De ce NU POATE FI EXECUTAT Relu Fenechiu. Soția cere partajul: „Casa e a mea”

0
764

5,6 milioane de lei are de recuperat statul în Dosarul Transformatorul. Un an de zile s-a pierdut pentru că SEM, compania păgubită, a intrat în lichidare și nu și-a urmărit interesele. Apoi, executorul a vrut să treacă la licitații, dar soția fostului ministru a depus cerere de partaj. Asta mai înseamnă cel puțin un an de amânări. Cu poprire pe cont, Mariana Fenechiu spune că n-are cu ce-și întreține copilul!

 

Fostul lider liberal ieşean Relu Fenechiu este condamnat definitiv de aproximativ un an, dar compania Servicii Energetice Moldova SA Bacău nu a reuşit să recupereze vreun leu din paguba produsă în „Dosarul Transformatorul“. Doar Fiscul a reuşit să încaseze 25.000 de lei de la inculpaţi, cheltuieli judiciare din timpul procesului.

 

Ambele părţi s-au prăbuşit simultan

Firma păgubită, Servicii Energetice Moldova (SEM), a fost în 2014 într-o anarhie aproape totală. La începutul anului, exact când Fenechiu intra în închisoare, acţionarul majoritar al SEM, Electrica SA, a anunţat că a decis lichidarea firmei. După o vreme, a fost depusă la judecătorul sindic de la Tribunalul Bacău o acţiune de intrare în lichidare voluntară, procedură extrem de greoaie la o firmă atât de mare, cu 400 de angajați.

 

 În cartierul de la Bucium, Relu Fenechiu deține o vilă de 343 mp

Luat la ochi de-abia în toamnă

Pe parcursul procedurii de lichidare, orice pas se aprobă de judecătorul sindic, la termenele de judecată. Astfel s-a scurs mai bine de jumătate din 2014, timp în care lichidatorul a pus cap la cap datele.

De-abia în toamnă Servicii Energetice s-a îndreptat asupra situaţiei celor aproape 6 milioane de lei pe care trebuie să-i încaseze, conform sentinţei. Au fost ochite imobilele care erau sechestrate încă din timpul cercetării penale şi judecăţii, iar înainte de scoaterea la licitaţie a fost angajat un executor judecătoresc, care, în noiembrie anul trecut, a demarat procedurile de executare silită. Este vorba de bunuri care aparţin tuturor celor condamnaţi.

 

Atacul soţiei

Aproape imediat, actele întocmite de executor au fost atacate la instanţă de soţia lui Fenechiu, care a cerut judecătorilor, într-un proces care nu are stabilit încă primul termen, să suspende executarea silită şi să constate că o parte din bunuri îi aparţin. Prin urmare, Mariana Fenechiu solicită partajarea averii familiei pentru ca la licitaţie să fie scoase doar părţile de imobile ce-i vor reveni soţului.

Mariana Fenechiu a menţionat în faţa instanţei că executorii vor să execute silit un teren de 1.101 mp, plus o vilă amplasată pe acesta, de pe Aleea Teilor, nr. 1, din Iaşi. De asemenea, se încearcă recuperarea prejudiciului prin executarea unui alt teren, de 2.000 mp, plus construcţiile aferente, de pe strada Fundac Socola, nr. 9.

 

 De când a fost închis, Relu Fenechiu a inițiat mai multe procese, dar nu se arată în instanță, rămânând în celulă

Vila – bunul cel mai scump

Reclamanta mai susţine că toate clădirile de pe terenul de pe Aleea Teilor au fost dobândite în timpul căsniciei ceea ce îi conferă dreptul de a deţine o parte din acestea. Mariana Fenechiu a menţionat că, potrivit legii, i se cuvine un procent de 50% din valoarea imobilului, dar şi a îmbunătăţirilor care i s-au adus. „Pe terenul din Aleea Teilor există o locuinţă de 343 mp şi acea casă ar trebui să-mi revină mie, deoarece am în întreţinere un minor de 6 ani şi nu deţin alt spaţiu locativ. Valoarea imobilului respectiv este de 800.000 de lei“, a mai menţionat Daniela Fenechiu.

Cum lucrările la imobil au fost evaluate la 400.000 de lei, femeia spune că i s-ar cuveni 200.000 de lei.

În plus, aceasta susţine că, pe cel de-al doilea teren, de 2.000 mp, s-au construit în timpul mariajului mai multe clădiri pentru loisir şi hobby-uri, cum ar fi o sală dedicată activităţilor sportive, valoarea imobilului fiind de 100.000 de lei, iar, în opinia ieşencei, jumătate din sumă ar trebui să-i revină ei.

 

Cu conturile blocate

Femeia a adăugat că, pe lângă bunurile imobile, există şi un autoturism BMW X6, dobândit în timpul căsniciei şi care a fost evaluat la 30.000 de euro. Daniela Fenechiu a precizat că doreşte să primească sultă din partea soţului ei pentru vehiculul respectiv.

Mai mult, soţia lui Fenechiu a menţionat că BEJA Iovu Dragoş şi Sârbu Ciprian au indisponibilizat conturile familiei, pe motiv că trebuie să recupereze prejudiciul din salariul fostului ministru al transporturilor.

Soţia lui Relu Fenechiu a subliniat că poate fi urmărită până la o treime din venitul lunar net, nicidecum toate sumele şi că nu are cu ce să întreţină minorul de 6 ani, dar şi pe celălalt copil al fostului liberal, acum în vârstă de 20 de ani.

În cazul în care instanţa va admite cererea de suspendare, licitaţiile vor aştepta sentinţa din dosarul de partaj al soţilor Fenechiu.    

 

 Vila lui Fenechiu menită să despăgubească firma din Bacău se află într-un cartier construit de acesta în Bucium

Iritat de onorariul executorilor

Relu Fenechiu a contestat recent în instanţă o încheiere a BEJA Iovu Dragoş şi Sârbu Ciprian. Executorii au menţionat că s-a stabilit în sarcina fostului ministru al Transporturilor că ar avea de achitat până acum, doar pentru cheltuielile de executare, suma de 77.332 de lei, din care 76.905 lei reprezintă onorariul BEJA Iovu Dragoş şi Sârbu Ciprian.

„Executarea silită este deschisă pentru şase debitori, care au fost obligaţi la plata prejudiciului în solidar. Executorul ar fi trebuit să specifice în acea încheiere că îmi revine în sarcină doar 1/6 din suma respectivă, nicidecum suma întreagă, pentru că, altfel, s-ar ajunge la situaţia în care, pentru toţi debitorii, să fie achitată suma de 463.998 de lei, care depăşeşte plafoanele în materie“, a precizat Fenechiu.

 

Citește și Enviro, un Tel Drum al Iașului. Zeci de drumuri județene, reabilitate de firma-fantomă a liberalilor

 

Probleme peste probleme

În ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în „Dosarul Transformatorul“ condamnarea definitivă a lui Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare, pedeapsă similară cu cea primită de fratele său, Lucian, în aceeaşi cauză. Fostul deputat a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către
Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, actual Servicii Energetice.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentMutu a scăpat de cea mai grea piatră de moară” care-i atârna de gât: despăgubirile solicitate de Chelsea Londra
Articolul următorPovestea halucinantă a morții celui mai temut interlop român
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments