Trei buruieni vindecătoare:
1. Pirul
Buruiana-medicament, spaima agricultorilor, dar şi a celor care au o grădină mică, de câteva straturi, pirul dezvolta în pământ o tulpină subterană, lungă, de câţiva metri, numită rizom, care conţine zaharuri, inulina, substanţe mucilaginoase, saponozide şi uleiuri volatile, cu proprietăţi antimicrobiene, saruri de potasiu şi siliciu, acid salicic, vitaminele A şi B, substanţe folositoare în tratarea diferitor boli.
Din rizomii de pir, bine uscaţi şi mărunţiţi, se obţine prin măcinare o pulbere utilă în combaterea infecţiilor, hipertensiunii şi demineralizării. Luată regulat, câte un vârf de cuţit înainte de fiecare masă, pulberea ajuta la eliminarea acidului uric din sânge şi la tratarea afecţiunilor hepatice. Pulberea se ia de trei ori pe zi, în lapte, apă sau supa, în curele de primăvară că depurativ şi tonic general.
2. Troscotul
Buruiana răspândită în toată ţara, mai ales la câmpie şi deal, troscotul scade tensiunea, fiind un hipotensiv moderat, este astringent, antidiareic, cicatrizant şi antiinflamator, diuretic, laxativ şi calmant. Troscotul se administrează sub formă de infuzie, decoct din rădăcini, vin şi tinctura.
Stomacul deranjat poate fi potolit cu infuzie de troscot, care combate diareea şi calmează durerile de burtă. De asemenea, troscotul se recomandă reumaticilor, cardiacilor, dar şi persoanelor care suferă de ulcer, guta şi tuberculoza.
3. Volbura
Sau rochiţa-rândunicii apare şi se dezvoltă în flora spontană şi poate fi văzută prin grădini, pe marginea drumurilor şi prin parcuri. În medicină naturistă este cunoscută ca un laxativ puternic, contribuind la curăţarea colonului, chiar şi în cele mai severe cazuri de constipaţie şi în tratarea bolilor de ficat şi rinichi.
Pe lângă vitamina C, volbura mai are în compoziţia să şi alte elemente utile organismului, care ajută bila şi colecistul să funcţioneze la capacitate maximă. S-a mai constatat că volbura combate afecţiunile pielii, depresia, bronşită, scorbutul, herpesul bucal, candidoza, anumite tipuri de alergii, abcese, furuncule.
Volbura poate fi administrată sub formă de infuzie, pulbere, tinctura. Pulberea, luată cu miere de albine, are efect antihemoragic. Tinctura de volbura combate constipaţia, iar frunzele proaspete se pot pune pe tăieturi, în lipsa de altceva, pentru a opri sângerarea, ori pe furuncule ca să le grăbească coacerea. Volbura vindeca până şi rănile făcute de arsuri.
Sursă: evenimentul