„Vrei să naşti un băiat? Pune mâna şi mănâncă multe banane!” „Mă dor şalele, aşa că nu ieşi azi afară, că sigur o să plouă!” şi sfaturile bizare pe care le-am primit de la bunicii noştri pot continua. Zâmbeam probabil cu indulgenţă sau poate chiar iritaţi când auzeam asemenea indicaţii, dar ştiinţa confirmă acum unele concepţii care s-au transmis din generaţie în generaţie.
Chiar dacă multe din sfaturile provenite din înţelepciunea populară sunt simple superstiţii, există şi unele care au o bază reală şi care sunt de fapt observaţii corecte, transmise din bătrâni.
1. Foarte mulţi copii se confruntă cel puţin o dată cu o problemă aparent amuzantă, dar în realitate foarte delicată: guma de mestecată lipită în păr de un prieten care a vrut să facă o farsă, sau poate de o colegă răutăcioasă. Cum scăpăm de ea? (De gumă.) Sfatul de la bunica: foloseşte unt de arahide!
La prima vedere pare o mare prostie şi probabil că puţini dintre noi am fi dispuşi să dăm curs acestui sfat. La urma urmei, guma este lipicioasă, untul de arahide este un alt lucru lipicios, deci de ce să ne trezim cu două substanţe lipicioase în păr? Ei bine, secretul este de fapt uleiul din untul de arahide.
Guma nu iese la spălat pentru că este o substanţă hidrofobă, adică nu se dizolvă în apă. Din contră, se va întări şi mai tare dacă vom încerca să scăpăm de ea cu un simplu duş. Vestea bună este că guma de mestecat se dizolvă în ulei, iar untul de arahide conţine mult ulei.
Evident, puteţi folosi în acest scop şi ulei de gătit sau ulei de măsline, care nu doar că va îndepărta guma lipită de păr, dar va hidrata şi scalpul. Untul de arahide este însă mai popular ca remediu, pentru că este mai uşor de folosit în comparaţie cu uleiul, care este lichid.
2. Cu siguranţă aţi auzit vorba conform căreia bătrânii pot afla cum va fi vremea, pentru că simt prognoza meteo „în oase”. Este probabil una din cele mai vechi superstiţii şi generaţii întregi au crescut cu avertizarea de cod galben de furtună dată de bunici, nu de meteorologi
.
O durere de şale sau de încheieturi era semn clar că se strică vremea în scurt timp. Să aibă oare oamenii un al şaselea simţ, care se manifestă pe măsură de înaintează în vârstă? Nici vorbă! Totuşi, sfaturile lor s-au dovedit de cele mai multe ori corecte, prin urmare, care este explicaţia?
Ştiinţa a demonstrat că aceste „puteri magice” ale bunicilor, când vine vorba de prognoza vremii, poartă de fapt un nume banal: artrita.
Când se apropie o furtună, se formează în atmosferă un câmp de joasă presiune, care le provoacă acestor bolnavi dureri articulare. Scăderea presiunii atmosferice afectează fluidele din încheieturi, iar membrele se umflă şi devin dureroase.
Practic, ne putem imagina corpul nostru ca un balon care îşi menţine formă pentru că presiunea din exterior şi cea din interiorul lui este aceeaşi. Când presiunea din exterior scade, balonul se dilată, se extinde, iar la fel se întâmplă şi cu corpul nostru.
Un schelet afectat de artrită va suferi serios la scăderea presiunii, astfel că bătrânii vor face imediat legătura corectă între durerea de şale sau de genunchi şi ploaie – fenomen care apare imediat după scăderea presiunii atmosferice.
3. V-au sfătuit vreodată rudele sau prietenii că, dacă aveţi o problemă importantă de rezolvat şi nu găsiţi soluţii, cel mai bine este să mergeţi să vă culcaţi? Pare stupid sau chiar nepoliticos, aparent poate fi considerat un semn de dezinteres ca o persoană apropiată să recomande aşa ceva când voi îi spuneţi ce vă frământă. Dar vă înşelaţi. Cercetătorii au aflat că somnul este un mijloc foarte bun pentru a găsi ideile salvatoare.
