Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator cu 5% va intra în vigoare de la 1 octombrie, indiferent de obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte, Ponta a precizat că nu va refuza o invitaţie la consultările cerute de şeful statului, deşi are rezerve faţă de utilitatea acestora din moment ce măsura reducerii CAS a fost adoptată de Parlament, nu de Guvern.
Victor Ponta a ţinut să-i asigure pe oamenii de afaceri că România nu va reveni asupra deciziilor luate anterior legate de impozitarea forţei de muncă. „Nu vreau să răspund preşedintelui, ci tuturor celor care crează locuri de muncă în România, celor care plătesc salariaţi şi care şi-au făcut un business plan pe anul viitor. Să stea liniştiţi, legea a fost aproată de Parlament. Traian Băsescu poate doar să ne încurce un pic şi să retrimită legea la Parlament, dar o vom vota din nou în septembrie”, a spus Ponta.
Acesta a exclus o eventuală amânare a implementării reducerii CAS la angajator. „Traian Băsescu e un personaj iresponsabil ce vrea să stârnească un pic de panică. Legea va intra în vigoare de la 1 octombrie”, a declarat Victor Ponta.
Cât priveşte invitaţia la consultări pe care preşedintele intenţionează să i-o trimită, Ponta nu-i vede rostul, însă nu o va refuza. „Ce să discute cu mine din moment ce-i o lege adoptată de Parlament? Să ne consultăm despre ce? Eu mă duc la orice consultări doreşte, dacă îi este drag de mine”, a mai spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va promulga legea privind reducerea cu 5% la angajator înainte de a chema Guvernul la consultări. Preşedintele României a spus că măsura riscă să afecteze considerabil stabilitatea fiscal-bugetară a ţării.
Traian Băsescu a anunţat că va chema Guvernul la consultări pe marginea Legii de reducere a CAS la angajator cu 5% în temeiul articolului 86 din Constituţie care-i dă dreptul de se consulta cu Executivul pe probleme de mare importanţă. „Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi şi din acest motiv voi uza de articolul 86 şi voi invita Guvernul la consultări. Aceasta este o problemă de o importanţă deosebită. Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, obţinute cu sacrificii uriaşe pentru populaţie, pe care le regret şi acum, dar trebuiau făcute. Ar fi păcat ca în 2015, după alegeri, să ajungem într-o situaţie ca în 2009-2010 tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, anume Călin Anton Popescu-Tăriceanu (…) Riscurile sunt foarte mari de aceea nu voi promulga legea fără o discuţie foarte serioasă cu Guvernul. Măsura ar fi foarte bună pentru companii, dar problema este să nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării”, a declarat, miercuri, Traian Băsescu.
Acesta a prezentat şi motivele pentru care are îndoieli asupra oportunităţii acestei măsuri. „În momentul de faţă, avem un deficit pentru 2014 la fondul de pensii de 12,5 miliarde lei. Reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la acest deficit încă 5-5,5 miliarde”, a spus Băsescu. Şeful statului s-a arătat nemulţumit de modalitatea găsită de Guvern pentru compensarea deficitului, anume creştere încasărilor la buget. „Bugetul din 2013 a suferit trei rectificări în minus din cauza ratării ţintelor de colectare. Anul acesta avem un deficit la colectare de 2,5 miliarde, deci rectificarea va fi tot în minus”, a argumentat preşedintele României.
El suspectează Guvernul că ar putea recurge la o amplificare a poverii fiscale, pe lână taxa pe carburanţi, taxa pe stâlp şi celelalte 33 de taxe deja introduse. „Eu cred că una dintre ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar va fi creşterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate ce va afecta foarte mult pe pensionari. Sigur, mai sunt soluţii. Una ar fi creşterea de locuri de muncă, dar din păcate vedem o scădere a locurilor de muncă, cu un şomaj în creştere, potrivit cifrelor Eurostat, de la 7,1% la 7,3%”, a afirmat preşedintele.
Sursa: rtv