ANALIZĂ | Înaintea Supercupei, Steaua se arată mai puternică decât pe vremea lui Reghe. Relaţii de joc cimentate, un nou lider pe teren şi adaptarea la noul stil sunt elementele care caracterizează campioana

0
74

  • Primul ”11” al Stelei este, conform analizei ProSport, mai puternic decât cel din ultimul sezon. În amicalele verii, atunci când au jucat cu cea mai bună formulă, steliştii au făcut demonstraţii de forţă
  • Principalul minus al Stelei în sezonul ce va începe cu meciul de azi este dat de lipsa unor soluţii de aceeaşi valoare pentru a-i înlocui pe titularii de drept, lucru pe care Laurenţiu Reghecampf nu l-a putut acuza.

     

Un nou antrenor venit după cel care a adus cele mai mari performanţe din ultimii ani, şapte plecări dintre care cel puţin trei, Tătăruşanu, Pintilii şi Piovaccari, foarte importante, şi un staff complet nou. Cu asta se prezintă azi Steaua, campioana României, înaintea meciului din Supercupa României cu Astra Giurgiu, echipă care a învins-o în finala Cupei României după executarea loviturilor de departajare.

Semnalele venite dinspre oamenii de fotbal nu sunt încurajatoare. Aproape la unison, specialiştii văd o Steaua Bucureşti dezbrăcată de prima şansă în ceea ce priveşte lupta pentru campionat în acest sezon şi, mai mult, cu şanse mici să ducă cu succes campania pentru accederea în grupele Ligii Campionilor. Şi între fani există dubii, comentariile articolelor de pe site-ul ProSport indicând o scădere a încrederii în forţele echipei, lucru accentuat şi de slaba campanie de achiziţii de până acum.

 

Chiar şi în aceste condiţii, după ce a monitorizat atent echipa în Italia şi în Anglia, cele două stagii de pregătire ale verii, redactorii ProSport constată faptul că principala problemă a Stelei este legată de lipsa de soluţii de valoare pe banca de rezerve. În ceea ce priveşte echipa standard, cantonamentul a relevat chiar şi îmbunătăţiri în relaţiile de joc plus creşteri în valoare a unora dintre fotbalişti, lucru dat de responsabilitatea mărită pe care o au acum.

 

Portarii: Arlauskis şi Niţă, plus Cojocaru

  • Plusuri: Plecarea lui Tătăruşanu a făcut ca Steaua să aibă din nou competiţie pentru postul de portar. În amicale şi în antrenamentele din cantonament, atât Niţă cât şi Arlauskis s-au descurcat bine, iar lituanianul pleacă cu prima şansă la titularizare. Totuşi, la fel ca în cazul lui Tătăruşanu, valoarea portarului Stelei este crescută în ultimii ani şi de defensiva impresionantă a campioanei.

  • Minusuri: Problemele lui Arlauskis în dirijarea apărării, inconstanţa lui Niţă manifestată pe parcursul a 90 de minute şi lipsa de experienţă a lui Cojocaru


Venit la Steaua după o perioadă lungă de timp în care a fost rezervă la Rubin Kazan, lituanianul Arlauskis va avea parte de competiţie serioasă din partea unui Florin Niţă în creştere de formă. Foto: Alexandru Hojda


Linia defensivă: Varela, Szukala, Gardoş şi Latovlevici

  • Plusuri: Steaua va avea şi în sezonul următor, dacă nu vor mai pleca fotbalişti, de departe cea mai puternică apărare a Ligii I. Linia defensivă care a primit numai 20 de goluri în 34 de etape (cea mai bună apărare la egalitate cu cea a Petrolului) şi-a cimentat relaţiile de joc în această perioadă, iar Latovlevici a arătat în amicalele din vară că este mult mai responsabil în defensivă. Pe partea cealaltă, Varela pare să fi depăşit orice minus în reprofilarea din fundaş central în fundaş dreapta.

  • Minusuri: Arlauskis, portarul adus să îl înlocuiască pe Tătăruşanu, nu stăpâneşte deocamdată ”tainele” comunicării eficiente cu fundaşii, în ciuda faptului că lituanianul vorbeşte excelent în limba română. Un alt minus major vine din faptul că orice accidentare în acest compartiment ar forţa antrenorul să introducă pe teren un fotbalist de o valoare net inferioară. Lipsa lui Varela l-ar aduce în primul ”11” pe Râpă, ieşirile lui Gardoş sau lui Szukala l-ar aduce pe Varela în centru şi situaţia anterioară s-ar repeta. Doar pe stânga, Latovlevici are o dublură de valoare apropiată, pe Pîrvulescu, însă Toşca nu a arătat deocamdată că este o soluţie viabilă.


Szukala şi Gardoş formează la ora actuală cel mai valoros şi cel mai sudat cuplu de fundaşi centrali din fotbalul românesc. Foto: Mediafax


Mijlocaşii cu sarcini defensive: Prepeliţă şi Sânmărtean

  • Plusuri:  Postura inedită în care a început să joace Lucian Sânmărtean la Steaua, un teoretic închizător, a dat roade şi, mai important, dificilul mijlocaş adus de la Vaslui s-a declarat încântat de rol. De la Sânmărtean pleacă majoritatea fazelor construite ale campioanei: mijlocaşul interceptează mingea de la apărare şi, folosindu-se şi de abilitatea de a scoate adversari din joc prin dribling, reuşeşte să facă superioritate în sistemul cu Chipciu număr nouă fals. Lângă el, Prepeliţă are rol de ”distrugător”, însă plusul tehnic de care dispune olteanul premite Stelei să nu ”bubuie” mingi spre un vârf care, după plecarea cuplului Piovaccari-Kapetanos, nu mai este de tip clasic.

  • Minusuri: Este de văzut măsura în care cei doi vor avea dezvoltate abilităţile defensive în condiţiile întâlnirii unei echipe care va pune presiune pe Steaua. Soluţiile de înlocuire, Lucian Filip şi Ionuţ Neagu, au arătat că sunt suficient de valoroase, însă în cazul lor intervine handicapul dat de apariţiile rare în ultimele şase luni în meciuri oficiale.


Lucian Sânmărtean în locul lui Mihai Pintilii poate aduce un plus de creativitate în ceea ce priveşte dezvoltarea fazelor de construcţie ale Stelei. Foto: Mediafax


Mijlocaşii cu profil ofensiv: Tănase, Stanciu şi Adi Popa

  • Plusuri: Cel mai puternic compartiment de mijloc cu profil ofensiv din istoria recentă a fotbalului românesc, cei trei au marcat sezonul trecut impreună n
    u mai puţin de 18 goluri şi au oferit 33 de pase de gol. Plusul de valoare în ceea ce-i priveşte vinde de la faptul că atât Popa cât şi Tănase au reuşit să perfecţioneze relaţiile de joc cu partenerii lor de bandă din defensivă. A fost, în cadrul amicalelor din cantonamente, o strategie a lui Gâlcă de a schimba în acelaşi timp, de foarte multe ori, întregul cuplu fundaş-mijlocaş de pe ambele benzi, totul pentru a-i face pe Varela-Popa şi pe Latovlevici-Tănase să îşi cimenteze relaţiile. Stilul impus de Costel Gâlcă, cel în care echipa trebuie să aibă mereu posesia, îl avantajează şi pe Nicuşor Stanciu, fotbalist recunoscut pentru abilităţile de dribler şi pasator.

  • Minusuri: Lipsa unor soluţii de înlocuire de valoare asemănătoare în condiţiile în care unica variantă viabilă pare doar retragerea lui Chipciu în una dintre benzi şi înlocuirea şeptarului cu Keşeru.


Cristian Tănase va fi noul căpitan al Stelei pentru sezonul 2014/2015, iar atitudinea mai responsabilă a decarului campioanei s-a văzut încă din cantonamentele verii. Foto: Mediafax


Atacantul: Chipciu sau Keşeru

  • Plusuri: În acest moment, dacă Costel Gâlcă va continua folosirea sistemului 4-2-3-1, opţiunea logică pentru ocuparea celui mai avansat post este Alexandru Chipciu. Mijlocaş de bandă de ”profesie”, Chipciu a demonstrat în returul sezonului trecut că s-a adaptat şi că îi face plăcere să joace avansat, într-un rol de vârf fals. Şeptarul Stelei a arătat o poftă extraordinară de joc în meciurile amicale, este mai implicat în organizarea pe teren a echipei şi pare să se fi acoperit voluntar cu responsabilitatea acoperirii ”postului” de lider de echipă după plecarea lui Pintilii. Keşeru reprezintă o variantă de înlocuire, însă profilul diferit al acestuia ar obliga şi la o modificare a planului tactic.

  • Minusuri: Chipciu poate să fie o variantă foarte bună pentru competiţiile interne, însă în Liga Campionilor se poate observa hiba din acest plan tactic. Aşa cum ProSport a explicat în repetate rânduri, antrenorii care aplică un sistem cu vârf fals folosesc pe acest post un fotbalist cu nişte calităţi pe care Chipciu nu le are. Este vorba, păstrând proporţiile, de un fotbalist precum Messi, cu calităţi excepţionale de dribler, pasator şi finalizator, un jucător care se descurcă foarte bine în criză de timp şi spaţiu. Dacă apărările din Liga I au demonstrat că sunt incapabile să speculeze aceste lipsuri, situaţia se poate schimba radical în Liga Campionilor.


Alexandru Chipciu se împacă foarte bine cu rolul de cel mai avansat jucător din sistemul tactic şi se transformă într-un marcator. Foto: Mediafax

Cât mai poate ţine Gâlcă echilibrul?

Schimbarea antrenorului la Steaua în acest moment pare să fi avut un rol pozitiv în ceea ce priveşte gestionarea obiectivelor pentru sezonul următor şi în ideea evitării blazării. Metodele noi aduse de Costel Gâlcă au motivat suplimentar fotbaliştii, iar jocul de posesie pe care antrenorul şcolit în Spania vrea să îl imprime pare să fie bine argumentat de abilităţile tehnice ale titularilor Stelei. Totuşi, faţă de sezonul trecut, echilibrul Stelei poate fi afectat semnificativ în condiţiile în care finanţatorul Gigi Becali va continua politica de a vinde fotbaliştii de valoare fără să aducă înlocuitori pe măsură. Primul examen al Stelei este diseară, de la ora 21:00, în Supercupa cu Astra Giurgiu.

Sursa: prosport

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments