Bătut de polițiști pentru că purta… glugă. Un tânăr îi cheamă pe ieșeni la protest împotriva bătăușilor cu caschetă

0
109

Apel inedit făcut de un tânăr din Iași pe Facebook. El îi cheamă pe localnici la un miting de protest, organizat sâmbătă, 31 ianuarie 2015, împotriva abuzurilor comise de polițiști.

 

Totul a început de la păţania tânărului grafician Dragoş care a povestit pe Facebook cum a fost bruscat, lovit, încătuşat şi amendat de către poliţiştii de la Secţia 2.

 

„În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2015, pe la orele 5 jumătate dimineaţa, mă întorceam acasă de la un prieten. Eram în zona gării, aproape de intersecţia dintre strada Silvestru şi strada Bacinschi (cea care duce spre Billa). Mă aflăm pe bicicletă, în cap aveam o glugă, iar în urechi căştile la care ascultăm muzică. Mergeam pe trotuar, mai exact pe pista de biciclete, şi nu aveam viteză. Dintr-odată, în dreapta mea (pe contrasens!) a apărut o maşină de poliţie care m-a somat să opresc, sub amenințarea faptului că trage cu arma în mine.

Cu căştile în urechi, speriat de ceea ce se întâmplă, nu am reacţionat potrivit, deoarece am continuat să merg, (vorbim de câţiva metri) ca imediat după maşina poliţiei să îmi blocheze calea.

M-am oprit, iar apoi din maşină au coborât câţiva poliţişti, care m-au pus la pământ (de reţinut faptul că afară începuse să se topească zăpadă), m-au încătuşat şi mi-au luat actele şi telefonul. Au început să mă lovească, m-au aruncat în maşină (nu pe banchetă, ci în locul unde în mod normal se ţin picioarele!) şi m-au dus la secţie, unde ulterior au adus şi bicicleta (nu am idee cum au adus-o). Am cerut respectivilor agenţi să se legitimizeze, aceştia luându-mi de fiecare dată în râs cererea, răspunzând în glumă cu diferite nume. În drum spre secţie i-am rugat în repetate rânduri pe acei domni poliţişti să mă ajute să mă ridic, deoarece mă aflăm într-o poziţie inconfortabilă. În schimb am fost lovit de mai multe ori cu pumnul în zona spatelui de către ofiţerul care era cu mine în spatele maşinii, în timp ce, repet, mă aflăm cu capul pe podeaua mașinii, cu mâinile legate la spate.

Odată ajunşi la secţie, am fost supus unui soi de interogatoriu în legătură cu provenienţa bicicletei (bicicleta este cumpărată de pe internet, deci singura dovadă pe care o deţin sunt datele de contact ale vânzătorului).

La un moment dat, am încercat încă o dată să aflu identitatea agentului care m-a lovit, crezând că dacă se află în prezenţa altor poliţişti îmi va răspunde. Respectivul agent de poliţie în momentul în care a văzut că insist să îi cer să se legitimeze de faţă cu colegii de breaslă, m-a lovit în zona feţei. Am fost făcut drogat, beţiv şi vagabond, sau suspect hoţ de biciclete. Într-un final am fost lăsat să plec, numai după ce am primit amendă de 300 RON pentru faptul că nu am oprit imediat la somaţia poliţiştilor. Am refuzat să semnez respectivul proces verbal şi pentru asta nici nu l-am primit. Am plecat din secţia de poliţie murdar de noroi, vânat, cu dureri din cauza loviturilor aplicate de către organele poliţieneşti, dar tot odată şi umilit de către cei ce se presupune că ar trebui să ne apere.

Consider că trebuie să fac cunoscută fapta ce mi s-a petrecut, deoarece aceşti presupuşi apărători ai justiţiei săvârsesc asemenea abuzuri poate zi de zi, scăpând nepedepsiţi”, a scris tânărul pe rețeaua de socializare.

 

Poliţiştii susţin că au fost nevoiţi să îl ducă pe tânăr  la Secţie pentru că era violent, băut şi că ar fi refuzat să se legitimeze.

„Poliţiştii erau în patrulare şi, la vederea lor, tânărul a început să fugă. A fost somat şi urmărit.Deoarece era agresiv şi violent s-a trecut la încătuşarea lui”, a precizat pentru „Ziarul de Iași” Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi. Ea a mai precizat că poliţiştii respectivi sunt verificaţi dacă şi-au respectat normele de procedură. „Persoana este invitată să depună plângere dacă i s-au încălcat drepturile”, a completat Anca Vîjiac.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments