Cum ne protejăm vasele de sânge. Recomandările pe care le fac specialiştii

0
92

Preţioasele vase de sânge din interiorul creierului trebuie protejate prin toate mijloacele. Protecţie înseamnă controlul posibilelor boli metabolice, lipsa ţigărilor, lipsa medicaţiei haotice.

Hipertensiune, medicaţie nepotrivită, fumat, iată câţiva dintre principalii duşmani ai creierului. Sunt factori care pot provoacă accidente vasculare severe, irecuperabile.

Aveţi o rudă care a suferit accident vascular cerebral? Situaţia înseamnă să includeţi pe lista investigaţiilor anuale un consult neurologic şi unul cardiologic. Aceasta deoarece s-a dovedit că există gene care predispun la boala arterelor cerebrale. Aveţi sau nu genele, fumatul este un obicei care va creşte cu 100% riscul accidentului vascular.

Arterele sunt vasele mari care duc sânge oxigenat de la inima spre ţesuturi. După ce hrăneşte toate celulele, sângele se întoarce spre inima, prin vene. Afecţiunile arterelor vă pun viaţa în pericol, în timp ce bolile venelor rareori sunt ameninţătoare de viaţă

Anevrism înseamnă o zonă dilatată în peretele vasului de sânge. Se rupe uşor, iar odată rupt, produce hemoragie care poate ameninţa viaţa. Anevrismul apare din cauza atero-sclerozei.

Ce însemna boala? Colesterolul din sânge, mai exact LDL colesterolul se depune în interiorul vaselor de sânge. Simultan, depunerile duc la inflamaţie în interiorul vaselor.

Grăsimile din sânge, colesterolul LDL şi trigliceridele sunt indicatori care trebuie conştientizaţi şi apoi controlaţi.

20% din populaţia planetei constata valori crescute ale acestor grăsimi. Se numeşte sindrom x-metabolic şi implică şi predispozita pentru diabet, pentru încărcarea cu grăsimi a ficatului. În România vorbim de 4 milioane de oameni care au nevoie de tratament.

După 35 de ani, măsuraţi-vă tensiunea măcar o dată pe an. Odată ce aţi fost diagnosticaţi cu hipertensiune, acesta nu revine la normal de la sine niciodată! Se tratează toată viaţa conştiincios. Hipertensiunea netratata poate declanşa hemoragii grave în profunzimea creierului. Acestea au risc vital.

Alături de toţi aceşti factori de risc prea puţin oameni conştientizează riscul la care se expun când iau anti-inflamatoare nesteroidiene pe termen lung, fără indicaţia medicului. Ele au influenţă asupra puterii de coagulare a sângelui. Mai exact, scad funcţia trombocitelor. Vorbim despre particulele din sânge care sunt implicate în oprirea unei hemoragii după o ruptură vasculară, dar şi în timpul proceselor inflamatorii. Acestea favorizează hemoragia cerebrală după un accident vascular.

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments