TIGRII NEVĂZUȚI ai Iaşului fac profIT. Imaginea de ansamblu a segmentului IT din Iaşi, în 2013, un domeniu care tace şi face

0
588

Zeci de firme de apartament, profilate pe soft, fac cifre de afaceri de 2-3 milioane de lei pe an, cu 7-8 angajaţi n Randamentul este excelent: circa 26.000 de lei/lună produşi de un singur angajat. Endava şi Amazon au raportat creşteri spectaculoase în 2013, iar Iaşul informatic prinde contur.

 

Cel mai dinamic segment al economiei ieşene se consolidează şi tinde să devină reprezentativ pentru judeţ. Firmele din IT&C au avut o dezvoltare aproape incredibilă în numai un an, câteva ajungând să-şi mărească numărul de angajaţi şi cifra de afaceri chiar şi cu peste 40%. „Campionul” pare a fi Amazon, o companie multinaţională cu sediul în Palas.

 

IT-ul a egalat agricultura

Domeniul cercetare-dezvoltare şi high-tech ocupă, în economia judeţului, un loc similar cu agricultura. Ambele ramuri ale economiei deţin câte 5%, ceea ce înseamnă că fiecare a vândut produse de circa 150 milioane de euro. Spre comparaţie, industria deţine puţin peste 30%, dar în această zonă activează firme precum Delphi, E.ON sau Antibiotice. Trebuie menţionat că doar Delphi are o cifră de afaceri de peste 400 milioane de euro, adică mai mult decât agricultura şi IT-ul la un loc. Zona de cercetare-dezvoltare şi high-tech este dominată de producătorii de software, care deţin circa 80% din totalul cifrei de afaceri.

O analiză 7EST, bazată pe bilanţurile contabile ale anului trecut, arată că potenţialul de dezvoltare în IT&C a dus la creşterea spectaculoasă a unor firme.

 

Endava a făcut angajări masive la Iaşi 

În scădere, dar cu profituri bune

Producătorii de software sunt numeroşi, fiind înregistrate peste 400 de firme, dar puţine au mai mult de 10 angajaţi. Printre întreprinderile mici şi mijlocii se remarcă, însă, câteva nume. The Red Point SA este într-un uşor declin, dar activitatea sa este încă remarcabilă. În 2013 a înregistrat o cifră de afaceri de 11,3 milioane de lei, cu circa 3,5 milioane mai puţin decât în 2012. Profitul s-a redus de la 293.000 lei la doar 134.000 lei, iar numărul de salariaţi a scăzut de la 102 la 72. Şi Gemini Cad Systems SRL şi-a diminuat uşor activitatea. Spre deosebire de Red Point, Gemini şi-a dublat numărul de angajaţi, ajungând acum la 40. Cifra de afaceri a scăzut de la 4,2 milioane lei la 3,5 milioane, iar profitul raportat este similar cu cel de la Red Point.

 

Performanţă în apartament

La Bentley Systems România SRL, diferenţele sunt aproape de nesesizat. Cifra de afaceri a scăzut de la 2,4 la 2,3 milioane de lei, dar a scăzut şi numărul angajaţilor de la 19 la doar 16. O firmă mai puţin cunoscută, dar tot din categoria IMM-urilor, este XWIKI Software SRL. În 2012 a avut 14 angajaţi, acum are 15, iar cifra de afaceri a crescut de la 1,4 milioane lei la 1,75 milioane.

În domeniul producătorilor de soft este interesantă şi evoluţia microîntreprinderilor. Acestea sunt, practic, firme de apartament, majoritatea cu mai puţin de 10 angajaţi. Syneqva SRL a lucrat în ultimii doi ani cu 7 salariaţi, şi a obţinut profit. Datele Ministerului de Finanţe indică însă un declin puternic. De la 2 milioane cifră de afaceri s-a ajuns la 1,6 milioane lei, iar profitul a scăzut de la 410.000 la doar 5.780 lei.

Nu toate microîntreprinderile care produc software îşi diminuează activitatea. Smart2tech Development SRL a avut 9 angajaţi şi acum are 11. În 2012 a vândut de 880.000 lei, iar anul trecut a ajuns la 960.000 lei. În fiecare an a înregistrat profit de peste o jumătate de milion de lei.

