VIDEO. Lupte grele în Estul Ucrainei. Soldați ruși îmbrăcați în uniformele separatiștilor crează panică în rândul trupelor trimise de Kiev. Militari ucrainieni uciși în ambuscade

0
77
[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/aenl78NVwIM?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Luptele continuă în estul Ucrainei, în special la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, între forţele guvernamentale ucrainene şi insurgenţii separatişti. Şi în zona de frontieră cu Federaţia Rusă se duce o bătălie crâncenă. Soldaţi ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, potrivit censor.net.

 

O unitate aeropurtată ucraineană implicată în operaţiunea antiteroristă pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk a înregistrat pierderi în lupta cu insurgenţii la graniţa cu Rusia. Trupa de desant din Nokolaev a nimerit într-o ambuscadă, doi paraşutişti fiind ucişi , iar cel puţin douăzeci ar fi răniţi, scrie presa ucrainenă.

 

În zona de frontieră au loc lupte crâncene. Mercenarii ruşi au deschis un adevărat front ruso-ucrainean. Situaţia necesită convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Ucrainei. Soldaţi ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, informează site-ul censor.net. Expertul militar ucrainean Dmitri Tîmciuk scrie că militarii ucraineni au distrus două tancuri care veniseră joi din Rusia în ajutorul insurgenţilor. Militarii ucraineni au scos din luptă trei blindate, două camioane care transportau insurgenţi pro-ruşi şi muniţie şi două vehicule cu mitraliere de calibru mare.

 

La Doneţk, o explozie – probabil un atentat – a vizat vehiculul unei lider al separatiştilor din oraş, Denis Puşilin. Microbuzul a fost aruncat joi în aer în centrul oraşului Doneţk, omorând două persoane din anturajul acestuia şi rănind alte două, au indicat rebelii. Explozia s-a produs în afara cartierului general al separatiştilor, situat în fosta clădire a guvernului din centrul oraşului minier Doneţk. Puşilin, care nu era în maşină la momentul exploziei, este unul din liderii autoproclamatei „Republici Populare Doneţk“.

 

„Unul din cei care au fost răniţi în explozie a murit la spital“, a indicat pe Twitter serviciul de presă al rebelilor. Puţin mai târziu, serviciul de presă a adăugat că „un alt rănit a murit la spital în urma acestui atentat terorist în faţa clădirii guvernului Republicii Populare Doneţk“. Liderul rebelilor a mai scăpat unei presupuse tentative de asasinat la 7 iunie, când asistentul său a fost împuşcat mortal în plin centrul Doneţkului.

 

În regiunea Lugansk, un grup de insurgenţi l-au bătut şi apoi l-au răpit pe şeful poliţiei ucrainene din oraşul Sverdlov. Potrivit presei ucrainene, acţiunea ar putea fi un act de răzbunare pentru faptul că miliţia ucraineană a confiscat armele unor insurgenţi proruşi cu o zi înainte.

 

Liderii autoproclamatei Republici Populare Lugansk au anunţat că intenţionează formarea unei uniuni cu Rusia care să prevadă „un spaţiu politic, economic şi cultural“, precum şi „un sistem de securitate comun cu Federaţia Rusă“. Regiunile Doneţk şi Lugansk şi-au autoproclamat independenţa faţă de Ucraina la începutul lunii mai, în urma unor controversate referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic, iar la 24 mai, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale ucrainene, cele două teritorii au anunţat formarea unui stat nou denumit „ Republica Novorossia“.

 

Referendumul din estul Ucrainei a fost considerat ilegal de Kiev şi nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. Rusia a declarat însă că „respectă“ expresia voinţei populaţiei din estul Ucrainei şi că speră într-un „dialog“ între regiunile separatiste şi Kiev.

 

Ministrul de Interne al Ucrainei scrie pe pagina sa de Facebook că în oraşul Mariupol au fost arestaţi „11 terorişti, au fost dezamorsate două mine, iar la punct de control spre direcţia Doneţk a fost reţinut un automobil încărcat cu armament“. Locuitorii din Mariupol au fost fost treziţi de schimbul de tiruri de arme şi de explozii, la ora 4.00 dimineaţa.

 

Oraşul este încercuit de forţele ucrainene. Insirgenţilor proruşi li se propune să se predea. În caz de refuz, se va trece la asalt. „În Mariupol, luptele se dau la intersecţia străzilor Italiană şi Greacă. Se încearcă luarea cu asalt a sediului Republicii Populare Doneţk. Militarii ucraineni trag cu bazooka (aruncător de grenade antitanc portabil). Un incendiu a izbucnit în clădire. Rebelii se menţin pe poziţie“, se menţionează pe pagina de Twitter a separatiştilor din Doneţk.

 

Garda Naţională, subordonată Kievului, care este angajată în luptele din Mariupol pentru eliberarea clădirilor administrative ocupate de separatişti, a anunţat deja că există patru răniţi, dintre care unul în stare gravă, iar confruntările continuă, informează Ria Novosti.

 

Poroşenko i-a reclamat lui Putin incursiunea tancurilor ruse

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a prezentat, joi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru Estul prorus şi s-a plâns de o presupusă incursiune de tancuri în teritoriul ucrainean, relatează AFP.

 

„Preşedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de soluţionare a situaţiei din sud-estul Ucrainei“, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse. Chiar dacă Preşedinţia ucraineană a anunţat că discuţia de joi a fost „lungă şi substanţială“, purtătorul de cuvânt al lui Poroşenko a subliniat că noul preşedinte al Ucrainei s-a plâns lui Putin de o presupusă incursiune a trei tancuri în teritoriul ucrainean.

 

„Poroşenko a calificat situaţia drept inacceptabilă“, a scris purtătorul de cuvânt al preşedintelui pe pagina sa de Facebook, făcând aluzie la informaţii potrivit cărora trei tancuri datând din perioada sovietică au intrat în teritoriul ucrainean dinspre Rusia, o acţiune dezminţită de Moscova.

 

Zid de 2000 de kilometri, la frontiera cu Rusia

Guvernatorul miliardar din Dnipropetrovsk, Igor Kolomoiski, a prezentat vineri preşedinţiei un proiect de construcţie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia. Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk , consideră că o astfel de protecţie este necesară pentru „a se evita orice incursiune din partea statului care desfăşoară o politică agresivă faţă de Ucraina“. „Acest proiect poate fi pus în aplicare în şase luni“, a asigurat viceguvernatorul din Dnipropetrovsk, Sviatoslav Oliinik, pentru agenţia Interfax Ucraina.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments