Apar primele reacţii din sistem după modificarea recentă a Legii Educaţiei Naţionale. Laviniu Lăcustă: „Profesorii au primit recunoaştere, nu bani”

0
290
Laviniu Lăcustă

 Laviniu Lăcustă

Interviucu liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, profesorul Laviniu Lăcustă
 

Guvernul a modificat, din nou, Legea Educaţiei. Şi de această dată, tot prin Ordonanţă de Urgenţă. Sindicaliştii ieşeni susţin că iniţiativa reprezintă un pas înainte, dar nu rezolvă toate problemele sistemului. Ordonanţa, care a fost adoptată pe 26 iunie şi a fost publicată la începutul acestei săptămâni, prevede, printre altele, scăderea normei unor profesori, schimbarea structurii consiliilor de administraţie şi oferă posibilitatea organizării celei de-a treia sesiuni de Bacalaureat. Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, profesorul Laviniu Lăcustă, a punctat câteva dintre principalele modificări aduse legislaţiei.

 

Mai bine, dar nu suficient

7Est: Cum priviţi noile modificări ale legislaţiei venite la începutul vacanţei şcolare?

Laviniu Lăcustă: Această ordonanţă aduce o serie de îmbunătăţiri, dar nu sunt suficiente.

 

– S-a acuzat faptul că modificările repetate strică sensul Legii Educaţiei.

Nici vorbă, Ordonanţa nu poate strica o lege proastă. Cum a fost adoptată acea lege? A fost adoptată prin asumarea răspunderii, fără consens, fără discuţii, fără negocieri cu partenerii sociali.

 

– Atunci, în opinia USLIP, ce îmbunătăţeşte Ordonanţa?

Sunt mai multe aspecte. Sunt făcute precizări privind structura şi funcţionarea Consiliilor de Administraţie. Eşti obligat să faci o primă convocare şi, dacă nu ai cvorum, la a doua convocare deciziile se iau prin majoritate simplă. Până acum au fost multe probleme care vizau tocmai legalitatea în care se adoptau hotărâri în Consiliile de Administraţie.

 

– Se reduc şi normele didactice ale unor profesori. Îi ajută? S-a vorbit despre faptul că vor câştiga mai mulţi bani din orele suplimentare.

Asta este o prostie! Nu vor câştiga prea mult din ore suplimentare. Dar, măsura este o recunoaştere a muncii lor, aşa că este una bună. Trebuie precizat că profesorii cu gradul I şi 25 de ani de vechime sunt degrevaţi de 2 ore săptămânal, adică doar ei rămân cu norma de 16 ore.

 

De ce BAC-ul în 3 sesiuni şi nu în 12?

– Ordonanţa aduce modificări şi cu privire la Bacalaureat. Dă posibilitatea organizării unei a treia sesiuni. Cum vedeţi acest lucru?

Aici avem observaţii. Noi nu prea suntem de acord cu a treia sesiune de BAC. Ai deja două sesiuni într-un an. De ce 3 şi nu 12, ca să fii sigur că promovează toată lumea? Apoi, este problema cu plata profesorilor. Profesorii implicaţi în BAC sunt plătiţi foarte prost, iar Inspectoratele Şcolare au probleme din aceasta cauză.

 

– Modificările repetate ale Legii nu perturbă sistemul de învăţământ? În loc de o singură lege, avem o lege şi câteva zeci de modificări ale ei.

Cu Legea Educaţiei s-a început prost. De la geneza ei, ca să spun aşa. Ea a fost impusă de o singură grupare politică, PDL, care avea circa 25% în Parlament. Modificarea ei era previziblă încă de atunci. S-a luat, practic, un model anglo-saxon şi s-a încercat aplicarea lui fără adaptarea la specificul local. Finanţarea per elev este doar un exemplu. Poţi avea acelaşi număr de elevi în două şcoli diferite. Într-una poţi avea profesori debutanţi, în alta doar gradul I. Este limpede că fondul de salarii nu este acelaşi.

 

– Modificările vizează şi învăţământul profesional şi cel postliceal. Se poate sesiza o tendinţă?

Da, chiar este o tendinţă din ce observăm noi. Se încearcă revenirea la unele lucruri pe care le-am avut în trecut. Acum, noi sperăm că s-au făcut şi analize, iar aceste reveniri sunt fundamentate.

 

 

 

Citește și Un BMW gratis pentru directorul Aeroportului. Prietenul lui Mazăre, Mircea Andreev, milionar din Brăila, se trage spre Iaşi: a deschis o uşă la Aeroport

 

Citește și O duzină de fii, fiice, nepoţi şi logodnice s-au oploşit pe posturile călduţe de la Primăria Miroslava. Cap de listă: nora milionarului Surdu

 

 

 

Care sunt cele mai importante schimbări din preuniversitar

Ordonanţa din 26 iunie este a patra emisă de Guvernul Ponta pentru modificarea Legii Educaţiei. Sunt vizate circa 100 de schimbări ale prevederilor legale, cele mai multe având ca ţintă învăţământul preuniversitar:

– catedrele nu se mai ocupă prin concurs la nivelul şcolii, ci prin concurs la Inspectoratele Şcolare. Schimbarea vizează şi şcolile particulare;

– primarul va face parte din consiliul de administraţie, iar directorul şcolii devine preşedintele consiliului;

– persoanele fizice pot avea iniţiativa înfiinţării unei universităţi particulare, iar studiile doctoral
e se vor putea organiza şi la facultăţi cu frecvenţă redusă;

– în cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială;

– statul poate finanţa cursuri de pregătire pentru elevii care nu au promovat BAC-ul;

– profesorii se pot pensiona cu 3 ani înainte de limita de vârstă;

– profesorii cu gradul I şi 25 de ani vechime vor avea norma didactică de 16 ore/săptămână.

 

 

Istoricul USLIP

 

 

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi este o organizaţie sindicală înfiinţată în data de 10 martie 1990, de atunci şi până în prezent păstrându-şi renumele de cea mai importantă structură sindicală judeţeană din ţară.

Sindicatul numără peste 7.000 de membri, grupând peste 80% din totalul personalului din învăţământul preuniversitar (personal didactic, personal didactic auxiliar şi nedidactic).

Sindicatul ieşean, devenit cunoscut la nivel naţional prin activitatea fostului lider, Gheorghe Isvoranu, este afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, cea mai mare federaţie din învăţământ, reprezentând 63% din numărul total al angajaţilor din educaţie.

Pe plan local, USLIP este unul dintre „procesomanii” de la Tribunal, depunând aproape săptămânal dosare prin care revendică drepturi salariale pentru membrii de sindicat.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn humus delicios la Suleyman, în Tudor
Articolul următorDenunțătorii din dosarul de șantaj al lui Voiculescu: Iordache, Craiu și patronii Romaqua!
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments