Fondurile europene pregătite pentru Republica Moldova, de aproximativ 700 de milioane de euro, vor fi suspendate. Acest lucru se va întâmpla pe fondul suspiciunilor exprimate de Bruxelles și Washington cu privire la cheltuirea sumelor oferite până în prezent Chișinăului, susține directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, Dan Dungaciu, citat de infoprut.ro.
,,Imaginaţi-vă următoarea situaţie: în Republica Moldova au fost investite până acuma cam 1,86 de miliarde de euro, plus 1 miliard de doari din partea Statelor Unite. Pe această sumă, în proporţie de 60 la sută, există suspiciuni la Bruxelles şi la Washington. Aceste evaluări sunt făcute de Fondul Monetar Internaţional, care este, de fapt, aparat tehnic al aşa-numitei „troici” în care intră Banca Mondială şi UE, care vin şi fac evaluări în Republica Moldova. La Banca de Economii există un miliard de euro dispăruţi, care va trebui pus înapoi. Această bancă, probabil, cel puţin aşa va cere FMI, se va închide. Asta înseamnă că dispar bani pe care UE i-a dat Republicii Moldova. Asta înseamnă că următoarele fonduri care erau pregătite, undeva 700 de milioane de euro pentru Republica Moldova, vor fi suspendate”, a punctat Dungaciu.
Sociologul de la București consideră că parcursul european al Republicii Moldova este în pericol din cauza nerespectării condițiilor trasate de Bruxelles, mai cu seamă pe segmentul justiției.„Respingerea condiţiilor pe care reprezentanţii UE, ai Parlamentului European, dar eu cred că şi ai Comisiei Europene, le-au formulat la Chişinău, va avea urmări extrem de drastice pentru parcursul european al Republicii Moldova. Miza principală este relaţia cu Bruxelles-ul, pentru că reprezentanţii europeni au formulat nişte condiţii clare, care ţin, în special, de modul în care se gestionează problematica justiţiei la Chişinău”, a spus Dungaciu.
Republica Moldova a fost îndemnată la începutul acestei luni ,,să-și facă temele pentru acasă” înainte de a înainta cererea de aderare la Uniunea Europeană. Comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn, a precizat că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie realiste cu privire la parcursul european al Republicii Moldova. Deși alegerile parlamentare au avut loc pe 30 noiembrie, la Chișinău nu a fost constituită o coaliție de guvernare, aspect care îngrijorează Bruxelles-ul.
(Sursa: infoprut.ro)