Dr. Mahmoud Ismail, liderul arabilor din Iaşi: „EXTREMIȘTII NU AU RELIGIE“

0
768

Spre deosebire de coreligionarii lor din Siria şi Irak, reprezentanţii musulmanilor din Iaşi resping crimele care au avut loc recent în Franţa. Ei afirmă că „Islamul nu acceptă ca cineva să comite acte terorisme în numele lui Allah”. Dr. Mahmoud Ismail recunoaște că oamenii de rând din lumea arabă nu înțeleg intervențiile SUA și cad ușor pradă fundamentalismului.

 

7EST a stat de vorbă în legătură cu recentele evenimente din Franţa cu doi reprezentanţi ai musulmanilor din Iaşi, dr. Mahmoud Ismail, membru al Uniunii Internaţionale a Savanţilor Musulmani şi dr. Fawaz El-Agha, reprezentant al Ligii Culturale Islamice din România.

 

„Fundamentalismul este asimilat greșit în media”

7EST: Cum comentaţi cele întâmplate în Franţa?

Mahmoud Ismail: Când se întâmplă o problemă, se analizează efectul, dar nu şi cauzele. Asta nu înseamnă că eu justific în vreun fel ceea ce s-a întâmplat. Terorismul nu are niciun fel de justificare! Nu pot fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat în Franţa. Religia noastră condamnă orice act de violenţă. De obicei, se iau măsuri când se întâmplă ceva, dar nu se iau măsuri preventive. Problema terorismului se tratează cu greşeli şi atunci se face o greşeală şi mai mare.

Mass-media interpretează de multe ori greşit sau exagerat unele reacţii ale musulmanilor. Oamenii simpli nu înţeleg, spre exemplu, intervenţiile americane din Irak şi atunci, automat, americanii sunt consideraţi duşmanii lor.

În plus, peste tot sunt promovaţi teologii musulmani radicali, nu cei specializaţi. Ideile unui astfel de fundamentalist teolog sunt foarte repede asimilate de oamenii de rând. Şi atunci se face diferenţă între sângele vărsat de cei puternici şi sângele celor săraci, care nu are nicio valoare, e ca şi cum ar curge apă. Şi asta îi determină pe mulţi arabi să se bucure atunci când are loc un eveniment de genul celui petrecut în Franţa. Asta în ciuda faptului că Islamul nu permite aşa ceva.

 

 Mahmoud Ismail (stânga) şi Fawaz El-Agha sunt doi dintre şefii arabilor din Iaşi şi au o atitudine pacifist

Statul Islamic nu va exista

7EST: Care vor fi repercusiunile asupra musulmanilor în Europa?

M.I.: Cu siguranţă că vor fi reacţii negative împotriva musulmanilor. Dar vorbim de acte individuale, făcute de nişte extremişti. La fel cum a fost şi în Franţa. A fost un act individual. Nu toţi musulmanii fac aşa sau gândesc aşa.

7EST: Cine sunt şi ce urmăresc cei din Statului Islamic?

M.I.: Statul Islamic nu există! Şi dacă unii se autointitulează aşa, eu nu-i recunosc. Statul Islamic este foarte mult promovat de mass-media, fără ca el să existe, să aibă nişte graniţe. Se tot vehiculează nişte nume, fără a se spune cine sunt exact aceştia. Nu recunosc autoritatea unui Stat Islamic şi tot ceea ce comit reprezentanţii lui. Fiecare stat islamic este independent. Un unic Stat Islamic este un vis al unora, care nu va deveni niciodată realitate.

 

„Judecați pentru ce fac, nu pentru religie”

7EST: Toate atacurile terioriste comise de musulmani, spun atentatorii, sunt făcute în numele religiei musulmane şi a lui Allah.

M.I.: „Allah Akhbar“ înseamnă „Dumnezeu este mare!“ Islamul nu acceptă ca cineva să comite acte terorisme în numele lui Allah. Şi chiar dacă spune că i-a spus Allah, chiar credeţi că Allah i-a spus asta? Nu! Fiecare trebuie judecat pentru ceea ce face, nu pentru religia pe care o are. Dacă un creştin spune că Iisus l-a pus să omoare pe cineva, noi chiar îl credem?! Îi condamnăm pe toţi creştinii? Normal că nu! Un musulman nu are dreptul să se răzbune pe cineva care a spus o vorbă urâtă despre Profet. Unuia care scrie cu pixul nu poţi să-i răspunzi cu arma! Un verset din Coran spune că atunci când cineva ia în derâdere numele Profetului, să nu mai stai cu el. Principiile religiei islamice sunt să crezi în toţi profeţii lui Dumnezeu, în Iisus Hristos, în Moise. Dacă eu nu cred în Iisus Hristos înseamnă cu nu sunt musulman.

 

Înţelegerea Coranului face diferenţa

7EST: Coranul este interpretat diferit în ţările arabe. Există mai multă libertate în Dubai sau Turcia decât în Libia sau Arabia Saudită.

M.I.: Toate versetele Coranului vorbesc despre libertate. Un verset spune că nimeni nu te poate obliga să ai o religie. Allah i-a spus Profetului că nu poate obliga pe nimeni să urmeze religia sa. Diferenţa se face în funcţie de modul în care Coranul este înţeles de fiecare comunitate. Spre exemplu, în Islam, femeia are toate drepturile. În Arabia Saudită, femeile nu au voie să conducă maşina. Asta se întâmplă din cauza obiceiurilor. Nu spune religia că femeia nu are voie să conducă! Era maşină pe timpul Profetului?! Sunt multe cutume familiale. Sunt obiceiuri care se aplică de foarte mult timp.

7EST: În Arabia Saudită s-a dat o „fatwa“ prin care au fost interzişi oamenii de zăpadă. Cum comentaţi?

M.I.: Nu am auzit de aşa ceva. Coranul spune să nu te închini la idoli. Nu cred că omul acela de zăpadă e făcut să te închini la el. În principiu, nu cred că ar fi normală o asemenea „fatwa“ . E ieşită din înţelesul islamului.

 

Moscheea din Iași era aproape pustie pentru că s-a făcut curățenie

Securitatea, la un pas de discriminare

7EST: S-au înăsprit măsurile de securitate de pe Aeroportul „Charles de Gaulle“. Asistăm la un nou 9-11 septembrie 2001?

Fawaz El-Agha: Eu am fost şi în Statele Unite şi în Spania şi în Belgia şi nu am fost tratat diferit. Nu văd de ce ar fi măsuri exagerate împotriva musulmanilor. Ah, există cazuri izolate, unde există suspiciuni în privinţa unei persoane şi atunci se iau măsuri de securitate speciale. Asta e altceva. Dar, în ţările europene nu se poate face aşa ceva deoarece este discriminare şi nimeni nu-şi permite să facă aşa ceva. Fiecare autoritate trebuie să ia măsurile de securitate necesare.

 

Citește și La Muzeul Literaturii se lucrează în familie. Adjuncta lui Dan Lungu și-a angajat soțul la MLR

 

„Profetul Mohamed nu a ripostat niciodată cu violenţă!“

Liga Islamică şi Culturală, filiala Iaşi, denunţă actul violent din Franţa asupra caricaturi
ştilor săptămânalului Charlie Hebdo. “Aceasta este o acţiune condamnabilă, ce nu are legătură cu învăţăturile Islamului şi trebuie condamnată în cei mai duri termeni de către toate organizaţiile, fundaţiile şi societatea civilă din lume. Profetul Mohammed a fost jignit de către locuitorii din Mekka în nenumărate rânduri, dar niciodată nu a ripostat cu violenţă, ci cu vorbe bune, calm şi răbdare”, se arată într-un  comunicatul al Ligii Culturale şi Islamice din România, filiala Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments