Cine este Sajida al-Rishawi, femeia pentru care Statul Islamic este dispus sa elibereze al doilea ostatic japonez

0
62

După ce l-au executat pe Haruna Yukawa, cei din Statul Islamic au spus, într-o înregistrare video, că sunt dispuşi să-l elibereze pe al doilea ostatic japonez, Kenji Goto, dacă o vor primi la schimb pe islamista Sajida al-Rishawi.

Sajita se afla în custodia autorităţilor din Iordania din 2005 şi nu a mai fost văzută în public de nouă ani, după ce a luat parte la o serie de atentate asupra unor hoteluri iordaniene, care au dus la moartea a 57 de persoane, potrivit CNN.

„Soţul meu a detonat o bombă, dar eu nu am reuşit să o detonez pe a mea. Toată lumea fugea şi eu am plecat în acelaşi timp”, a povestit, în 2005, islamista.

Aceasta a fost condamnată la moarte, în 2006, însă nu a mai fost executată. Autorităţile iordaniene spun că al-Rishawi, care are acum în jur de 40 de ani, a comis mai multe atentate cu bomba, alături de soţul ei, la unele hoteluri.

Femeia, care a spus că locuia în Irak şi a venit în Iordania cu un paşaport fals, a mărturisit că atentatele au fost plănuite de soţul ei, Hussein Ali al-Shamari.

De atunci, iordanienii au afirmat că atacurile au fost coordonate de gruparea al-Qaeda din Irak, condusă de Abu Musab al-Zarqawi, de origine iordaniană. Acesta a fost ucis, în 2006, de un atac aerian al Statelor Unite.

Actualul lider al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost un apropiat al lui Musab al-Zarqawi, iar Sajida al-Rishawi ar fi sora celui care era, în 2005, mâna dreaptă a liderului al-Qaeda din Irak.

În filmare, reprezentanţii Statului Islamic vorbesc despre Sajida al-Rishawi drept „sora lor încarcerată”.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments