"Dacă nu mănânci tot mă supăr". Comportamentul pe care nu e indicat să îl aveţi cu copil atunci când e în creştere

0
55

Dacă nu eşti cuminte vine bau bau! Mă supăr dacă nu mănânci tot. Iată două fraze folosite frecvent de părinţi pentru disciplinarea celor mici.

Însă acestea nu sunt recomandate pentru că pot dezvolta temeri şi frustrări pentru toată viaţa. Pedeapsa fizică însemna orice fel de violenţă fizică asupra copilului. Pedeapsa emoţională însemna umilinţă, jigniri, ameninţări.

Spre exemplu, cel mic şi-a împins colegul său fratele şi îl puneţi la colţ. Copilul nu conştientizează că a făcut ceva rău.

Copilul a făcut ceva pentru care credeţi că merită o pedeapsă? Mai întâi explicaţi-i că acţiunile lui au consecinţe. Şi-a lovit fratele, putea să-i spargă capul.

Apoi întrebaţi-l: Ce ai simţit când l-ai lovit? A simţit fie frică, fie furie, fie neputinţă. Povestiţi-i că atunci când îi este frică sau se simte furios sau fără putere, îl ajută să respire.

Aceste etape se învaţă şi tot ele conduc, ulterior, atât la gestionarea eficientă a conflictelor, cât şi la o gândire logică.

Şi aparent inofensivele expresii „dacă nu eşti cumite, te dau la bau bau” sau „te dau pe stradă” sunt, potrivit psihologilor, pedepse emoţionale. De fapt, vă ameninţaţi copilul că îl părăsiţi. Şi creaţi astfel terenul anxios de mai târziu.

Trecem mai departe la o expresie care, posibil, v-a bântuit copilăria: „Mă supăr dacă nu mănânci tot”. Nu repetaţi acest comporament. Nu are nimic de-a face cu grijă faţă de copil.

Mâncarea asociată emoţiilor e cel mai uşor mijloc ca cel mic să piardă controlul asupra alimentaţiei.

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments