Liberalii îşi aleg sâmbătă, noua conducere la Congresul PNL. Pentru şefia partidului se luptă Klaus Iohannis şi Ioan Ghişe, o competiţie din care edilul Sibiului este creditat cu cele mai multe şanse de câştig. Formaţiunea îşi desemnează tot sâmbătă şi candidatul la prezidenţiale. În plus, în cadrul congresului este supusă la vot intrarea partidului în rândul Partidului Populari European, dar şi adoptarea unei rezoluţii privind fuziunea cu Partidul Democrat Liberal.
Mai-marii Partidului Naţional Liberal îşi aleg şi cei 31 de vicepreşedinţi care îi vor reprezenta la nivel central. La aceste funcţii aspiră 57 de parlamentari, aleşi locali, eurodeputaţi şi şefi de filiale, printre care și senatorul ieșean Varujan Vosganian și președintele CJ Iași, Cristian Adomniței.
Congresul PNL a fost precedat de negocieri intense în teritoriu pentru funcţiile de la centru. Iar pentru a-şi păstra influenţa în viitoarea conducere, şefii de organizaţii s-au aliat şi i-au blocat drumul lui Ludovic Orban la toate funcţiile la care acesta aspiră.
Liderii de filiale au prins aripi după ce preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, şi-a dat acordul ca vicepreşedinţii să nu mai fie aleşi împreună cu cel care va câştiga şefia partidului. La întâlnirile de taină din ultima perioadă, şefii de organizaţii au negociat voturile delegaţilor. Cel puţin 24 din cei 31 de vicepreşedinţi au fost deja „antamaţi”, susţin surse liberale.
„Mi se pare enorm menţinerea a 31 de funcţii de vicepreşedinţi. Eu propuneam 15 vicepreşedinţi”, a comentat veteranul Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL.
Cine se bate pe cele 31 de funcţii de vicepreşedinte
Miza este ridicată. Potrivit unor surse din PNL citate de Digi 24, viitorii vicepreşedinţi vor putea, după fuziunea cu PDL, să îşi consolideze influenţa în teritoriu pentru a avea prima şansă pentru o poziţie în viitoarea conducere. Toate ambiţiile lor depind însă de înţelegerile din culise de ultim moment.
Din cei 1.542 de delegaţi care vor fi prezenţi la Congres, filialele moldovene au 271 de voturi şi ţintesc patru locuri de vicepreşedinte. Ardealul, cu 512 delegaţi, vrea cel puţin opt funcţii. În faţa acestui asalt, sudiştii speră ca cele 569 de voturi de care dispun să le asigure zece vicepreşedinţi.
Grupuri de influenţă la Congresul PNL
MOLDOVA – 8 filiale judeţene, 271 voturi
ARDEAL şi BANAT – 10 filiale, 512 voturi
MUNTENIA – 10 filiale, 356 de voturi
OLTENIA – 5 filiale, 151 voturi
DOBROGEA – 2 filiale, 62 voturi
BUCUREŞTI – 6 filiale de sector, 190 voturi
(Sursa: digi24.ro)