Ce îi aduce pe medicii romani înapoi acasă din străinătate. "Preţul" plătit pentru salarii şi de 12 ori mai mari ca în ţară

0
70

Banii nu sunt totul. Au ajuns la această concluzie o parte dintre doctorii romani, care revin în ţară după ce au muncit în străinătate, pe salarii chiar şi de 12 ori mai mari, că cele de aici.

Le este dor de familie şi de prieteni, şi se simt singuri într-o ţară străină. Pe de altă parte, aici au mai multe şanse să se afirme, decât în occident.

În vreme ce mii de medici pleacă anual din ţară în speranţa unui trai mai bun, există şi specialişti care se întorc în România. Ştefana Roşu se număra printre ei. Tânăra s-a specializat în chirurgie vasculară la Timişoara şi a plecat în cel de-al doilea an de rezidenţiat în Dusseldorf, Germania, împinsă de salariul mic de doar 800 de lei. După 8 luni s-a răzgândit.

„E greu să te adaptezi. Oamenii sunt cu totul diferiţi, sunt mai reci. E, oarecum, greu să-ţi faci prieteni printre nemţi, deşi toţi sunt foarte politicoşi. Noi aici ne înţelegem, mă rog, poate nu toţi, dar majoritatea, foarte bine, ne ajutăm unul pe celălalt”, spune Ştefana.

Din Germania s-a întors cu experienţă care îi va folosi aici. A lucrat cu aparatură performanta şi a învăţat să facă operaţii, încă rare la noi în ţară.

„Singura diferenţa era că acolo nu-ţi lipseşte nimic. Noi trebuie să ne descurcăm cu ce avem sau să ne luptăm să obţinem lucruri.”

Tot de la nemţi a învăţat şi cum să se poarte cu pacienţii.Libertatea mai mare de a practica meseria în România – este un alt lucru care îi aduce pe medici înapoi.

„Domnul profesor ne oferă oportunitatea să intrăm în sală şi să ajutăm, să fim la locul faptei. Am preferat să mă întorc din Germania, pentru că am considerat că aici am multe lucruri de învăţat”, spune şi Mircea Popitiu, medic rezident.

Cei mai mulţi dintre medicii care pleacă din ţară sunt nesiguri pe decizia lor. Unii intră în concediu fără plată, ca să îşi protejeze locurile de muncă.

„Au spus că se vor întoarce şi eu sigur că mă aştept ca lucrul ăsta să se întâmple. Sunt mai multe motive pentru care ar vrea să se întoarcă, începând cu cele familiale. Au aici alte legături şi o altă reţea socială, pe care să se sprijine”, explica Mihai Grecu, şef UPU al Spitalului Judeţean din Timişoara.

În plus acasă sunt primiţi cu braţele deschise pentru că sistemul nostru duce lipsă de specialişti.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments