Sursă naturală de magneziu, vitamină B6, C și B1, usturoiul este un detoxifiant al organismului, tonic și revigorant, are calități antibiotice și antioxidante.
1. Ucide bacteriile
Cercetătorii spun că substanţa numită alicină, care se găseşte în usturoiul crud, îi oferă acestuia proprietăţi antibiotice. Se consumă tăiat mărunt sau zdrobit pentru un efect terapeutic mai mare.
2. Este antioxidant natural
Bogat în vitamina C, seleniu şi mangan, usturoiul ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi reduce efectele îmbătrânirii.
3. Previne îngrăşarea
Alicina din usturoi intensifică arderile din organism, scade tensiunea arterială şi nivelul insulinei şi trigliceridelor. De aceea, este un aliment recomandat în curele de slăbire.
4. Este antiinflamator
În caz de răceală, gripă sau astm, puteţi să mâncaţi usturoi. Reduce inflamaţia căilor respiratorii şi uşurează respiraţia.
5. Este vermifug
Consumul de usturoi, pe stomacul gol, elimină viermii intestinali, în special la copii.
6. Are acţiune detoxifiantă
Consumul de usturoi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Consumat în stare crudă, poate să vindece acneea. Are proprietăţi antiseptice şi poate fi folosit pentru uz extern, sub formă de cataplasme, pentru vindecarea rănilor.
7. Este un tonic cardiac
Reglează circulaţia sangvină la nivelul membrelor, reduce nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale.
8. Stimulează imunitatea
Bogat în antioxidanţi, usturoiul ajută organismului să lupte împotriva virusurilor.
9. Este afrodiziac
Deşi mirosul nu e potrivit pentru o cină în doi, totuşi, grecii şi egiptenii preferau usturoiul pentru proprietăţii lui afrodiziace.
Păcăliţi mirosul neplăcut cu pătrunjel
Dacă îl folosiţi pentru proprietăţile curative, dizolvaţi usturoiul tăiat mărunt sau zdrobit într-o linguriţă cu apă. Conţinutul ajunge direct în stomac, iar mucoasa bucală nu se impregnează cu mirosul de usturoi. Pentru o respiraţie proaspătă, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel sau de busuioc.
Sursa: obiectiv