Covasna: Panoul 'SIC – ținutul secuiesc', mascat de un drapel tricolor, de Ziua Unirii Principatelor

0
119

Panoul cu inscripția „SIC Terra Siculorum” (varianta latină a ținutului secuiesc – n.r.), amplasat anul trecut de liderii UDMR Covasna în vecinătatea Prefecturii și a Pieței „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde au avut loc, sâmbătă, ceremoniile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, a fost mascat, pe durata manifestărilor, de un drapel tricolor românesc, care a fost susținut de mai mulți tineri.

Săptămâna trecută, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis o adresă oficială liderilor UDMR, Tamas Sandor și Antal Arpad, care ocupă și funcțiile de președinte al Consiliului Județean, respectiv de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, prin care i-a invitat să participe la manifestările oficiale dedicate Micii Uniri, dar și să înlăture acest panou.

Prefectul a menționat că cereri de înlăturare a panoului au venit și din partea a două organizații civile, respectiv Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Asociația Civică pentru Demnitate în Europa, care consideră că menținerea panoului reprezintă un ‘gest extremist’ și o ‘provocare ce jignește românii și lezează sentimentele naționale’, precum și o ‘ofensă adusă însăși sărbătorii Micii Uniri’.

Liderii UDMR Covasna nu au dat curs nici uneia dintre solicitări. ‘Nici nu mă așteptam să dea curs unei asemenea invitații ținând cont de lipsa dorinței de colaborare, de a da un semnal. În fond, noi atât așteptam: un semnal de respect a acestei sărbători. Nu era vorba nici de prefect, nici de vreo asociație, ci de simbolul românesc al acestei zile și de modul de raportare la aceste lucruri. Nu poți cere să fii respectat, dacă nu respecți pe alții.(…) Majoritatea respectă minoritatea maghiară și celelalte minorități, iar statul român le asigură drepturi depline. (…) Gestul conducerii Consiliului Județean Covasna și a Primăriei Sfântu Gheorghe, privit din această perspectivă, este incalificabil’, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul Forumului Civic al Românilor, dr. Ioan Lăcătușu.

Panoul cu inscripția ‘SIC Terra Siculorum’ a fost amplasat în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014, în replică la acțiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spațiile publice, conform unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Brașov.

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUnirea Principatelor a fost sărbătorită din Moldova şi până în Ardeal. Cum s-au distrat cei din Bistriţa
Articolul următorCe spune felul în care mănânci despre viaţa ta sexuală
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments