Populaţia adultă a României s-ar putea reduce la 8 milioane până în 2060. Avertismentul INS despre viitorul ţării

0
76

 

Populaţia României se va înjumătăţi până în anul 2060. Avertismentul vine în urma unui studiu publicat de „Institutul National de Statistica”.

În ritmul actual, în care familiile de la noi au în medie doar un copil, iar un roman din 4 pleacă în străinătate, vom avea o mare problemă demografică. Una care va atrage dezechilibre economice şi sociale foarte mari, susţin sociologii. „Statul ar trebui să acorde scutiri de impozite şi beneficii fiscale”, susţin potenţialii părinţi care se despart tot mai des şi fac copii tot mai rar.

Potrivit proiecţiei specialiştilor în demografie şi statistică dacă România are acum o populaţie de 19,9 milioane, în anul 2030 această va scădea la 17,7 milioane. Dramatic este ca în anul 2060 vom ajunge la doar 11,9 milioane de locuitori. O scădere aproape la jumătate faţă de populaţia din prezent. Ăsta evident dacă migraţia, natalitatea şi fertilitatea rămân neschimbate faţă de media ultimilor 20 de ani.

Romanii nu mai fac la fel de mulţi copii ca acum 20-30 de ani. „Se amână mult momentul naşterii şi tocmai pe acest fond al construirii unei cariere, a unei case, întemeierii unui cămin şi se mută vârsta la prima naştere către 30 de ani, după ce naşti un copil te cam opreşti”, explica psihologul Raluca Popescu.

Psihologii spun că tinerii nu se mai grăbesc să-şi întemeieze familii, iar relaţiile între persoane sunt tot mai mult influenţate de stres şi evoluţia tehnologiei.

„Timp de întâlnire concretă nu prea mai există. Din an în Paşti, o aniversare, ne mai întâlnim câţiva prieteni şi ne vedem. În rest tipul de relaţie virtuală este la mare modă, dar ne putem întreba dacă intra-adevar o relaţie virtuală este o relaţie”, spune şi psihologul Augustin Cambosie.

Aşa că natalitatea care scade abrupt de 22 de ani încoace, ar trebui redresata, impulsionata cumva de către autorităţi.

În prezent statul acorda o alocaţie pentru copii de 42 de lei pe lună, echivalentul a aproximativ 10 litri de lapte. În plus femeia care naşte poate sta acasă ca să-şi îngrijească bebeluşul un an de zile timp în care primeşte 85 la sută din salariu, dar nu mai mult de 3600 de lei. În germania mamele care au 4 copii primesc 2.500 de euro pe lună de la stat. În Belgia şi Franţa politicile demografice sunt susţinute de stat prin scutiri de impozite şi indemnizaţii de mii de euro pe lună.

Potrivit INS, dacă aceste tendinţe privind evoluţia demografică nu se schimbă, în anul 2060 populaţia adultă din România, adică fără pensionari şi copii, va fi de 8 milioane de oameni. Numărul copiilor va scădea şi el la jumătate, iar al pensionarilor se va dubla, raportat la câţi angajaţi vom avea.

Sursa protv

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments