Carnea de miel s-ar putea scumpi cu 50%!

0
72

 De Paşte trebuie să ne procurăm o lupă, pe care să o punem lângă farfurie. Asta ca să putem înfige furculiţa în friptura de miel,… care va fi mică, foarte mică! Boala limbii albastre şi avorturile la oi ar putea scumpi carnea de miel chiar şi cu 50% anul acesta.

Crescătorii spun că 2015 ar putea fi unul catastrofal pentru acesta. Ei se confruntă cu boala limbii albastre, care a redus drastic exporturile româneşti de ovine – adică o mare parte din sursele de bani – şi cu un fenomen ciudat: un număr foarte mare de avorturi spontane la oi. “Din câte putem vedea până acum, numărul de miei de anul acesta va fi cu 50% mai mic decât anul trecut. Asta din cauza bolii limbii albastre, care ne-a lovit anul trecut, ne-a limitat exporturile pe piaţa asiatică şi ne-a adus în pragul falimentului, pe de o parte. Aşa am ajuns să scădem numărul de animale. Pe de altă parte, avem, acum, în ianuarie, o problemă de care nu ne-am mai lovit: un număr mare de avorturi la oi. Cred că preţul va reflecta scăderea ofertei, adică va creşte cu 50%”, ne-a spus Dumitru Dinulescu, crescător de ovine din Dobrogea. Fermierul susţine că avorturile la oi lovesc aproximativ 40% din animalele gestante. “Eu nu sunt un caz izolat, toate fermele din jurul meu sunt lovite de aceste avorturi ciudate. Am trimis analizele la veterinar şi aşteptăm rezultatele”, a adăugat Dinulescu. Pe de altă parte, carnea de oaie e din ce în ce mai puţin populară în bucătăria românilor. “Boala limbii albastre a venit pe fondul unei scăderi permanente a cererii de carne de oaie pe piaţa internă. An de an se cumpără tot mai puţină carne de miel de Paşte. Populaţia preferă pulpele de pui cu 6 sau 7 lei kilogramul decât carne de miel cu 23 sau 25 de lei, din cauza sărăciei”, ne-a spus Ion Hiru, crescător de oi din Argeş.

Boala limbii albastre a suspendat exportul de oi din România

Boala limbii albastre este un virus care afectează ovinele, bovinele şi caprinele. Nu este periculoasă pentru om, dar poate distruge şeptelul de animale acolo unde se instalează, de aceea în unele ţări din UE, printre care şi România, s-au impus restricţii de export. În ceea ce priveşte avortul la oi, nu este ceva neobişnuit şi poate fi prevenit. Până acum, nu s-au înregistrat însă cazuri atât de numeroase (40%) cum sunt cele din luna în curs.

 

 

 

 

Sursa: libertatea

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments