Poate că ochii sunt ferestrele sufletului, însă cât de multe ştii despre ei? Sunt imposibil de înlocuit (nu poţi înlocui un ochi, nu există un transplant de acest gen), însă din ce sunt făcuţi? Iată câteva dintre curiozităţi despre ochii tăi dezvăluite de către oftamologul Rebecca Taylor.
1. Recordul acuităţii vizuale în cazul oamenilor este de 20/10
Asta înseamnă că persoana respectivă a putut vedea de la 6 metri ceea ce un om normal vede de la 3 metri.
2. Diferenţa dintre ochiul uman şi cel al unei păsări de pradă este imensă (din punct de vedere al acuităţi vizuale)
Ceea ce un şoim poate vede de la 6 metri un om vede de la un metru.
3. Heterocromia irisului
Heterocromia oculară (o persoană care are ochi de culori diferite) este ereditară. Însă dacă atunci când te-ai născut ochii tăi aveau aceeaşi culoare, însă mai târziu ai observat că unul dintre irişi şi-a schimbat culoarea – asta poate fi un semn de boală, ceea ce înseamnă că ar trebui să mergi la un control oftalmologic. (Iar dacă într-o familie a venit pe lume cu copil cu ochi de culoare diferită, însă în familia respectivă nu a fost nimeni aşa ar trebui mers de urgenţă la oftalmolog pentru un control de specialitate).
4. Există un cuvânt care defineşte teamă de ochi
Şi se numeşte Ometafobia.
5. Pe cât de dureroasă este o lovitură în ochi, pe atât de rapidă este vindecarea
Unele răni ale ochilor se pot vindeca în 24 până la 48 de ore. În acelaşi timp, durerea imensă pe care o simţi atunci când eşti lovit în ochi are o funcţie importantă – dacă locul lovit se infectează atunci rişti să îţi pierzi vederea. Aşa că în cazul în care te răneşti la ochi, ar trebui să mergi de urgenţă. S-ar putea să fie nevoie de antibiotice.
6. Este posibil să te alegi cu o arsură solară la ochi
Tocmai de aceea este important să porţi ochelari de soare care să te protejeze împotriva razelor ultraviolete. Arsurile povocate ochilor de soare diferă de cele de piele, unde efectele sunt relativ rapide fiind soldate cu dureri, înroşirea pielii şi decojirea ei. În cazul ochilor, arsurile nu au loc imediat ci după o perioadă mai mare de timp; expunerea prelungită la soare va avea ca efect slăbirea ţesuturilor din jurul ochilor şi ar putea fi nevoie de intervenţie chirurgicală.
7. Este posibil ca acuitatea vizuală „să se îmbunătăţească” odată cu trecerea anilor
Însă ar putea să nu fie chiar un lucru bun, pentru că ar putea indica o problemă de sănătate. Spre exemplu, dacă aveai la ochi un defect de + 3 (0 înseamnă o acuitate vizuală normală,valori cu „+” indica hipermetropie în vreme ce cu „–„ dezvăluie miopia) şi brusc îţi dai seama că nu mai ai nevoie de ochelari să citeşti, te-ai putea confrunta cu o boală care afectează vederea, precum diabetul şi care are ca efect secund declanşarea miopiei. De aceea s-a ajuns de la +3 la 0. Ceea ce înseamnă că atunci când experimentezi schimbări rapide ale acuităţii vizuale, ar trebui să mergi la doctor pentru un contol.
8. Cristalinul ochiului este la fel de mare cât o bomboană M&M
Cristalinul ochilor care se focalizează la fel cum o fac lentilele aparatului de fotografiat şi se afla în spatele irisului. Are aproape aceeaşi mărime precum o bomboană M&M.
9. Dezvoltarea cataractei este ca şi creşterea unei alune în M&M
Gândeşte-te la ciocolată din bomboanele amintite care începe să crească şi să se întărească dezvoltând în ea o mică alună.
10. Dacă ai acuitate vizuală de 20/20 nu înseamnă că ai o vedere perfectă
Asta este o vedere medie.
Sursa: sfatulparintilor