Cum te fereşti de toxiinfecţii alimentare?

0
56

Bacterii, virusuri, paraziţi – sezonul estival este cel mai benefic pentru ei. Aceşti agenţi patogeni proliferează de minune la temperaturi ridicate şi contaminează cu uşurinţă alimentele. Aşa se face că, în timpul verii, toxiinfecţiile alimentare sunt “pe val”. Cum le recunoaştem şi cum le prevenim ne spune dr. Cristina Bălănescu.
 

 

 

 

 

 

 

Dacă la câteva ore după ce am mâncat începem să resimţim durere de cap sau de burtă, oboseală, greaţă, vomă, febră, diaree sau transpiraţie abundentă, e posibil să avem toxiinfecţie alimentară. Iată care sunt cei mai păcătoşi microbi şi unde anume se găsesc.

 

Salmonella este o bacterie ce prosperă în alimentele crude sau insuficient preparate termic: mezeluri, ouă, carne de pasăre, maioneză şi sosuri, prăjituri, fructe de mare, legume.

 

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie prezentă în mod normal în intestine, unde împiedică alte bacterii să colonizeze flora şi să provoace maladii. Când ajunge însă în tubul digestiv, prin ingerarea unor alimente contaminate (legume şi fructe care au intrat în contact cu excremente, lapte crud, carne etc.), declanşează infecţii.

 

Listeria provoacă listerioză, infecţia supranumită “boala frigiderului şi a brânzeturilor”, pentru că rezistă şi la temperaturi mici, se dezvoltă în produsele făcute din lapte crud.

 

Bacilul botulinic e prezent în alimentele conservate prin adaos de sare, uscare sau afumare. Bacteriile din genul Brucella provoacă bruceloza sau “boala cu o sută de feţe”, numită astfel din cauza simptomelor comune mai multor afecţiuni: dureri difuze, febră, oboseală, transpiraţie abundentă. Aceste bacterii contaminează brânzeturile proaspete şi laptele de oaie şi de capră. Cum facem să ne ferim de toate aceste bacterii păcătoase? Igiena şi mai strictă decât în restul anului reprezintă cea mai bună prevenţie!

 

Fructele şi legumele care se consumă crude se trec pe sub un jet generos de apă şi, la nevoie, se curăţă, sub jet, cu o perie. Mâinile se spală bine cu apă şi săpun înainte de a mânca sau de a face mâncarea. Ouăle şi carnea se prepară termic la temperaturi înalte. Ustensilele de bucătărie şi blatul pe care se găteşte se spală cu apă fierbinte şi cu detergent şi înainte de a fi folosite, şi după aceea. În fine, alimentele se cumpără doar din spaţii comerciale autorizate, în care igiena este impecabilă, iar acasă se păstrează la rece.

 

Şi lichidele ne pot îmbolnăvi

Şi apa poate fi contaminată, aşadar, consumă numai apă îmbuteliată în sticle sigilate! Evită băuturile carbogazoase, cocktailurile cu îndulcitori artificiali şi laptele, care produc balonare şi sporesc gradul de disconfort pe vreme caldă, dar şi alcoolul, fiindcă face să crească tensiunea şi slăbeşte imunitatea organismului.

 

Sursa: libertatea

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments