BUGETUL IAȘULUI a fost lansat în dezbatere publică. Fiecare cetățean poate veni cu sugestii. Liberalii îl consideră „prea umflat”

0
105

Primarul Iașului, Gheorghe Nichita, a anunțat că municipalitatea a finalizat proiectul de buget pentru anul 2015. Acesta a fost lansat spre dezbatere publică, urmând ca până în data de 13 februarie să fie propus spre analiza plenului Consiliului Local. Proiectul de buget se regăsește de joi, și pe site-ul Primăriei, precum și la centrele de cartier. Primăria Iaşi va cheltui în 2015 mai mult decât va încasa. Potrivit proiectului de buget afișat, veniturile Primăriei vor ajunge la 1,044 miliarde lei, în timp ce cheltuielile la 1,087 miliarde lei.

 

„Prin acest buget vom asigura funcționarea orașului pe toate domeniile de activitate și am în vedere aici educația (învățământ preuniversitar și preșcolar), întreținerea infrastructurii orașului (străzi, trotuare, alei, parcuri, grădini, spații verzi), serviciile de utilitate publică (salubritate, transport public, iluminat public, termoficare), serviciile de asistență socială (asigurarea subvențiilor), cultura, religia, activitățile sportive. De asemenea, dezvoltarea oraşului a rămas o prioritate, în primul rând prin asigurarea resurselor financiare pentru finalizarea proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă. În acest an, necesarul de confinanțare este de cinci ori mai mare față de anii precedenți, astfel că sumele propuse în bugetul anului 2015 vor fi prioritar distribute în acest sens. Dorim ca, până la sfârșitul acetui an, să finalizăm toate proiectele europene aflate în derulare în municipiul Iași. Totodată, vom finaliza proiectele începute în anii precedenți din fonduri proprii – mă refer la Esplanada Mimoza, str. Eternitate, stradela Sf. Andrei, continuarea extinderii spaţiului verde în Iaşi etc. -, dar avem în vedere și unele obiective noi: locuri de joacă pentru copii, spații verzi, reabilitarea și modernizarea de străzi și trotuare în cartiere, racordarea clădirilor publice la sistemul centralizat de termoficare, achiziția de tramvaie și autobuze (pentru punerea în funcțiune a Axei Sud și completarea parcului de transport – cu 15 autobuze și 15 tramvaie – pentru investițiile noi în infrastructură: reabilitare linie de tramvai Cinci Drumuri – Pădurii – Nicoriță și Bucșinescu – Tudor Vladimirescu – Calea Chișinăului”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

 

 

Buget de 1,2 miliarde de lei

În cifre, bugetul general al municipiului Iaşi în 2015 este de 1.232.562,08 mii lei (+5,7% față de cel din 2014), din care, pe bugete componente:

– bugetul local: 1.087.019,44 mii lei

– bugetul fondurilor externe nerambursabile: 702,02 mii lei

– bugetul instituţiilor publice finanţate integral/parţial din venituri proprii: 144.840,62 mii lei

 

Pe secţiuni, bugetul general se prezintă astfel:

– secţiunea de funcţionare: 607.647,05 mii lei (49,3%)

– secţiunea de dezvoltare: 624.915,03 mii lei (50,7%)

 

Investițiile proprii sunt în sumă de 40.510,08 mii lei, din care :

– achiziții autobuze și tramvaie 5.091 mii lei

– modernizare străzi 6.218 mii lei

– iluminat public 4.000 mii lei

– amenajare alei Cimitir Buna Vestire 1.600 mii lei

– racordarea clădirilor publice la sistemul centralizat de termoficare 1.500 mii lei

– reabilitare parc Mimoza 630 mii lei

– reabilitări, modernizări și dotări creșe 2.610 mii lei

– împăduriri 780 mii lei

– modernizări, reabilitări, dotări unități de învățământ 10.000 mii lei

– investiții spitale 2.050 mii lei

– asistență socială 850 mii lei

 

Proiectele mari finanțate în 2015 sunt:

– Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi 207.365,53 mii lei

– Sistem management de trafic în municipiul Iaşi 49.851,74 mii lei

– Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere 57.166,77 mii lei

– Reabilitarea infrastructurii rutiere în zona industrială 56.703,60 mii lei

– Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud – Municipiul Iaşi 42.182,70 mii lei

– Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport 30.347,02 mii lei

– Consolidare și restaurare imobil Muzeul Municipal 16.481,15 mii lei

– Regenerare urbană zona Lăpușneanu 12.131,38 mii lei

– Reabilitare Mănăstirea Golia –etapa II 8.912,07 mii lei

– Reabiltare Cămin de Pensionari Sf. Parascheva 8.059,75 mii lei

– Dezvoltarea axei de transport Est –Vest în municipiul Iaşi 5.408,47 mii lei

– Proiecte școli 15.435,46 mii lei

– Proiecte Direcția de Asistență Comunitară 2.089,29 mii lei

 

„Bugetul pentru anul 2015 este un buget ambițios, care păstrează filosofia bugetelor anterioare de dezvoltare a orașului pe fonduri europene și de pregătire a viitoarelor etape de finanțare europeană pe exercițiul 2014 – 2020”, a mai spus primarul Gheorghe Nichita.

 

 

 

Obiective controversate pe lista de investiții. Un nou monument al Ostașului Sovietic?

Primăria a prevăzut în proiectul de buget şi o serie de proiecte de investiţii care au iscat sau pot isca controverse: reproiectarea paginii de internet a fost estimată la o sumă de 36.000 lei. În sectorul IT, municipalitatea mai are în plan să implementeze o aplicaţie soft­ware „pentru participare cetăţenească online“ (200.000 lei), să cumpere licenţe (300.000 lei), precum şi alte dotări şi echipamente (900.000 lei).

O investiţie care a stârnit controverse anul trecut în lumea culturală şi la care, aparent, Primăria renunţase, este amplasarea unui bust a lui Adrian Păunescu. Achiziţia vine la pachet cu alte monumente, printre care se numără cel al Ostaşului sovietic şi alte trei busturi (Nicolae Labiş, Cătălin Anuţa şi Gheorghe Asachi). Valoarea totală se ridică la 250.000 lei, respectiv o medie de 50.000 lei/bust.  Din lista monumentelor nominalizate în proiectul de buget, viceprimarul Mihai Chirica a confirmat realizarea Ostaşului sovietic. În urmă cu câţiva ani, monumentul a făcut obiectul unui scandal, după ce Ambasada Rusiei a constatat că acesta fusese dezafectat încă de la începutul anilor 2000. Monumentul fusese topit, iar bronzul a fost folosit pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazul, din Copou, arată Ziarul de Iași.

 

Liberalii votează ÎMPOTRIVĂ

Liberalii au criticat dur proiectul de buget local, considerându-l „umflat artificial“. „Trebuie să ne rugăm ca acest buget să se şi îndeplinească, pentru că altfel situaţia va deveni gravă pentru Iaşi. S-a ajuns la un buget de peste un miliard de lei pentru că au fost incluse sumele din toate proiectele europene aflate în curs. Acestea trebuie finalizate în acest an, aşa că, vrând-nevrând, banii au fost incluşi. Dacă vor putea fi şi cheltuiţi, este altă discuţie. Dacă nu se vor cheltui, vor trebui plătiţi de Primărie“, a declarat pentru Z
iarul de Iași
preşedintele filialei municipale a PNL, Marius Dangă. Acesta a precizat că numeroase din investiţiile incluse în proiectul de buget sunt în fapt repuneri pe tapet ale unor iniţiative mai vechi, nefinalizate.

 

De asemenea, reprezentanţii PNL au criticat sumele mici reprezentând investiţii din veniturile proprii ale municipalităţii. „Suma prevăzută este infimă: 28,5 milioane lei. În 2013, au fost 57,6 milioane lei. Nici atunci nu era mult, dar acum s-a ajuns la jumătate. Investiţiile din fonduri proprii, care ar trebui să fie un motor care să mişte economia locală, nu reprezintă altceva decât un motor gripat. Nu este un buget cu care Iaşul să se mândrească“, a apreciat Dangă.

 

Liberalii vor vota împotriva propunerii de buget local, Dangă afirmând că acesta nu cuprinde numeroase proiecte propuse de PNL. Astfel, în proiectul de buget nu se regăsesc fonduri pentru achiziţionarea de mijloace de transport noi, fondurile acordate societăţii civile au fost apreciate ca nesemnificative, iar municipalitatea a refuzat să ia în considerare reabilitarea esplanadei din faţa Teatrului Naţional fără construirea unei parcări subterane, aşa cum ceruseră liberalii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments