Dosarul privatizărilor strategice, la final. Zi decisivă pentru foștii miniștri Codruţ Sereș şi Zsolt Nagy

0
55

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da luni sentinţa definitivă în dosarul privatizărilor strategice în care sunt acuzaţi foştii miniştri Codruţ Sereș şi Zsolt Nagy.

 

Procurorul de şedinţă a cerut, pe 17 decembrie, Instanţei Supreme pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege în dosarul privatizărilor strategice, fără a individualiza pedeapsa pentru fiecare inculpat. Tot atunci, avocaţii au susţinut pledoariile finale care au continuat şi pe 19 decembrie, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor care şi-au susţinut nevinovăţia.

 

ICCJ a decis pe 15 octombrie că foştii miniştri Codruţ Sereș şi Zsolt Nagy, precum şi Mihai Radu Donciu şi Mihai Dorinel Mucea să fie judecaţi sub control judiciar în dosarul privatizărilor strategice.

 

Măsură a fost luată de instanţă pentru a preîntâmpina plecarea acestora din ţară înainte de judecarea ultimului termen al dosarului, stabilit pentru 26 noiembrie, şi după ce un alt inculpat, Gabor Kerekeș, a părăsit ţara fără încuviinţarea magistraţilor.

 

De altfel, instanţă a dispus arestarea în lipsa a lui Gabor Kerekeș, urmând ca pe numele lui să fie emis un mandat internaţional de arestare.

 

În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruţ Seres a fost condamnat de Înalta Curte la şase ani închisoare cu executare în dosarul privatizărilor strategice, iar fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy, la cinci ani de detenţie.

 

Sereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de şase ani.

 

Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru aderare la un grup infracţional.

 

Alte condamnări: Michal Susak (cetăţean ceh) – 10 ani închisoare (pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi pentru complicitate la spionaj) ; Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez) – 9,6 ani închisoare (pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi pentru complicitate la spionaj).

 

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj, iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, 11 ani de închisoare.

 

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a primit şapte ani de închisoare, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a fost condamnat la şase ani de închisoare, Gabor Kerekeș – cinci ani de închisoare, iar cetăţeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

 

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii miniştri Codruţ Sereș şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

 

Acuzaţiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanța în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA.

 

De asemenea, ei sunt acuzaţi şi în legătură cu adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments