Baia Turcească – „Cenușăreasa” monumentelor istorice din Iași

0
2036

Foto: nelupaunescu.blogspot.com

Baia Turcească din Iaşi a intrat în al treilea secol de viaţă, o existenţă în care a prins şi timpuri mai bune decât cele actuale. De aproape 20 de ani, nici un şef de-al Primăriei nu a mai fost interesat de acest obiectiv, arată „Evenimentul”.

 

De 15 ani, şefii Primăriei promit marea cu sarea şi finanţări inexistente. Tot de atâta timp, Baia Turcească de la Iaşi se află abandonată, într-o conservare continuă.

 

„Baia Turcească este monument istoric şi va primi un tratament ca pentru un monument istoric. Este normal să se facă un proiect ca să vedem dacă primim finanţare europeană. Aceasta este şansa ca Baia Turcească să fie renovată şi pusă în valoare”, este declaraţia recentă a viceprimarului Gabriel Surdu.

 

 La fel ca Surdu, fostul viceprimar Vasile Dumitriu susţinea, în urmă cu 15 ani, că Baia Turcească va fi introdusă pe finanţare europeană, dar un astfel de proiect nu a fost discutat niciodată de şefii Primăriei, tot la fel cum nu a suportat niciodată vreo reparaţie de la momentul la care şi-a pierdut utilitatea primară.

 

În schimb, Baia Turcească nu a fost ocolită de promisiuni neonorate, care au fost lansate fără rezerve atât de ambasadorul Turciei la Bucureşti, care a avansat posibilitatea unei finanţări pentru reabilitarea Băii, cât şi de cei din Primărie, prin directorul Cosmin Coman, care susţinea că „acest proiect este trecut pe lista de rezervă în vederea reabilitării”.

 

 „Singura şansă de a reabilita această clădire este doar dacă facem anumite economii din proiectele mari aflate în derulare sau trecute ca prioritare. Dacă vom reuşi să reabilităm Baia Turcească, aceasta va avea aceeaşi destinaţie”.

 

Până la acest moment, nici un ban nu a fost alocat pentru acest obiectiv, a cărei renovare era estimată la aproximativ 10 milioane de lei.

 

Istoricul Băii Turceşti din Iaşi

Potrivit cronicilor, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la iniţiativa edililor care s-au gândit să ofere ieşenilor un spaţiu public cu scopul de igienizare, a luat fiinţă Feredeul turcesc. La sfârşitul secolului al XIX-lea, deoarece „feredeul” ajunsese în ruină, oficialităţile s-au decis să ridice în locul acestuia, cu material şi concepţie arhitecturală nouă, actuala clădire în care a funcţionat până în 1999, Baia Turcească. Motivul invocat de autorităţi pentru închiderea Băii Turceşti a fost acela că instalaţiile nu mai ofereau siguranţă. Închiderea acesteia a coincis şi cu pasarea administrării ei din curtea RAJAC în cea a Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP).

 

(Sursa: ziarulevenimentul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments