Există în Iaşi un loc celebru pentru tipul de afacere practicat. Dacă Silicon Valley se laudă cu firmele de IT, Oxford Street din Londra pentru shopping, iar Centrul Vechi din Bucureşti cu terasele de bere, strada Pădurii este renumită pentru gheretele care vând sicrie şi coroane funerare.
Zeci de coroane de toate dimensiunile şi sicrie, mai ieftine sau mai scumpe, alcătuiesc un tablou sinistru la câţiva paşi de centrul oraşului, mai exact pe strada Pădurii. Sunt expuse în gherete şi în afara lor, pe marginea trotuarului. Sicriele se vând mai greu şi stau drepte în gherete, în aşteptarea clienţilor. De 20 de ani, pare că nu deranjează pe nimeni. Primăria spune că nu are unde să-i mute pe comercianţi, dar se va lucra la acest aspect. În viitor. În prezent, municipalitatea se mulţumeşte să încaseze lunar 2.800 de lei din chiriile celor opt gherete.
La început au fost doar două
Lumea trece, se uită şi merge mai departe. Doar doritorii se opresc, se uită şi aleg. Preţurile sunt aceleaşi la toate tonetele. Concurenţa între colegi nu există pentru că fiecare înţelege că şi vecinul are nevoie să mănânce o pâine.
Pentru cei care vând aici, peisajul este de-al casei. Unii lucrează de 20 de ani în 15 metri pătraţi şi spun că merită. Însă sunt şi zile în care nu reuşesc să vândă nimic. Dar tot merită. Cine e mai agil, fură clientul colegului de cum îl zăreşte că se uită după ceva. Totul e să prezinţi oferta care să fure ochiul şi să nu facă gaură la portofel. Eventual, oferi şi aşa-zisele reduceri. “Cel mai scump sicriu este la 750 de lei, însă îl dăm cu 600 de lei. Am pus şi noi un preţ ca să avem de unde scădea. Şi oricum, clientul vede preţul iniţial şi este mulţumit de câţi bani scoate din buzunar după reducere”, spune o vânzătoare care nu a dorit să-şi deconspire numele. Lucrează aici de 20 de ani. Încă de la început, când erau două tonete. Eee. Ce vremuri… Apoi s-au înmulţit şi au ajuns la opt. “Lucrez aici de-o veşnicie. Copilul meu era la grădiniţă. Între timp a terminat facultatea şi s-a căsătorit”, povesteşte eterna vânzătoare.
Mulţumiţi de viaţa lor
Munca printre sicrie şi coroane a devenit o a doua casă. Petrec aici mai mult de opt ore pe zi, însă recunosc asta cu jumătate de gură. “Nu avem ce face. Mai stăm şi peste program. Dacă clientul iese de la serviciu după ora 5 şi are de luat o comandă, trebuie să o onorăm”, spune o altă vânzătoare.
Rudele decedaţilor cu stare nu ocolesc zona. Aproape zilnic, în faţa gheretelor parchează maşini de zeci de mii de euro. Vin şi se tocmesc mai ceva ca la piaţă pentru o coroană. Cea mai scumpă costă 60 de lei, e făcută din flori naturale, iar cea mai ieftină face 35 de lei pentru că este artificială. “Vin şi bogătaşi aici. Se cârduie. Ei se fălesc la alţii cu ce au, dar când vine vorba să cumpere ceva, se comportă mai ceva ca omul de rând”, spune o altă vânzătoare. Iarna, vânzările merg cel mai bine. Florile rezistă mai mult, la fel şi bradul. “Vara, pierderile sunt foarte mari. În două zile se usucă florile. În fiecare zi cumpărăm flori de câte 4-500 de lei, însă nu rezistă foarte mult”, explică o comerciantă din Pădurii.
De nevoie, unii au transformat în pasiune munca de vânzător la o tonetă burduşită de coroane funerare. “Dacă îţi place ceea ce faci, merită”, a ţinut să precizeze o altă vânzătoare care lucrează de mai bine de 10 ani aici.
În anii trecuţi, vânzările mergeau mai bine. Când au apărut serviciile funerare “all inclusive”, lucrurile au început să meargă prost. Sunt şi zile când se vinde doar o coroană. “Stăm şi plângem aici. Lumea crede că iese mai ieftin daca apelează la o firmă care se ocupă de toate detaliile unei înmormântări, însă nu e deloc aşa. Mi-am înmormântat şi eu bunicul şi m-am convins”, a afirmat o altă vânzătoare.
Vecini deprimaţi
Salariile ajung şi la 1.200 de lei, deşi la o coroană nu iese mai mult de 5 lei. “Avem salariul minim, la care se adaugă şi banii care ies din vânzări”, declară o vânzătoare mulţumită de munca ei. Nu o deranjează unde lucrează, dar recunoaşte că unii trecători fac glume proaste când trec prin faţa gheretei. “Nu râdeţi, că veţi ajunge şi voi să aveţi nevoie”, este sfatul femeii pentru ei.
“Ce pot face bieţii oameni? Unde să se ducă? Câştigă şi ei un ban. Sunt flori, nu e nimic altceva. Iaca tristeţe”, spune un ieşean care stă în apropiere, obişnuit de 20 de ani cu peisajul. “Nu-mi place ceea ce văd în fiecare zi. Mă deprimă. De ce nu iau cei de la Primărie nici o măsură? Măcar să fie mutaţi în altă parte, mai la dos de privirile noastre”, a declarat Maria Scurtu, o bătrână care locuieşte în zonă.
Măsuri fumurii
Zona se va schimba la faţă. Însă asta în viitor. Reprezentanţii municipalităţii spun că au în vedere modificări pentru zona respectivă. “Vom face un model de chioşc cu geamuri fumurii, să nu se mai vadă din exterior coroane şi flori. Contractele se reînnoiesc anual. Nu putem să-i mutăm pentru că nu avem unde să-i ducem. Dar vom rezolva problema aspectului”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Cum o duce concurenţa cu ştaif
În Iaşi există câteva firme care oferă servicii de înmormântare “de la cap la coadă”, inclusiv “mese pomenire” sau “foto-video” . Foarte active în a-şi face publicitate, aceste societăţi au nume care de care mai insolite şi, de obicei, au sediul în apropierea cimitirelor. Iată care sunt cifrele de afaceri, profit sau pierderea netă, numărul de angajaţi ale acestor firme în 2013, conform datelor publicate de site-ul Ministerului Finanţelor:
Servicii Funerare Sanctus (strada Moara de Vânt)145.749 lei, profit net 1.008 lei, 5 angajaţi;
Servicii Funerare SRL (strada Eternitate) 1,9 milioane lei, profit net 1.353 lei, 40 de angajaţi;
Ana –Irina SRL (strada Smârdan) 276.983 lei, pierdere netă 220.167 lei, 19 angajaţi;
Pompe Funebre Morfeu (strada Eternitate) 83.508 lei, pierdere netă 128.521 lei, 3 angajaţi;
Daniel şi Anca – fără date publicate.
Cum sună o parte din oferta pentru un “pachet funerar luxury” (4.300 lei)
Sicriu de lux, pânză de ochi din jacar
d, voal, cruce şi toiag ceară, cruce de lemn, transport de depunere în localitate;
Set de pomene 15 kg (scară, cruce, jug, S, opt colaci, 9 colăcei, 9 porumbiţe);
Colive 2 bucăţi – 1 la gropari, 1 de împărţit la groapă;
Batiste de împărţit la Biserică – 100 bucăţi;
Masă de pomenire de la groapă care cuprinde: pahare + linguriţe de unică folosinţă; 10 litri de vin; 8 litri de suc, 6 litri apă minerală;
Opţional: Pachet de dezhumare (colac, săculeţ, prosoape, săpunuri, spirt pentru gropari).