Mereu obosit şi fără vlagă? Un specialist semnalează 5 obiceiuri banale care ne secătuiesc energia

0
58

Dacă somnul insuficient şi stresul excesiv sunt cauze binecunoscute ale surmenajului şi lipsei de energie, ele sunt doar două dintr-o lungă listă de factori ce ţin de modul de viaţă cotidian şi care ne fac să ne simţim lipsiţi de vlagă şi veşnic obosiţi. Iată 5 deprinderi banale care au asupra noastră acest efect nociv.

 

Dr. David B. Samadi, director al departamentului de urologie şi şef al secţiei de chirugie robotică la Lenox Hill Hospital, din New York, semnalează 5 dintre cele mai comune „capcane” în care cădem frecvent, în ceea ce priveşte obiceiurile de viaţă, şi care ne secătuiesc energia.

 

Nu bem destulă apă. Chiar şi o uşoară stare de deshidratare poate determina o scădere a nivelului de energie. Deshidratarea duce la îngroşarea sângelui (creşterea vîscozităţii); în asemenea condiţii, circulaţia este îngreunată, inima pompează mai greu sângele necesar aprovizionării cu nutrienţi şi oxigen a muşchilor şi organelor interne, urmarea fiind scăderea „vioiciunii”. 

 

Sărim peste micul dejun. Nu degeaba se spune că e cea mai importantă masă a zilei. Renunţarea la micul dejun ne poate face să ne simţim lipsiţi de energie în restul zilei. Micul dejun ne „porneşte motorul” metabolismului, la începutul zilei, după o noapte de somn, în care organismul a consumat din resurse. Acestea trebuie reîmprospătate dimineaţa, de aceea e important să mâncăm la puţină vreme după ce ne-am trezit, pentru a reface rezerva energetică a organismului. 

 

Încercăm să ne relaxăm bând alcool. Mulţi adulţi savurează o băutură alcoolică la sfârşitul unei zile de lucru, considerând că îi ajută să adoarmă mai uşor. Însă, în realitate, alcoolul poate tulbura somnul. Iniţial, reduce nivelul de activitate al sistemului nervos şi produce un efect tranchilizant care ne poate ajuta să adormim. Dar, ulterior, metabolizat de organism în timp ce dormim, poate determina o creştere a energiei, ceea ce ne poate face să ne deşteptăm în toiul nopţii.

 

Pierdem nopţile în week-end. Modificarea ciclului de somn în week-end ne poate face să ne simţim obosiţi luni dimineaţa. Desigur, spune specialistul, e nerealist să ne aşteptăm ca toţi oamenii să stea acasă în serile de week-end ca să evite efectul „epuizării de luni”, dar e bine să încercăm, pe cât posibil, să ne menţinem cât mai aproape de programul obişnuit de somn şi de ora obişnuită de trezire, pentru a avea apoi energie de-a lungul zilei. 

 

Ne facem de lucru cu telefonul mobil în pat. Lumina ecranelor de televizor, telefon mobil şi tabletă (care conţine o proporţie mare de radiaţii albastre) perturbă somnul. Pentru organismul uman, întunericul semnalează că e momentul să adoarmă, lumina semnalează că e momentul să se trezească. De aceea, lumina produsă de aceste dispozitive tulbură ciclul normal de somn şi ne face să adormim mai greu.

 

Pentru a ne spori nivelul de energie, cel mai important lucru este o alimentaţie bună; dr. Samadi recomandă consumul de alimente vegetale cu conţinut mare de fibre, dar cu indice glicemic scăzut; ele menţin constant nivelul de energie, deoarece carbohidraţii din ele sunt descompuşi mai lent şi eliberaţi treptat în sânge, fără a provoca o creştere bruscă a glicemiei şi a energiei, urmată de o prăbuşire a acestora. Printre alimentele recomandate pentru a ne menţine un nivel bun al energiei organismului se numără roşiile, afinele, fasolea, nucile, fulgii de ovăz.

 

Plimbările în natură şi meditaţia sunt alte metode prin care ne putem „reîncărca bateriile”, spune specialistul.

 

Sursa: descopera

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments