Peste 1.000 de companii energetice, infectate cu un virus soficsticat de către hackerii din Estul Europei. Specialiștii spun că atacul cibernetic vine din Rusia

0
71

Peste o mie de firme, inclusiv din România, care activează în domeniul energetic, au fost infectate cu un virus cibernetic sofisticat, prin care hackerii au obţinut acces la sistemele de control ale centralelor electrice.

 

Numit „Ursul energetic”, softul maliţios (malware) a fost descoperit de compania de securitate Symantec, potrivit Daily Mail.

 

Se pare că virusul permitea hackerilor să monitorizeze consumul de energie în timp real şi să paralizeze turbinele de vânt, gazoductele şi centralele electrice doar printr-un singur click.

 

Atacatorii, cunoscuţi sub numele de Dragonfly (libelula – n.red.), au reuşit să compromită mai multe companii strategice şi să le spioneze.

 

Mai mult, dacă au sabotat sistemele respective, atunci au cauzat perturbări în distribuţia electricităţii.

 

Hackerii au pătruns în calculatoarele a peste o mie de organizaţii din 84 ţări, inclusiv din România, într-o campanie care a durat 18 luni.

 

„Printre ţintele atacului se număra operatori şi producători de energie, firme care controlează conducte de petrol şi furnizori de echipamente industriale”, susţin cei de la Symantec.

 

Activitatea cea mai intensă a avut loc în SUA, Spania, Franţa, Italia, Germania, Turcia şi Polonia, în timp ce în România au avut loc doar 5% dintre atacuri.

 

Mai mult, se pare că gruparea Dragonfly ar fi sponsorizată de organizaţii guvernamentale şi ar proveni din Europa de Est, conform specialiştilor citaţi.

 

Stuart Poole-Robb, fondatorul firmei de securitate KCS Group, a susţinut că este un atac de amploare, astfel că bănuieşte că în spatele lui s-ar afla agenţia de spionaj electronic a Rusiei.

 

Cum acţiona virusul

Odată instalat în calculator, virusul colectează toate informaţiile sistemului şi poate extrage date din calculator.

 

Societatea Symantec susţine că a informat victimele acestor atacuri şi diverse autorităţi din statele vizate.

 

AFP a contactat companii energetice, precum GDF Suez, EDF sau RWE, care au declarat că nu sunt la curent cu aceste atacuri informatice.

 

Altele, ca Total sau EON, nu au putut să fie contactate imediat.

 

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments