Enviro, un Tel Drum al Iașului. Zeci de drumuri județene, reabilitate de firma-fantomă a liberalilor

0
750

Cristian Maftei, finul lui Crin Antonescu, a fugit de condamnare în țările calde, dar firma sa continuă contractele-cadru cu Consiliul Județean. După un faliment cu datorii de 14 milioane de lei, renașterea s-a produs odată cu revenirea PNL la Putere. Firma are un birou obscur, fără măcar o plăcuță de identificare pe ușa de la intrare. Ca să nu bată la ochi, Enviro primește subcontractări la lucrările câștigate de alții. Ridică o clădire pe fonduri europene și face 6 milioane de euro pe an din comenzile de la DADJ.

 

Firmele se schimbă, dar „băieţii deştepţi” rămân bine racordaţi la banul public. Una dintre cele mai ciudate evoluţii o are Enviro Construct SRL, o firmă care a apărut parcă de nicăieri. În realitate s-a schimbat doar numele firmei, pentru a se renunţa la datorii, pentru că Enviro Construct este fosta Quantum, firma patronată de fugarul Cristian Maftei, condamnat la 6 ani de puşcărie.

 

Dat în urmărire generală

Personajul-cheie pentru Quantum şi Enviro Construct este Cristian Maftei. Fin de cununie al lui Crin Antonescu, Maftei a gravitat în zona liberală şi a făcut afaceri frumoase cât timp PNL a fost la putere. Condamnat în dosarul „Mită la prefect” la 6 ani de închisoare, Maftei a fugit din ţară şi este dat în urmărire generală.

Omul de afaceri a încercat să elimine orice legătură publică între cele două companii, dar a lucrat cu aceiaşi oameni. La Quantum, Iulian Daniel Mădârjac era angajat, iar Irina Sîrghi era director financiar. La Enviro, Mădârjac şi Sîrghi sunt acţionari, cea din urmă fiind şi administrator. Acum, despre Maftei se speculează că ar fi ba în China, ba în Venezuela, dar firmele sale prosperă pe bani publici.

 

Cristian Maftei a dispărut, dar Enviro a rămas o pușculiță de partid

Profit în mandatul PNL, faliment după

Compania Quantum a fost înfiinţată în anul 2000 şi, în perioada guvernării liberale, a fost abonată la contracte pe bani publici. Zeci de primării din judeţ au încheiat contracte de asfaltare cu Quantum, astfel încât cifra de afaceri a firmei a crescut exponenţial. În 2008, de exemplu, când prim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu, Quantum raporta o cifră de afaceri de 21,4 milioane de lei, aproape dublu faţă de anul anterior. După schimbarea guvernului Tăriceanu, Compania Quantum a început să întâmpine probleme. Dacă în 2007 şi 2008 profitul depăşea 1 milion de lei, în 2009 pierderile au ajuns brusc la 1,7 milioane de lei. În consecinţă, sediul Companiei Quantum a fost mutat la Zalău, unde s-a şi cerut intrarea în insolvenţă.

 

Sora lui Maftei conduce tot

Firma lui Cristian Maftei a ajuns la 14 milioane de lei datorie şi a intrat în faliment în 2012, pentru că nu a respectat graficul de plăţi impus în planul de reorganizare. Între timp, în 2006, a fost înregistrată firma Enviro Construct SRL, cu acţionari Irina Sîrghi şi Iulian Daniel Mădârjac, ambii angajaţi la Quantum.

Firma nu a avut activitate efectivă până în 2011, când a început să preia lucrări de la Quantum. „A fost tranziţia de la o firmă la alta, nimic altceva. Afacerile erau conduse de aceeaşi persoană, Irina Sîrghi, care se prezenta şi la licitaţii. Din câte ştiu, s-a ocupat de tot şi ea conduce şi acum Enviro Construct, după ce Maftei a fugit din ţară”, spune unul dintre patronii firmelor de construcţii din Iaşi.

Şefa de la Enviro Construct nu a putut fi contactată pentru a confirma sau a infirma informaţia iar Ionel Echimov, patronul firmei cu care Enviro derulează mai multe contracte a refuzat să discute despre firma parteneră.

 

 

Enviro participă la licitațiile organizate de DADJ, condusă de liberalul Daniel Minciună. A câștigat lucrări de reabilitare pe zeci de drumuri județene

Pietruiau drumuri asfaltate

Primul scandal în care a fost implicată Enviro Construct datează din 2011, imediat după ce a început să ocupe piaţa pe care lucra Quantum. Un control comandat de fostul preşedinte CJ, Constantin Simirad, la Direcţia de Drumuri Judeţene a scos la iveală lucrări fictive acordate către Enviro, dar care nu au mai apucat să fie decontate.

Contractul încheiat cu asocierea Enviro Construct SRL şi SC Huge Construct SRL viza pietruirea a 23 de tronsoane de drum pentru 1.512.000 de lei. Comisia de control a constatat că două dintre drumurile care trebuiau pietruite de Enviro fuseseră asfaltate în urmă cu mai mulţi ani, deci nu mai puteau fi pietruite. Comisia a mai constatat că devizul estimativ al lucrărilor ar fi fost supraevaluat. În plus, Enviro a înregistrat întârzieri la execuţia lucrărilor pe şapte tronsoane de drum.

 

Au triplat profitul

După venirea la putere a liberalilor, în USL, contractele Enviro Construct au „explodat”. Din 2006, firma a funcţionat cu doar doi angajaţi şi cu o cifră de afaceri de câteva sute de lei. În 2011, cu PDL la putere, Enviro a înregistrat brusc o cifră de afaceri de 14,5 milioane lei şi un profit de 75.000 lei. Acesta este momentul în care Enviro a preluat afacerile de la Quantum, potrivit raportului administratorului judiciar de la firma ajunsă în faliment.

În 2012, când deja guvernarea aparţinea USL, firma ieşeană a ajuns la 17,6 milioane cifra de afaceri şi 858.000 lei profit.

În 2013, cifra de afaceri a depăşit 26 milioane lei, iar profitul s-a ridicat la 2,2 milioane lei. Aşadar, după doar un an, profitul înregistrat aproape că s-a triplat. Trebuie menţionat că Enviro Construct nu se ocupă de construcţii rezidenţiale, ci de asfaltări. Aşadar, banii încasaţi sunt bani alocaţi de administraţiile locale.

 

 Ușa de la firma Enviro n-are frontispiciu, iar adminitratorul Irina Sârghi se ascunde de parcă ar face trafic de droguri

Duşi în spate de Eky-Sam

Datele financiare pentru anul 2014 ar putea aduce Enviro Construct Iaşi aproape de performanţele Tel Drum, firma din Teleorman despre care se spune că ar aparţine lui Liviu Dragnea. Reţeta succesului a fost asigurată de asocierea cu Eky-Sam SRL din Târgu Frumos. Constructor abil şi cu conexiuni în toate partidele politice, Ionel Echimov a cumpărat, la preţ de nimic, utilajele fostei SC LDP, firma de asfaltări şi de deszăpezire a Consiliului Judeţean. Apoi, asocierea Eky-Sam cu Enviro Construct a câştigat, în 2013, contractele cadru pentru deszăpezire atât pe Drumuri Naţionale, cât şi pe Drumuri Judeţene. Fiecare contract are valoarea de 1 milion de euro pe an, dar se decontează între 500.000 şi 800.000 euro, în funcţie de starea vremii. Dar, în acest fel, Ionel Echimov şi Cristian Maftei au asigurat sursele de finanţare şi pentru perioada în care nu se fac asfaltări.

 

Legături strânse la Botoşani

Un alt contract important „prins” de Enviro Construct este cel legat de reabilitarea drumului Ţigănaşi – Plugari, cunoscut ca Iaşi-Botoşani. Au fost 10 milioane
euro alocate asocierii Eky-Sam – Enviro Construct – Transporturi Auto SA. Compania Transporturi Auto aparţine baronului PSD de Botoşani Constantin Conţac, recent eliberat din penitenciar după ce a ispăşit o condamnare pentru fapte de corupţie legate tocmai de asfaltarea drumurilor judeţene. Legăturile la Botoşani sunt, însă, mai strânse. Preşedintele liberal al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a încredinţat către Enviro un contract de 9 milioane de lei pentru asfaltarea unui drum din comuna Copălău.

 

Au şi finanţare europeană

În 2012, Enviro a obţinut un contract de 1,5 milioane de lei pentru asfaltarea şanţurilor făcute de ApaVital, iar în 2013 a contestat licitaţia câştigată de o altă firmă pentru aceeaşi activitate. Cu un an înainte, firma a obţinut un contract pentru plombe asfaltice pe drumul judeţean Bosia-Ungheni, dar şi repararea străzilor din Hârlău.

Pe lângă contractele încredinţate de autorităţile locale, Enviro a reuşit să obţină şi o finanţare europeană de 2 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru construirea unui centru de afaceri vizavi de Delphi, în comuna Miroslava. Momentan, din cei 2 milioane de euro, Enviro a creat un site nefuncţional.

 

 

Cum se ascund banii

Portalurile de achiziţii publice indică, pentru Enviro, contracte mai mici decât valoarea declarată oficial a cifrei de afaceri. Constructorii din piaţă susţin însă că Enviro Construct apelează la un subterfugiu, tocmai pentru a nu atrage atenţia asupra sa. „Presa se uită să vadă cine a câştigat un contract, dar nu poate verifica subantrepriza. Ca să ajungi la 5-6 milioane de euro cifră de afaceri, nu este uşor. Dacă însumaţi contractele de pe SEAP ale Enviro, veţi găsi jumătate din sumă sau chiar mai puţin. Alţii câştigă licitaţiile iar firma lui Maftei face lucrările”, spune unul dintre patronii contactaţi de 7EST. Toţi cei care au acceptat să discute cu reporterii au cerut anonimat, pentru a nu-şi afecta propriile afaceri.

 

Citește și Celula fără gratii a lui Cristian Maftei. De cele mai multe ori, viaţa în libertate a fugarilor condamnaţi la închisoare se dovedeşte un coşmar

 

Modelul Tel Drum

Firma Tel Drum din Teleorman este asociată cu Liviu Dragnea, şi a obţinut contracte de circa 100 milioane de euro în doar 2 ani de guvernare USL. „Dragnea dă anumite fonduri europene şi apoi câştigă Tel Drum. Dacă dispare Dragnea, dispare Tel Drum. Tel Drum are contract în fiecare comună”, a susţinut Marian Vanghelie când a fost exclus din PSD. Potrivit jurnaliştilor de la Hotnews, Tel Drum a obţinut 30 de contracte importante în mai multe judeţe controlate de USL.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPrețul petrolului se prăbușește din nou
Articolul următorDe cinci ani mănâncă doar cartofi prăjiţi
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments