Ai pielea excesiv de uscată? Poţi să dai vina pe duşurile fierbinţi şi dese pe care le faci în fiecare zi, susţin specialiştii
Avem tendinţa de a face duş mult mai des decât ar fi cazul, susţin doi dermatologi celebri citaţi de site-ul BuzzFeed. Acest lucru afectează sănătatea pielii şi o fac mai vulnerabilă la infecţii. Aşadar, obiceiul de a face duş de câteva ori pe zi nu este unul tocmai sănătos şi iată care sunt argumentele dermatologilor:
1. Deshidratează pielea şi va fi foarte uscată;
2. Predispune pielea la iritaţii;
3. Îndepărtezi prea des bacteriile bune care există în mod natural pe piele şi au rol protector;
4. Creşte riscul de a face infecţii ale pielii.
În special atunci când foloseşti apa fierbinte şi petreci mult timp sub duş, pielea va fi afectată mai mult şi te vei confrunta cu o problemă foarte des semnalată de femei: senzaţia şi aspectul de piele foarte uscată, mai ales în sezonul rece.
Cât de des este recomandat să faci duş?
În funcţie de activitatea zilnică pe care o ai, specialiştii susţin că ar fi indicat să faci un duş o dată la 2-3 zile, iar în restul zilelor să te speli doar în părţile esenţiale.
Ei susţin că poţi să foloseşti şerveţelele intime sau puţină apă cu săpun pentru împrospătarea zilnică a zonelor mai sensibile (organele genitale, faţă, zona axilelor, picioarele).
Bebeluşii nu trebuie îmbăiaţi zilnic
O altă regulă pe care o recomandă specialiştii este aceea de a evita spălarea zilnică a bebeluşilor şi a copiilor mici. Dermatologii susţin că acest obicei nu este unul sănătos pentru pielea lor.
Prin expunerea de timpuriu la murdărie şi bacterii, sensibilitatea pielii e mai mică pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Astfel, riscul alergii la nivelul pielii va fi mult mai mic, argumentează experţii.
Reguli ca să previi uscarea excesivă a pielii pe timp de iarnă
1. Bea multă apă plată şi ceaiuri din plante medicinale.
2. Consumă alimente bogate în grăsimi sănătoase
Acestea păstrează umezeala în straturile superficiale ale pielii. Consumă: somon, avocado, ulei de măsline presat la rece, sardine, hering, macrou, nuci, seminţe de in, seminţe de dovleac.
3. Hidratează pielea imediat după ce ai făcut duş!
Alege un produs de corp fără parfum, conservanţi, derivaţi din petrol sau alţi aditivi care pot irita pielea. De asemenea, dacă ai pielea foarte uscată este recomandat să foloseşti untul de shea, deoarece pielea îl absoarbe foarte bine şi senzaţia de hidratare se menţine o perioadă lungă de timp.
4.Cronometrează timpul pe care-l petreci sub duş!
Duşurile fierbinţi şi lungi sunt extrem de nocive pentru pielea ta, deoarece absorb toată umezeala şi o lasă deshidratată. Ca să eviţi acest lucru, este recomandat să-ţi cronometrezi timpul petrecut sub duş, pentru că de cele mai multe ori depăşim cu mult cele 5 minute pe care ar trebui să le alocăm acestei operaţiuni.
5. Foloseşte umdificatorul
Fie că foloseşti un aparat de ultimă generaţie sau un borcan cu apă pe care să-l pui pe calorifer este important pentru pielea ta, deoarece astfel nu vei avea aer uscat în cameră care accelerează deshidratarea pielii.
Sursa: eva