Achiziția-minune de la Bârnova: azi o vedem și nu e. Cum a luat primarul autogreder doar pe hârtie

0
159

Șmecheria e simplă: înființezi un PFA cu câteva zile înainte, înregistrezi oferta pe SEAP, iar primarul o alege pe a ta. Așa s-a făcut anul acesta deszăpezirea la Bârnova. Ștefan Ilie, omul cu acordeonul, și soții Tudose, un fel de Frumoasa și Bestia, sunt specialiștii în lucrări publice din Bârnova.

 

Situaţie absurdă la o primărie din Iaşi. A cumpărat un utilaj de deszăpezire, dar numai în acte. Vehiculul a fost licitat în 2013, când s-a semnat şi contractul de achiziţie, dar nu a ajuns nici acum în Iaşi. Între timp, două firme locale profită şi câştigă bani frumoşi din îndepărtarea zăpezii.

 

Utilajul e la vânzător

Primăria Bârnova a cumpărat, în 2013, un utilaj performant pentru deszăpezire. A organizat licitaţie, a semnat contractul, doar că vehiculul se află încă la vânzător. „Este un fel de multifuncţional, olandez, cumpărat prin licitaţie de la o firmă din Bucureşti. Noi facem parte dintr-un Grup de Acţiune Local (GAL), şi am obţinut finanţare. Am făcut tot ceea ce trebuie, dar nu am avut bani pentru cofinanţare. Am semnat contractul de achiziţie în 2013 dar, dacă nu am avut bani, nu l-am putut lua”, explică primarul Gheorghe Cazacu.

Utilajul costă 270.000 lei, din care primăria ieşeană trebuia să achite 130.000 lei. Aşadar, cota de cofinanţare era de 50%.

 

Îşi plâng de milă

Primăria Bârnova a achiziţionat un utilaj, pe care nu-l are de drept, ci doar în acte. „Noi am sperat că îl vom folosi la Crăciunul din 2013, dar a venit şi Crăciunul din 2014 şi încă nu l-am putut lua. Nu vom pierde finanţarea, sperăm să reuşim în acest an. Încă nu avem bugetul, dar contribuţia noastră trebuie să vină din venituri proprii, sper să le avem. Toată lumea spune că Bârnova este o comună bogată, dar nu este aşa. Localnicii sunt săraci, bogaţi sunt cei care au venit din Iaşi şi şi-au făcut case aici. Sper să adunăm din taxe şi impozite suficient cât să plătim utilajul”, spune primarul Cazacu.

 

 Familia Tudose face bani din șanțuri, deszăpezire, orice. Primarul Cazacu numai pe ei îi găsește

Deszăpezesc alţii

Problema deszăpezirii din comună este una care i-a dat mari bătăi de cap primarului în acest an. „Comuna e mare, e zonă de deal… Noi avem doar un tractor. Şi toată lumea mă sună că nu se poate circula. Mi-ar trebui nu șase, ci 10 tractoare ca să fac faţă”, spune el.

În consecinţă, la începutul lunii decembrie a încheiat, prin încredinţare directă, două contracte pentru deszăpezire. Pentru 30.000 lei, Multimarket Bucium SRL şi o firmă înfiinţată cu câteva zile înainte de Ştefan Andrei Ilie au obţinut dreptul de a deszăpezi comuna. „A fost procedură, am luat ofertele de pe SEAP, a contat preţul şi numărul de utilaje. La această sumă puteam alege pe oricine, legea ne permitea. Dar, noi facem totul ca la carte, respectăm procedurile indiferent de sumă”, susţine Gheorghe Cazacu.

 

 

Abonaţi la bani publici

Societatea Multimarket a mai obţinut un contract de 35.000 lei anul trecut pentru amenajarea drumurilor din Bârnova, iar soţia administratorului Răzvan Tudose a obţinut, la rândul ei, ca PFA, un contract pentru săpat şanţuri în comună. „Cu asta se ocupă, cu construcţiile. Nu este vorba despre faptul că i-aş cunoaşte eu sau nu, pentru că nu contează. Noi mergem pe SEAP, respectăm procedurile”, spune primarul Cazacu.

Mai mult, edilul susţine că notorietatea comunei îl obligă să facă transparent toate achiziţiile. „Suntem o comună mare, întinsă, în care şi-au construit case oameni influenţi. Vă pot garanta că nimeni nu va accepta să dau eu contracte fără bază legală”, spune el.

 

Citește și Politrucii care au pe conștiință 2.500 de copii. De 6 ani, elevii învață în bar, în Postul de Poliție sau în vestiarul sălii de sport

 

Se roagă să nu ningă

Cu un singur tractor la deszăpezire şi cu 3 utilaje închiriate prin cele două contracte încredinţate în decembrie, Gheorghe Cazacu se roagă să nu mai ningă. „Tractorul nostru este folosit mai mult pentru antiderapant. Dar, când a nins, de la Trei Sarmale nu se mai putea circula. Mă suna lumea pe mine, iar acolo e drum judeţean. Acum, dacă vor fi iar zăpezi mari, nu ştiu cum vom interveni. Avem probleme şi în Bârnova, şi în Păun. Bugetul nu este adoptat, facem şi noi calcule. Utilajele de la Eky-Sam au trecut la două zile după ce a nins, timp în care noi am deszăpezit drumul judeţean. Cum să fac contract cu ei, să mă rog de ei să vină? La fel, ApaVital are lucrări pe acea porţiune, pământul de la şanţurile lor este de o palmă pe asfalt. Tot pe mine mă sună lumea, deşi nu este drumul meu”, spune Cazacu.

 

 Ștefan Ilie cântă la acordeon la fel de bine cum câștigă și lucrări de la Primărie

Abonații primarului își fac firme peste noapte

SC Multimarket Bucium SRL a fost înfiinţat în octombrie 2014 şi a obţinut deja două contracte cu primăria Bârnova. Primul, în valoare de 35.000 lei a fost pentru întreţinere drumuri, iar cel de-al doilea pentru deszăpezire. Acţionar principal şi administrator este Răzvan Tudose. Soţia sa, Laura, a obţinut, ca persoană fizică autorizată, un alt contract cu primăria Bârnova. Cel de-al doilea contract pentru deszăpezire l-a obţinut PFA Ilie Ştefan Andrei, care a fost înregistrată pe data de 21 noiembrie 2014. Contractul pentru deszăpezire a fost încredinţat pe 2 decembrie, adică după aproape 10 zile.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAvioane ruse s-au aflat în apropierea spaţiului aerian britanic şi au perturbat traficul
Articolul următorAlin Cocoş, reţinut de procurorii DNA
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments