Valerică de la Aprovizionare a dat tunul la Spitalul de copii. Cazul soţilor Ciulin, unic în Iaşi: firmă cu afaceri de milioane de lei, fără niciun angajat

0
884

Afacerea a doi angajaţi de la Spitalul Sf. Spiridon a înregistrat o lovitură în luna martie. Este vorba de mai multe contracte semnate de firma soţilor Ciulin cu Spitalul de Copii, instituţie care a pus la bătaie un pot de aproape 2 milioane de euro. Specialiştii spun că este imposibil să derulezi asemenea afaceri fără angajaţi.

 

Firma soţilor Mioara şi Valerică Ciulin continuă să încaseze bani din sistemul de sănătate. Uneori sumele sunt mari, iar modul în care sunt câştigate contractele ridică semne de întrebare. 7EST a prezentat, săptămâna trecută, mecanismul complex prin care Megacons Brillago SRL reuşeşte să fie un furnizor de amploare pentru spitale, deşi nu are niciun angajat.

 

Pot mare la Spitalul de Copii

Pentru a nu atrage atenţia asupra sa, firma soţilor Ciulin participă, în general, la licitaţii de valoare relativ mică, de câteva zeci de mii de lei. La începutul anului a reuşit însă să câştige mai multe contracte-cadru la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Licitaţia, pentru reactivi şi consumabile, a avut o valoare totală de 8,5 milioane de lei, dar a fost „spartă” în mai multe loturi. Megacons Brillago a reuşit să câştige bună parte din sumă, deşi a avut mai mult de 20 de concurenţi la fiecare ofertă. De fiecare dată, firma Ciulinilor a fost asociată cu una sau două societăţi.

Astfel, la una dintre proceduri câştigători au fost Qias Med SRL Floreşti şi Megacons Brillago, iar valoarea de adjudecare este de 320.000 lei. Un alt lot, de 552.000 lei, a fost adjudecat de Qias Med SRL Floreşti, Megacons Brillago şi CO&CO Consumer 2002 SRL Bucureşti.

 

 Mâna care ia bani există, dar cea care să o oprească se lasă aşteptată

Una după alta

Un al treilea lot, de 801.000 lei, a ajuns la aceleaşi Qias Med SRL Floreşti şi Megacons Brillago. Ultima a câştigat şi un al şaselea lot, de 139.000 lei, alături de CO&CO Consumer 2002 SRL Bucureşti. Aşadar, în parteneriat cu CO&CO Consumer 2002 SRL Bucureşti şi cu Qias Med, firma celor doi angajaţi de la „Sfântul Spiridon” a câştigat licitaţii de 1,8 milioane lei.

În cadrul aceleiaşi licitaţii atribuite în martie, Megacons a „prins” şi alte contracte. În asociere cu alte patru firme a obţinut alţi 150.000 lei, alături de  Crio2 SRL Iaşi – încă un contract de 42.000 lei şi, tot cu Crio2 şi cu Qias – un lot de 483.800 lei. Un alt contract, de 35.000 lei, a fost obţinut împreună cu Trident Medical Company Bucureşti, iar alţi 500.000 lei au fost contractaţi într-o asociere din care nu lipsesc „tradiţionalele” Qias Med şi CO&CO Consumer 2002 SRL.

În total, contractele câştigate de Megacons, în asociere cu alte firme, doar de la Spitalul de Copii din Iaşi, în luna martie, depăşesc 3 milioane de lei. Prin raportare la suma totală pusă în joc de spital, de 8,5 milioane lei, se observă că firma soţilor Ciulin a devenit beneficiara a peste o treime din sumă. Şi asta nu-i tot: doar în 2014, Megacons a câştigat un noian de achiziţii publice, în toată ţara, ceea ce face foarte probabil ca suma trecută la capitolul cifră de afaceri în 2014 să crească spectaculos.

 

Milioane fără nici un angajat

Interesant este însă faptul că Megacons nu are niciun angajat, iar specialiştii în domeniu susţin că este aproape imposibil să câştigi în acest mod o suită de licitaţii.

Fostul comisar-şef al Gărzii Financiare Iaşi, Viorel Muntenescu, spune că o explicaţie ar putea exista, dar nu este plauzibilă. „Poate că patronul cară marfa, o descarcă singur, tot el întocmeşte documentaţia. Altfel nu se poate, fără niciun angajat”, spune Muntenescu.

Mioara Ciulin, care deţine 50% din Megacons, este angajată ca asistentă a Spitalului „Sfântul Spiridon”, aşa că pare exclusă ipoteza lansată de Muntenescu. La fel şi soţul ei, Valerică, angajat al aceleiaşi instituţii medicale.

 

 

Citește și Ridicăm vălul de pe Sănătate. IMPERIUL LUI VALERICĂ DE LA APROVIZIONARE

 

 

Tiparul „gulerelor albe”

Un alt specialist în controlul economic spune că afacerile cu spitalele derulate de firma ieşeană Megacons Brillago SRL se încadrează într-un tipar care funcţionează de circa 10 ani.

Fost comisar al Gărzii Financiare, Marius But spune că a întâlnit frecvent astfel de cazuri, iar modul de operare aparţine „gulerelor albe”. „Dacă ar sta cineva să intre pe o astfel de filieră, ar apărea multe lucruri. Să nu ai nici un angajat, dar să participi la licitaţii şi să le mai şi câştigi, nu este logic. Nu este logic, dar este o practică. Ar trebui să ai pe cineva care să semneze facturi măcar. Este tipic pentru gulerele albe”, afirmă But. Acesta are o experienţă bogată în controlul economico-financiar şi este comisarul care a întocmit expertiza în dosarul „Transformatorul”, care a dus la condamnarea lui Relu Fenechiu.

 

Povestea Ciulinilor

Mioara şi Valerică Ciulin sunt doi angajaţi obscuri ai Spitalului „Sfântul Spiridon”. Valerică Ciulin a fost şomer, apoi a lucrat la Coseli, după care a ajuns la unitatea sanitară, în biroul de achiziţii, pentru a se transfera, apoi, la aprovizionare. Soţia sa, Mioara, este asistent medical. De la stat câştigă împreună sub 1.000 de euro brut, dar, pe de altă parte, învârt o afacere de milioane. Societatea Megacons Brillago SRL este înregistrată pe numele Mioarei Ciulin şi a avut numai în 2013 o cifră de afaceri de peste 2,2 milioane de lei. Banii provin din sistemul de sănătate, sistem în care au un rol dubios: bugetari şi furnizori privaţi.

 

 La nenea Valerică găseşti toate tipurile de seringi, bani să ai

Preferaţii spitalelor din toată ţara

Un alt detaliu semnificativ privind activitatea Megacons Brillago îl dezvăluie site-urile de achiziţii publice. Spitale din toată ţara au cumpărat direct de la firma ieşeană sute de produse, doar în acest an. Valorile pe bucată sunt uneori mici, sub un leu, dar Megacons a livrat marfă peste tot, de la Şimleul Silvaniei şi până la Brăila, în cantităţi mari.

Spitalul Judeţean din Brăila a avut nevoie de 100 de seringi, în valoare de 3,4 lei. Nu le-a cumpărat de la farmacia din colţ, ci de la firma soţilor Ciulin de la Iaşi. Institutul de Oncologie din Iaşi a avut, la rândul său, nevoie de 50 de seringi. Le-a cumpărat, direct, tot de la Megacons. Maternitatea Elena Doamna din Iaşi a avut nevoie de 70 de role de saci menajeri şi a preferat să cumpere tot de la soţii Ciulin. Un ban de ici, un ban de colo, important e să fii acolo.  

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCele mai ciudate halucinații, pe care cercetătorii au reuşit să le explice. Ce se întâmplă în creierul bolnavilor?
Articolul următorRepublica Moldova semnează, vineri, Acordul de asociere cu U.E.
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments