Achiziţie imobiliară de lux. Turliuc cheltuie din milionul câştigat din fonduri europene

0
880

Fostul consilier local Cătălin Turliuc a cumpărat un imobil monument istoric despre care pe piaţa imobiliară se vorbeşte că ar fi costat sute de mii de euro. În urmă cu câţiva ani, când proiectele europene duduiau, profesorul Turliuc a făcut o mică avere.

 

Un profesor universitar ieşean a început recondiţionarea unui monument istoric din Copou. Istoricul Cătălin Turliuc a cumpărat o casă construită în 1896 şi vrea să o aducă la starea iniţială. Banii provin din salariile primite de soţii Turliuc pentru derularea proiectelor POSDRU.

 

Refacere de 50.000 de euro

Imobilul se află pe Aleea Copou numărul 4 şi este lipit de parcul Copou. Vecinii spun că tranzacţia s-a făcut în toamnă, suma plătită de istoricul ieşean fiind de 200.000 euro, iar refacerea casei ar mai costa cel puţin 50.000 euro. „Nu a fost chiar atât, dar nici nu vă pot spune cât a costat. Unele curiozităţi nu pot fi satisfăcute, eu cred că nu este chiar de interes public cât am plătit pentru casă. Este un monument istoric pe care vreau să-l aduc la starea iniţială”, explică profesorul Turliuc.

Potrivit noului proprietar, casa a fost construită în 1896 de doi antreprenori italieni.

 

Vila în care locuieşte familia Turliuc se află în imediata vecinătate a Parcului Copou

Specialişti: mult mai scump

Surse din zona imobiliară susţin însă că locuinţa cumpărată de Cătălin Turliuc ar costa mai mult de 200.000 euro. „În vecinătate este Muzeul Universităţii Cuza, tot clădire de patrimoniu. Acea clădire a costat vreo 700.000 euro, la care se mai adaugă investiţii de 600.000 euro ulterior pentru refacere. Este drept, clădirea muzeului este mai mare, dar putem face o comparaţie estimativă. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, este drept, dar este greu de crezut că o astfel de casă s-a vândut cu preţul unui apartament ultracentral”, spune reprezentantul unei agenţii imobiliare.

 

Termină în 2017

De câteva zile, echipe de muncitori au început să lucreze pentru consolidarea şi reabilitarea imobilului. Fiind inclusă în categoria monumentelor istorice, clădirea a avut nevoie de o serie de avize pentru a putea fi reparată, inclusiv de la Ministerul Culturii. „Nu e chiar atât de greu, dacă ştii de ce ai nevoie. Avem toate avizele, nu se lucrează ilegal. Va dura ceva timp, va fi gata în 2017”, spune Cătălin Turliuc.

Banii cheltuiţi pentru casă provin, în marea lor majoritate, din sumele câştigate de soţii Turliuc în derularea proiectelor POSDRU. Ca o coincidenţă, casa de vizavi a fost reabilitată tot din fonduri europene de Irina Barbălată, preşedinta fundaţiei ProWomen.

 

La început au avut doar etajul

Printr-o adresă din octombrie 2013, familia Turliuc a cerut Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din cadrul municipalităţii reglementarea situaţiei podului imobilului în care ocupau, în calitate de proprietari, etajul 1, şi care mai este compus din parter şi pod. La parter locuia Ionel Dorofte, iar accesul la pod se face pe o scară îngustă, în spirală, prin holul familiei Turliuc.

Existau probleme mari la acoperiş, fiind infiltraţii care afectau proprietatea familiei de profesori. Parterul şi podul sunt proprietate a municipalităţii, iar cum în bugetul local nu existau fonduri pentru reparaţii, Turliuc a solicitat închirierea podului, obligându-se să efectueze toate lucrările de reabilitare a acestei părţi de clădire. Cererea le-a fost aprobată.

 

Citește și De ce NU POATE FI EXECUTAT Relu Fenechiu. Soția cere partajul: „Casa e a mea”

 

Câştiguri de 41.000 lei lunar

Familia Turliuc este una dintre familiile de profesori ieşeni care câştigă sume fabuloase. Fost consilier local, Cătălin Turliuc a fost nevoit, în urmă cu câţiva ani, să depună o declaraţie de avere. Venitul său declarat depăşea la acea dată 228.000 lei anual, adică universitarul a câştigat, în medie, 19.000 de lei lunar.

Soţia, Maria Nicoleta Turliuc, este profesor la Facultatea de Psihologie şi a câştigat, la rândul ei, 262.000 lei, adică aproape 22.000 lei lunar. În conturi, familia Turliuc adunase aproximativ un milion de lei, peste 80.000 de euro şi 20.000 de dolari. La aceşti bani se mai adăugau acţiuni de aproximativ 60.000 lei la societăţi cotate pe Bursa de Valori Bucureşti.

În ciuda câştigurilor mari, familia Turliuc locuia într-un apartament şi mai avea în proprietate un Cielo şi un Suzuki SX4.

 

Profesorul Turliuc a făcut bani buni din proiecte

Implicat politic, a câștigat zeci de granturi

Banii încasaţi de cei doi profesori provin din mai multe surse, nu doar din activitatea la catedră. Ambii au fost implicaţi în diverse proiecte şi granturi, cele mai multe cu finanţare POSDRU. Cătălin Turliuc este cercetător la Institutul de Istorie aflat în subordinea Academiei Române şi cadru didactic la mai multe facultăţi ale UAIC, în timp ce Maria Nicoleta Turliuc este cadru didactic la Facultatea de Psihologie. C

ătălin Turliuc a realizat peste 30 de granturi de cercetare până acum, fiind unul dintre specialiştii ieşeni în câştigarea şi derularea proiectelor. „Potrivit legii, venitul este nelimitat. Dacă am valoare şi ştiu să întocmesc proiecte, pot câştiga aproape oricât. Spun aproape, pentru că există unele condiţionări. Plata se face ori prin fracţie de normă, ori prin atribuirea unui număr de ore. Aceste lucruri sunt verificate şi nu poţi, de exemplu, să figurezi cu 24 de ore pe zi. Plus că temele de cercetare trebuie să fie diferite, nu poţi fi plătit de două ori pentru aceeaşi treabă”, explica Turliuc în urmă cu un an, pentru 7EST.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments