Începe războiul în Israel? Raiduri aeriene în Gaza, zeci de morţi şi rezervişti chemaţi la arme

0
53

Ostilităţile s-au intensificat în Orientul Mijlociu, unde confruntările dintre Israel şi palestinieni au escaladat în ultimele ore. Militanţii palestinieni au tras zeci de rachete împotriva oraşelor israeliene, în vreme ce Israelul a efectuat zeci de raiduri aeriene în Fâşia Gaza şi a chemat 40.000 de rezervişti pentru ceea ce se anunţă a fi o ofensivă terestră.

Gruparea militantă palestiniana Hamas a lansat mai multe rachete înspre Ierusalim şi Tel Aviv. Armata israeliană a anunţat că în cursul nopţii a efectuat 160 de raiduri eriene în Gaza, ca răspuns la atacurile cu rachete, scrie BBC.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că 25 de palestinieni, printre care patru femei şi trei copii, au murit în aceste raiduri, şi alţi 70 au fost răniţi.

În total, susţine Israelul, 430 de ţinte din Gaza au fost atacate în cadrul operaţiunii „Protective Edge”. În 120 de locuri erau ascunse lansatoare de rachete şi în 10 locuri au fost vizate centre de comandă Hamas. Au fost vizate şi mai multe tuneluri folosite de contrabandişti.

La rândul lor, rachetele lansate de Hamas asupra Ierusalimului au căzut înainte de miezul nopţii de marţi, însă nu au provocat victime. Sistemul antiracheta Domul de Fier a doborât cinci rachete trase împotriva oraşului Tel Aviv miercuri dimineaţa.

„Nicio altă ţară nu trăieşte sub o asemenea ameninţare şi nicio altă ţară nu ar accepta o astfel de ameninţare. Deci ne-am mărit semnificativ operaţiunile împotriva Hamas şi altor organizaţii teroriste în Gaza”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Israelul pregăteşte o invazie terestră în Gaza

Israelul a lansat o amplă operaţiune ofensivă împotriva Faşiei Gaza, pe termen nedefinit, şi ar putea decide să o continue cu o ofensivă terestră. De-a lungul nopţii de luni, 50 de ţinte din Gaza au fost lovite din aer şi de pe mare.

În cadrul operaţiunii „Protective Edge”, trupele israeliene au fost dispuse de-a lungul graniţei cu Gaza şi rezerviştii au fost chemaţi pentru o posibilă invazie terestră.

Analiştii susţin că nici Israelul nici gruparea Hamas, ce conduce Gaza, nu-şi doresc un conflict de lungă durată sau sângeros. Cu toate acestea, armata a primit ordine să se pregătească pentru o extindere semnificativă a operaţiunilor.

Fierbe din nou Orientul Mijlociu: Israelul bombardează Gaza

Armata israeliană a lansat o operaţiune ofensivă, marţi dimineaţa, în Fâşia Gaza, pentru a pune capăt atacurilor cu rachete dinspre această zonă. Un oficial palestinian a arătat că loviturile aeriene ale Israelului au dus la rănirea a cel puţin nouă palestinieni.

Loviturile aeriene israeliene au loc într-un context tensionat în regiune. Luni, militanţii din Gaza au tras zeci de rachete în sudul Israelului, declanşând sirenele de alarmă.

Tensiunile dintre Israel şi palestinieni au ajuns la punctul de fierbere după uciderea unui adolescent palestinian în Ierusalim, săptămâna trecută.

Copii ucişi şi un nou început de război: Atacuri cu racheta între Israel şi Gaza

Adolescentul palestinian Mohammed Abu Khdair a fost torturat şi omorât din motive naţionaliste. Şase suspecţi evrei au fost arestaţi în legătură cu moartea sa.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis să îi aducă în faţa justiţiei şi pe ucigaşii tânărului de 16 ani, palestinian, înhumat vineri în Ierusalimul de Est.

Violente în Israel: Un tânăr american a fost bătut şi reţinut de poliţişti

Moartea adolescentului palestinian este privită drept o răzbunare pentru răpirea şi uciderea a trei adolescenţi israelieni, în urmă cu mai multe zile, în Cisiordania. Israelul a arestat sute de membri Hamas în operaţiunile de căutare a celor vinovaţi de răpirea şi uciderea celor trei adolescenţi israelieni.

Sursa : evenimentul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments