30 iunie 2015 – ziua haosului în tehnologie

0
88

Anul 2015 va fi mai lung cu o secundă, pentru a corela ora exactă cu rotaţia Pământului. Mai precis, pe 30 iunie se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, şi nu la 12:00:00, cum ar fi normal. Decizia a fost luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Pământului, care monitorizează rotaţia planetei şi schimbă ora exactă la nevoie

Deşi nu pare o chestiune prea importantă, specialiştii IT ai marilor instituţii din toată lumea sunt în alertă din prima zi a acestui an, în încercarea de a preveni o zi de complet haos. Potrivit Daily Telegraph, o astfel de mică schimbare poate avea însă efecte catastrofale asupra economiei. Secunda în plus va “lovi” în plin internetul, vor fi afectate calculatoarele, tabletele şi telefoanele, deoarece multe dintre acestea folosesc un soft prin care se sincronizează cu ora exactă stabilită de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Pământului.

Însă când acest soft generează ore “aberante”, precum 11:59:60 – aşa cum s-a mai întâmplat, multe dispozitive dau eroare. În 2012, când astronomii au luat o decizie similară, browser-ul Mozilla, dar şi site-uri precum Linkedin, Reddit sau Gizmodo au picat, iar utilizaorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.

Ca de fiecare dată, americanii au fost primii care au cerut eliminarea secundelor în plus, deoarece tranzacţiile electronice, sistemele de navigaţii, cele de comunicaţii sunt complet date peste cap. Şi ca dovadă că această chestiune e luată în serios la cel mai înalt nivel, reprezentanţi ai guvernelor din ţările interesate să se protejze de ce s-ar putea întâmpla la 30 iunie vor participa la o reuniune, în Franţa, peste câteva săptămâni.

Prima suzetă inteligentă din lume

 

Cu doar 46 de dolari, orice părinte care are acasă un bebeluş poate să-i cumpere prima suzetă inteligentă din lume, Pacifi-I, care se conectează prin Bluetooth la orice smartphone. Noul gadget înregistrează temperatura copilului la intervale regulate, prin intermediul unui senzor plasat în tetina de silicon. În doar o secundă, informaţiile acumulate sunt trimise, sub forma unui grafic detaliat, către o aplicaţie instalată de părinţi pe smart-phone. În plus, pentru a avea grijă ca bebeluşul să nu se îndepărteze prea mult de părinţi sau să nu-şi piardă suzeta, în ambele scenarii aceştia vor şti în permanenţă, prin intermediul unor notificări pe telefon, dacă s-a întâmplat ceva neprevăzut.

O sferă, televizorul viitorului

 

Televizorul viitorului ar putea să nu mai fie un ecran plat dreptunghiular, ci o sferă, după modelul unui prototip expus la salonul de produse electronice International CES din Las Vegas. Oamenii pot deja să vizioneze clipuri la 360 de grade pe un televizor clasic sau pe o tabletă, însă forma sferică a noului dispozitiv adaugă o nouă dimensiune, care poate să îmbogăţească experienţa unui concert sau a unui eveniment sportiv. Imagistica la 360.

 

 

 

 

Sursa: libertatea

 

 
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments