-zise agricole şi zootehnice, dar care nu desfăşurau astfel de activităţi, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Sursele citate au mai spus că sunt suspectate de corupţie circa 20 de persoane, printre care un fost primar din Câmpulung Moldovenesc, un poliţist şi un medic veterinar.
După ce au apărut în presă aceste informaţii, DNA a confirmat că procurorii „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local şi oameni de afaceri”.
„În cursul dimineţii de 4 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanţă competentă, sunt efectuate percheziţii în 13 locaţii situate în municipiul Bucureşti, judeţele Suceava şi Dâmboviţa, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice şi persoane juridice”, se arăta într-un comunicat al DNA.
Directorul general al APIA a fost ridicat, miercuri dimineaţa, de DNA, iar percheziţiile continuă în Bucureşti şi Suceava, au declarat surse judiciare pentru Digi 24.
Se pare că mai mulţi directori ai instituţiei au acordat fonduri ilegale unor firme care nu se ocupau, de fapt, cu agricultură. Printre acestea se numără şi o serie de parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Acestea au primit subvenţii ilegale, în condiţiile în care nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice.
Printre cei 20 de suspecţi se mai numără şi un preot, mai mulţi funcţionari publici şi doi medici veterinari din Suceava.
Funcţionarii publici aprobau subvenţii ilegale, banii provenind din fonduri europene. Astfel, DNA îi suspectează pe cei implicaţi în acest dosar de abuz în serviciu şi fapte de corupţie.
Totodată, surse judiciare au precizat că doi medici veterinari din Suceava au înfiinţat exploataţii fictive în vederea obţinerii pe nedrept a unor prime care se acordă producătorilor agricoli.
Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ cinci milioane de lei.
De menţionat este că APIA se află printre cele mai importante instituţii din domeniul agricol, pentru că pe aici trec importante sume din fonduri europene, care sunt apoi distribuite fermierilor.
(Sursa: ziare.com)