 

 

Citește și Premiul de fugă pentru Cristi Maftei: 430.000 de euro, bani publici. După condamnarea la închisoare, liberalul a fugit cu banii primiți din contractele cu statul

 

 

Creşteri de 40% în softul dedicat

Un alt domeniu al acestui segment economic îl constituie tehnologia informaţiei şi a software-ului orientat spre client. În această zonă rezultatele sunt absolut spectaculoase. Astfel, SCC Services România SRL şi-a mărit numărul de angajaţi de la 302 la 385. La rândul său, cifra de afaceri a explodat. În 2012 firma ieşeană a vândut produse de 21 milioane de lei, pentru ca anul trecut să vândă de peste 30 milioane. Aşadar, creşterea este de peste 40% în doar un singur an. În schimb, profitul s-a diminuat de la 2 milioane la 1,7 milioane lei.

O altă firmă cu evoluţie asemănătoare este Mind Software SRL. Numărul angajaţilor a crescut de la 273 la 291 şi cifra de afaceri de la 25,6 milioane la 28,2 milioane lei. La Mind Software SRL a crescut şi profitul, de la 1,3 la 1,5 milioane.

 

Amazon pare campionul absolut

Unul dintre cele mai puternice nume prezente la Iaşi este Amazon. Prin Amazon Development Center (România) SRL, firma activează într-o clădire din Palas. Amazon a raportat creşteri spectaculoase în toate domeniile. Numărul angajaţilor a crescut cu circa 45%, de la 118 la 172. Veniturile din 2012 au fost de 17,5 milioane de lei, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 25 de milioane. Aşadar, o creştere de peste 40%. Şi profitul raportat a crescut considerabil, de la 1,5 milioane la 2,6 milioane de lei.

Un caz interesant este cel al companiei Endava. Aceasta şi-a mutat centrul operaţional la Iaşi, unde are un punct de lucru, dar sediul social este la Cluj. Aşadar, o analiză doar pe activitatea de la Iaşi este greu de făcut, dar se poate estima că măcar jumătate din rezultatele financiare sunt obţinute de programatorii ieşeni. La nivel naţional, Endava şi-a mărit numărul de angajaţi de la 527 la 780, iar în punctul de lucru de la Iaşi sunt angajaţi aproape o treime dintre aceştia.

 

 

Citește și Cazul Mardare: carne de tun pentru televiziuni. Străbunicul și fetița din Podu Iloaie se întorc din lumina reflectoarelor, în realitatea crudă a vieții cotidiene

 

 

Şi Endava a performat

Cifra de afaceri raportată de Endava este aproape la o treime din cea a companiei Antibiotice. Producătorul de medicamente vinde, anual, de peste 300 milioane lei, în timp ce producătorul de software a raportat o cifră de afaceri de 113 milioane.

Trebuie menţionat că Endava şi-a dublat vânzările în ultimul an şi asta s-a reflectat şi asupra profitului. În 2012, acesta era de 1,8 milioane, în timp ce anul trecut a înregistrat 8,1 milioane. La rândul său, Webfusion SRL şi-a mărit numărul de angajaţi de la 55 la 72 şi a crescut cifra de afaceri de la 4,3 la 5,3 milioane de lei. Profitul se raportează în jurul a circa 600.000 lei anual.

 

Chiar şi pe scădere de venituri, profiturile sunt mari în electronică

Producătorii de componente au probleme

În acest tip de industrie intră şi firmele care fabrică componente electronice. Cu câteva excepţii notabile, acestea sunt în declin. EMS-Electra SRL se ocupă cu fabricarea subansamblurilor electronice şi a reuşit o creştere a valorii vânzărilor de la 5,5 la 5,9 milioane de lei. Numărul de angajaţi a scăzut de la 42 la 38, dar profitul a crescut de la 387.000 la 415.000 lei.

Pentru Techno Fuzion SRL, anul a fost unul dificil. Volumul vânzărilor s-a prăbuşit de la 3 milioane lei la doar 1,7 milioane şi au fost concediaţi câţiva angajaţi. Cu toate acestea, firma a reuşit să obţină un profit brut de 310.000 lei.

Şi Total Gaz Industrie SRL are probleme, dar reuşeşte să obţină profituri consistente. Cifra de afaceri s-a prăbuşit de la 62 milioane lei la 37 milioane, iar numărul de angajaţi a fost redus de la 322 la doar 267. Interesant este că profitul din 2012 a fost de 590.000 lei, în timp ce în 2013 acesta a crescut la 1 milion de lei, în pofida scăderii volumului de vânzări.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments