„Munteanu e o nulitate. Şi Sălceanu la fel”, a explodat rectorul Ion Giurmă. „Când trec pe lângă el, lasă capul în jos. E nefericit”, replică profesorul Corneliu Munteanu. Un alt cadru didactic a plecat o zi în delegaţie şi rectoratul i-a tăiat ziua de muncă. Războiul se duce în instanţe, iar Giurmă a comandat un audit intern împotriva „duşmanului”.
Atmosfera din Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” pare tensionată. Câţiva profesori sunt nemulţumiţi de rectorul Ion Giurmă, ce se află la al doilea mandat. Şi ultimul, după ce, în 2012, a reuşit să obţină destul de greu voturile necesare în Senatul Universităţii.
Zâzanie de la o zi de delegaţie
Dumitru Nedelcu, profesor la Facultatea Construcţii de Maşini şi Management Industrial, a fost reclamat că a plecat o zi de la serviciu fără să respecte procedurile legate de deplasările în delegaţii. Nedelcu face parte dintr-un grup aşa-zis „anti-Giurmă”. Enervat de decizia universităţii, mai ales că deplasarea era în intersul acesteia, Nedelcu a acţionat instituţia în judecată. Şi a câştigat. Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Iaşi au decis la începutul anului că profesorul Nedelcu a fost sancţionat ilegal. Instanţele a decis ca universitatea să-i achite drepturile salariale pentru ziua de 23 ianuarie 2013. ”A lipsit de la serviciu într-o zi. Când pleci într-o delegaţie trebuie să respecţi legea. Eh… a câştigat procesul…”, a oftat Giurmă.
Şi un alt reprezentant al universităţii susţine că că Nedelcu a greşit în „dosarul delegaţiei. „Dumnealui a plecat anul trecut în timpul orelor de program, fără să aibă ordin de deplasare semnat de decanul facultăţii. Am considerat că legea nu a fost respectată. Noi ne vom supune deciziei luate de justiţie”, a precizat Nicolae Seghedin, prorector la Universitatea Tehnică.
Profesorul Dumitru Nedelcu nu a putut fi contactat pentru că se află într-o delegaţie în Statele Unite ale Americii. El avut pe rol, în ultimii ani, şi alte procese deschise împotriva instituţiei de învăţământ superior la care este angajat.
Corneliu Munteanu şi Alexandru Sălceanu, alături de diferite obiecte pe care este posibil să fi dorit să le folosească în conflictul cu rectorul Giurmă
Cel mai mare duşman, Munteanu de la Mecanică
Cel mai mare duşman al rectorului este însă un profesor de la Facultatea de Mecanică. Recent, Giurmă a comandat un audit, ţinta fiind activitatea lui Corneliu Munteanu. ”Vă solicităm să declanşaţi o misiune de audit privind activitatea desfăşurată de Prof.univ.dr.ing. Munteanu Corneliu în perioada 2007-2011 (cu referire la ordine de deplasare, pontaje şi achiziţii efectuate)”, se arată în cererea Rectoratului formulată către Compartimentul de Audit Public Intern. Această cerere a fost trimisă de „victimă” la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a devoala practicile de hărţuire ale rectorului.
Giurmă a luat foc când a aflat că documentul a ieşit din instituţie. „N-am declanşat nimic. Ei m-au reclamat peste tot. Pentru mine este o nulitate (Corneliu Munteanu: n.r.)… Şi Sălceanu la fel. Oamenii trebuie să ştie să piardă. Este o universitate de succes, cu un rector de succes”, consideră Ioan Giurmă.
Profesorul Alexandru Sălceanu, invocat de rector, activează la Facultatea de Inginerie Energetică şi Informatică Aplicată. A refuzat să comenteze ieşirea şefului.
Munteanu: „Giurmă nu mă salută”
Profesorul Corneliu Munteanu a ales însă să răspundă jignirilor aduse de rector. „Este un om care nu se poate controla şi care atât poate. Personal, sunt în topul punctajelor din facultate. Am peste 3.000 de puncte, în condiţiile în care alţi colegi au 300. Am publicat peste 100 de articole. Este inexplicabil pentru mine. Se comportă ca un învins. Dacă după doi ani de la alegeri are probleme, înseamnă că este nefericit. De câte ori am trecut pe lângă el, lăsa capul în jos. Eu îl salutam pentru că îmi este coleg şi, mai mult, este rectorul universităţii”, spune Corneliu Munteanu.
Ion Giurmă este membru PSD, fiind, la un moment dat, și consilier local în Iaşi
Mai are doi ani de mandat
În calitate de rector, Giurmă mai are aproape doi ani de mandat, pentru că în conformitate cu legea nu poate ocupa această funcţie mai mult de două mandate. Speră ca universitatea să se axeze în continuare pe partea de educaţie şi nu să urmărească afacerile de moment. ”Eu sunt un rector academic, nu de afaceri. Consider că universitatea are o conducere academică şi trebuie să rămână la fel”, îşi explică Giurmă filosofia de conducător ale acestei universităţi. Una cam ipocrită de vreme ce în cadrul discuţiei cu reporterul 7est, a fost foarte iritat la auzul numelor anumitor profesori, momente în care le-a adresat mai multe injurii.
Lista neagră a lui Giurmă?
Surse din cadrul Universităţii spun că rectorul Giurmă ar avea o listă cu toţi profesorii care nu au votat „cum trebuie” la alegerile din 2012. Aceasta ar fi ţinută pe birou său, iar când un cadru universitar calcă strâmb este consultată lista pentru a se identifica din ce tabără face parte şi ce sancţiuni se impun împotriva lui. Giurmă a negat existenţa unei astfel de liste.
Povestea alegerilor din 2012
Sălceanu şi Munteanu au fost doi dintre candidaţii la funcţia de rector la alegerile de la începutul anului 2012. Cu puţin timp înainte de scrutin, cel de-al doilea s-a retras în favoarea lui Sălceanu. În final, Giurmă a fost reales cu aproape 60% din voturi. Ulterior, profesorii „disidenţi” susţin că au fost prigoniţi de rector şi că sunt şicanaţi de conducerea universităţii ori de câte ori se iveşte ocazia.