Denunțătorii din dosarul de șantaj al lui Voiculescu: Iordache, Craiu și patronii Romaqua!

0
217

Nicolae Palfi si Octavian Cretu, actionari la Romaqua, ar fi doi dintre oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el. Omul de afaceri Nelu Iordache ar fi un alt denuntator in dosarul de santaj al lui Voiculescu, au declarat pentru HotNews.ro surse. Mircea Badea a anuntat intr-o emisiune la Antena 3 ca un alt denuntator in dosar sau martor al procurorilor este Mihai Craiu, fost director general al trustului Intact.

Surse judiciare au declarat ca Palfi si Cretu, care controleaza grupul Romaqaua, ar fi doi dintre cei trei oameni de afaceri pe care, potrivit procurorilor anticoruptie, i-ar fi santajat Voiculescu.

La iesirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, Dan Voiculescu a mentionat numele lui Palfi, avand insa dubii cu privire la corectitudinea acestuia si adresandu-i-se, pentru lamuriri, avocatului sau.

Partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Cretu, nu a dorit sa comenteze subiectul, dar a tinut sa sublinieze: „Sa lasam justitia sa lamureasca”.

Dan Voiculescu, care a fost audiat, joi, timp de aproape patru ore la DNA, este cercetat, sub control judiciar, pentru santaj, dupa ce ar fi amenintat, direct, sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei incheind cu trusturile sale de presa contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a informat ca procurorii Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand cu 3 iulie 2014, fata de Dan Voiculescu, pentru santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (sapte acte materiale).

Voiculescu a declarat, joi, la iesirea de la DNA, ca nu-i cunoaste pe denuntatorii in dosarul in care a fost pus sub control judiciar sub acuzatia ca ar fi santajat trei oameni de afaceri pentru a acorda publicitate pentru trustul sau de presa.

„Nu-i cunosc pe acesti oameni, dar imaginati-va ca trei persoane au venit azi, 3 iulie, sa spuna cum ca eu i-as fi santajat. Repet, nu ii cunosc. Avem de-a face cu o noua porcarie”, a afirmat Voiculescu, adaugand ca procurorii i-au spus numele acestora, dar el nu-i cunoaste.

Intrebat in legatura cu faptul ca ar fi primit 900.000 de euro mascati sub forma de contracte de publicitate, el a raspuns: „O minciuna ordinara”.

„Sunt niste declaratii mincinoase ale unor oameni in ideea ca eu i-as fi santajat si repet a treia oara ca eu nu-i cunosc”.

Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu „a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa (Intact – n.r.) pe care, in fapt, il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare”.

Sub aceasta amenintare, sustin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totala de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia.

DNA mai sustine ca un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, „desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri”.

Potrivit probelor administrate in acest dosar, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

„Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3”, mai arata DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie sa respecte urmatoarele obligatii, avand totodata interdictii, intre care acea de nu parasi tara fara acordul anchetatorilor.

Astfel, Voiculescu trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemat. De asemenea, el nu are voie paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a procurorului si nici sa se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

DNA mai precizeaza ca lui Voiculescu i-au fost aduse la cunostinta calitatea de inculpat si acuzatiile, dupa ce a fost citat telefonic.

Totodata, anchetatorii i-au atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestarii preventive.

Dan Voiculescu este judecat in alte doua dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

(Hotnews)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments