Într-o zi, Valerian Lozneanu, taximetrist de meserie în Botoșani, a fost chemat la Poștă să ridice un plic. A făcut ochii mari când, ajuns la Oficiul Poștal, a găsit un o somație de plată de la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Și un titlu executoriu pentru o datorie atât de mică, încât abia ar putea să cumpere de la magazin o franzelă. O datorie de 1 leu.
Bărbatul de 61 de ani se pregătea în dimineața zilei de 14 ianuarie să meargă să își achite datoria. Nu de teamă că și-ar putea pierde locuința pentru o sumă infimă, ci pentru că e om de cuvânt și știe că, vorba poporului, „n-a datorat nimănui, niciodată, nici măcar 1 leu”.
Potrivit legislației, titlul executoriu este documentul care deschide dreptul de executare silită. Dacă, în termen de 15 zile de la emiterea titlului executoriu, debitorul nu achită datoria înscrisă în document, executorul are dreptul de a proceda la executarea propriu-zisă. Cu alte cuvinte, se pot emite popriri în conturile bancare, pe bunuri care produc venituri ori chiar pe bunuri imobile.
Este al doilea an în care taximetristul primește o astfel de somație, și, exact ca acum 12 luni, s-a prezentat la ghișeul Direcției Generale a Finanțelor Publice din Botoșani, să vadă despre ce este vorba.
„Atunci (n.r. în 2014) mi-au spus că nu am nici o datorie, nimic. Și am plecat înapoi. Acum am pregătit acești trei lei, ca să plătesc datoria”, povestește bărbatul.
Domnul Valerian povestește amuzat cât a rămas de surprins când a văzut pentru ce sumă i-a fost emis titlu executoriu: „vă dați seama că este ridicol! Când m-am dus la Poștă, să îmi iau plicul, și văd că e de la ANAF, deși eu știam că nu am datorii, că le-am plătit pe toate, am rămas perplex. Nu știu dacă nu costă de două-trei ori mai mult hârtia, transportul, omul care a muncit lucrul acesta, pierderea mea de timp”.
Episodul „În birul șefului de la Finanțe”
Două etaje deasupra ghișeului unde domnul Valerian a mers să își achite datoria, reporterii Botoșăneanul și Somax TV se izbesc de un zid informațional. Nici una dintre persoanele abilitate să vorbească cu presa nu este pregătită să ofere o explicație. Atitudinea zeflemitoare după care se ascund purtătoarea de cuvânt și coordonatorul biroului de executări silite îl surprinde chiar și pe directorul instituției, Radu Țurcanu, care oferă o explicație simplă întregii situații:
„Ar trebui ca în sistem, aceste datorii să fie filtrate, să le oprească pe cele de până la 10 lei. Pentru că, vă dați seama, costurile de tipărire, de emitere, sunt mai mari decât debitul. Este o aberație! Este un ordin al președintelui la nivel de țară, nu e vina noastră, e doar o aplicație informatică”, explică șeful instituției. În locul unui răspuns coerent, oferit de oameni abilitați să o facă, reporterii primesc, cu o aruncătură delăsătoare pe birou, o foaie tipărită în grabă, cu următorul text:
„În cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale neachitate nu depășește 1.500 lei, somația și titlul executoriu pentru debitorul care are calitatea de mare contribuabil se emit prin aplicațiile informatice, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligații fiscale restante”.
Lucru care, aparent, s-ar fi întâmplat și în cazul lui Valerian Lozneanu și care confirmă explicația dată de directorul instituției de finanțe.
O banală greșeală de sistem. Asta ar fi putut într-o zi să îl trezească pe bărbatul de 61 de ani cu un executor judecătoresc la ușă, care să recupereze o datorie cât o pâine de valoroasă.
Sursa: botosaneanul