Bocănilă, sămânţă de scandal între vânători şi Ministerul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură

0
260

 

 

Proces intentat de o asociaţie din Iaşi ai cărei membri sunt nemulţumiţi de faptul că nu mai pot livra iepuri în străinătate. Preţul ajungea la 15 euro pe bucată
 

Vânătorii din Iaşi au dat recent în judecată Ministerul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, nemulţumiţi de un Ordin emis recent de ministrul delegat Doina Pană.

 

Le-a picat afacerea

Prin acest ordin, societăţile de vânătoare nu mai au voie timp de trei ani să vândă iepuri de câmp în străinătate. Societatea de Vânătoare ”G.Topîrceanu” din Iaşi, reprezentată de preşedintele Bogdan Ianopol cere magistraţilor de la Tribunalul Iaşi să suspende efectele Ordinului nr. 301/2014, deoarece profiturile societăţii ar scădea semnificativ. ”Ordinul prevede interzicerea capturării în stare vie a exemplarelor de iepure-de-câmp în scopul scoaterii din ţară a acestora, pentru  o perioadă de trei sezoane de vânătoare, începând cu sezonul de vânătoare 2014-2015. (…) este nelegal să se interzică valorificarea acestuia chiar şi în scopul valorificării intracomunitare”, se arată în cererea de chemare în judecată. Societatea de vânătoare a concesionat un fond de vânătoare din judeţ, iar afacerea părea profitabilă pentru că în străinătate un iepure se vindea şi cu 15 euro.

 

Şeful vânătorilor ieşeni salută decizia

Gabriel Surdu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Iaşi a precizat că măsura Ministerului este bună pentru că populaţia iepurilor a scăzut în ultima perioadă. ”Asociaţia pe care o conduc a renunţat la export încă de acum doi ani. Existau carenţe în lege care afectau vânatul. Erau situaţii în care vânatul era distrus de mijloacele mecanizate care nu erau semnalizate acustic corespunzător. În ceea ce îl priveşte pe Ianopol, pot spune că este un bizar. Noi am avut mai multe procese cu dumnealui pe care le-am câştigat”, susţine Surdu.

 

Acuzaţii şi la adresa lui Surdu

Alţi vânători susţin că măsura Ministerului este nocivă pentru că nu va schimba nimic din practicile de pe fondurile de stat administrate de AJVPS, prin Gabriel Surdu. ”E cea mai mare prostie să interzică exporturile pe ideea că iepurii se vor înmulţi. Braconajul va fi mai mare. La AJVPS se face cel mai mare braconaj. Ei nu respectă legea. Cel mai bine ar fi să se reconcesioneze toate fondurile de vânătoare. La licitaţii s-au concesionat fonduri şi cu 5.000 de euro, sumă mult prea mică”, spune Sorin Bălănescu, vânător ieşean.

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAvertisment grav: Anul în care România ar putea ajunge la 13 milioane de locuitori
Articolul următorVilele cu piscină din zonele limitrofe marilor oraşe sunt scoase la vânzare de la 100.000 euro
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments