Situaţie hilară la Tribunal: cele două aripi ale PRM Iaşi îşi dispută un post de consilier local la Grajduri. Apetenţa oamenilor politici pentru scandal nu este nouă, instanţele locale având în trecut o sumedenie de procese între membrii partidelor.
Miză politică la Iaşi „de mare efect”. Defunctul partid România Mare, aflat sub umbrela lui Corneliu Vadim Tudor, suferă din toate încheieturile. Sediul din strada Armeană se dărâmă, membrii filialei nu mai ştiu cine este preşedinte, cotizaţiile sunt în aer, iar toată lumea se crede preşedinte.
Cine-i mai tare?
Pe scurt, ca la nivel naţional, Partidul România Mare (PRM) a fost rupt în momentul în care Gheorghe Funar l-a dat jos de pe tron pe ”tribunul” Corneliu Vadim Tudor. Ulterior, procesele au curs gârlă. Vadim spune că a câştigat, opoziţia nicidecum. În timp, problemele de la nivel naţional au ajuns şi pe coclaurile din judeţul Iaşi. Mai precis, în comuna Grajduri, acolo unde PRM are un singur consilier local. Problema este că Avel Zaporojanu este partizan al grupului Gheorghe Funar, susţinut de fostul preşedinte al PRM Iaşi, Vasile Diacon. Noua conducere, prin Mihai Lupuleasa, a decis să-i retragă sprijinul politic lui Zaporojanu pentru că nu ar mai face parte din noua structură legală a partidului. ”În acest moment, filiala este condusă de mine. Dumnealui (Zaporojanu-n.r) este singurul consilier local al PRM care este alături de Diacon (Vasile Diacon-fostul preşedinte PRM, aripa Funar). El a făcut jocul PNL. A preferat să meargă pe filiera cu Funar”, susţine Mihai Lupuleasa, explicând totodată că singurul preşedinte al PRM la nivel naţional este Vadim Tudor.
Aripa Funar „sare la bătaie”
Vasile Diacon se apără, explicând că procesele declanşate împotriva lui Vadim au fost câştigate. ”Acum sunt trei procese pe rol. Cert este că procesul în care s-a discutat legitimitatea Congresului, adică de numire sau de excludere, a fost câştigat de noi. Eu sunt în echipa Funar. La Iaşi, Vadim l-a pus pe Lupuleasa, cu drept de ştampilă, dar Congresul lui a fost contestat”, explică Diacon.
Referitor la clădirea de pe Armeană, acesta afirmă că „Acum sediul este închis. A fost o problemă pentru că se dărâmă toaleta din curtea interioară. Pentru că membrii nu mai cotizează, nu ne mai permitem să plătim secretara, utilităţile. Sediul este oferit de Primărie, conform legii”.
Avel cere ajutorul instanţei
Avel Zaporojanu nu vrea să piardă postul de consilier local. De aceea, cere ajutorul instanţei pentru a anula excluderea din partid comandată de preşedintele PRM Iaşi, Mihai Lupuleasa. Acesta a motivat cererea prin faptul că nu ar fi ştiut faptul că au fost schimbări la nivelul conducerii partidului.
Gâlcevile membrilor de partid
Şi alţi subordonaţi pe linie de partid au sărit la gâtul şefilor în anii din urmă, apelând la instanţă pentru a li se face dreptate. Fostul consilier judeţean Cristian Nechifor l-a dat în judecată pe liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, precum şi filiala partidului. Nechifor era nemulţumit de faptul că a fost dat afară din partid de Nichita după ce îl atacase în mod repetat pe acesta. În replică, cei din PSD Iaşi, prin vocea lui Cristian Stanciu, l-au trimis la „duşmanii” de la PDL.
În 2012, Laura Velescu, consilier local la Miroslava, a chemat la bară Partidul Poporului Dan Diaconescu, filiala Iaşi, reprezentată de preşedintele de atunci, Vlad Hogea. Femeia cerea daune morale, solicitare respinsă de instanţă în iunie 2013.
Şi Partidul Naţional Liberal a avut un asemenea caz, Culiţă Agape dând de mai multe ori în judecată partidul, fără a se mai ajunge vreodată la o sentinţă. Dosarul a ajuns şi la Bucureşti, loc unde Agape nu s-a mai prezentat. Pesemne un personaj insolit, ieşeanul din Cozmeşti a dat în judecată şi Agenţia Naţională de Integritate sau Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
Avalanşă în timpul alegerilor
Cele mai multe procese cu care se confruntă partidele politice sunt însă în timpul şi imediat după alegeri. Cu aceste mijloace, politicienii sau alegătorii încearcă să împiedice desemnarea într-o anumită funcţie a unui adversar politic. La Iaşi, în 2008, un anume Gabriel Răduna a vrut să blocheze accesul la funcţii pentru primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad. Cererea a fost respinsă de magistraţii de la Tribunalul Iaşi.
Disputele între adversarii politici
Poate cel mai cunoscut proces din ultimii ani, de la Iaşi, dintre doi politicieni, a avut loc între fostul lider al PNL Iaşi, Relu Fenechiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi în perioada 2008-2012, Constantin Simirad. Primul îl acuza pe Simirad că l-a devoalat în mod fals că ar fi trucat nişte licitaţii. În final, Fenechiu a pierdut procesul.
Senzaţie a făcut în urmă cu mai mulţi ani un dosar deschis de la acelaşi Simirad împotriva actualului membru PSD, Dan Cârlan. Fostul primar a câştigat procesul după ce l-a chemat la bară pe Cârlan pe motiv că acesta l-ar fi acuzat că a împărţit preferenţial 65 de spaţii comerciale în Iaşi.