Experţii de la Universitatea Lancaster au cerut unor voluntari să rezolve anumite probleme. Subiecţii au fost împărţiţi în trei grupuri diferite. Un grup a avut voie să doarmă, altul a stat şi s-a gândit intens la probleme, iar al treilea grup a fost obligat să rezolve imediat problemele.
Concluzia lor a fost că, în privinţa problemei mai complicate, voluntarii care au dormit s-au descurcat mult mai bine decât celelalte două grupuri. Practic, somnul ne ajută să accesăm o informaţie pe care în mod conştient o ratăm. Aşa cum uneori vedem copacii, dar nu observăm că de fapt suntem într-o pădure.
În timpul somnului, creierul se relaxează şi rezolvă totul în felul lui, chiar dacă în noaptea respectivă am visat lucruri ciudate, care nu au vreo legătură cu problema care trebuie rezolvată.
4. Printre cele mai cunoscute superstiţii sunt cele legate de sarcină şi de modul în care femeia ar putea influenţa sexul viitorului copil. De exemplu, tinerele care îşi doresc să nască un băiat sunt sfătuite de rudele mai vârstnice să consume cât mai mult banane. Acest aliment poate determina sexul fătului, cred bătrânii.
Deşi este o idee care cu siguranţă atrage multe zâmbete ironice, cercetătorii de la Universitatea Oxford şi cei de la Exeter au realizat un studiu în acest sens. Surprinzător, ei au aflat că există o legătură între consumul de banane şi sexul masculin al fetusului.
Au monitorizat 740 de gravide şi au aflat că femeile care mâncaseră mai multe calorii în perioada în care au rămas însărcinate, mai ales cele care au consumat banane, aveau şanse mai mari să nască băieţi. În schimb, cele care obişnuiau să sară peste micul dejun aveau toate şansele să devină mame de fetiţe.
Cercetătorii cred că diferenţa vine de la conţinutul bogat în potasiu al bananelor. Totuşi, studiul lor a demonstrat că în aceste condiţii şansele de a naşt
e un băiat sunt de 55%, deci cu doar 5% mai mare ca în mod normal.
Prin urmare, poate că nu este o idee bună ca femeile care vor să rămână însărcinate să se îndoape cu banane, ca să aibă un băieţel, esenţial este ca ele să urmeze o alimentaţie echilibrată, pentru a da naştere unui copil sănătos, indiferent de sex.
5. Ultima superstiţie pe care o prezentăm, dar care este probabil cea mai ciudată dintre toate, este legată tot de sarcină. Astfel, de generaţii întregi, gravidele care suferă de arsuri la stomac sunt avertizate că vor naşte un copil foarte păros. Părul nefiresc de bogat al fătului ar fi cauza acestui disconfort gastric de care se plâng multe femei în timpul sarcinii.
Dorind să distrugă acest mit, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au realizat un studiu care a avut rezultatul opus: a demonstrat că mitul este de fapt corect!
La cercetare au luat parte 64 de gravide, 78% dintre ele declarând că au arsuri gastrice din cauza sarcinii. După ce femeile au născut, bebeluşii au fost observaţi de martori imparţiali, care au notat cât erau de păroşi micuţii.
Astfel, 23 de mame din cele 28 care s-au plâns de probleme gastrice grave au născut copii foarte păroşi comparativ cu alţii. Mamele care nu au avut dureri de stomac au dat naştere unor bebeluşi cu păr foarte puţin sau chiar deloc.
Explicaţia fenomenului este de fapt foarte simplă: un nivel crescut de estrogen în corpul mamei duce la relaxarea esofagului şi astfel la arsuri gastrice, dar provoacă şi o pilozitate mai mare bebeluşului.
Sursa: descopera