Experimente medicale ilegale, la Iași? Mai mulți pacienți au decedat

0
95

Un neurochirurg de la Spitalul „N. Oblu“ din Iaşi, care este şi cadru universitar, conf. dr. Ştefan Iencean, este acuzat că, fără a avea consimţământul informat al mai multor pacienţi, le-a făcut acestora puncţii lombare şi a utilizat eprubetele cu lichidul prelevat de la bolnavi, din partea inferioară a coloanei vertebrale, pentru o cercetare ştiinţifică. Nu se ştie exact de la câţi bolnavi au fost prelevate probe, însă într-un salon al spitalului, în frigiderul în care îşi ţineau bolnavii mâncarea, au fost descoperite zeci de eprubete etichetate cu numele pacienţilor, informează „Ziarul de Iași”.

 

În unele cazuri, pacienţilor li s-au făcut puncţii repetate, iar unuia dintre aceştia i s-au făcut nu mai puţin de 30 de astfel de manevre. Nu e clar dacă era absolut necesară efectuarea puncţiei lombare pentru diagnostic ori tratament, sau dacă s-a practicat această manevră medicală doar pentru a preleva probele necesare respectivei cercetări. Acuzaţiile pot deveni însă foarte grave, ţinând cont de faptul că unii dintre pacienţii la care s-au efectuat aceste puncţii au decedat. Dacă efectuarea puncţiilor a dus la complicaţii ce au cauzat decesul pacienţilor, dacă era necesară efectuarea lor, şi în ce scop au fost păstrate eprubetele cu lichid cefalorahidian, toate acestea le va stabili doar ancheta procurorilor, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi existând o plângere referitoare la cele întâmplate la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

 

Scandalul a izbucnit în august 2014. Atunci, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a fost sesizată de către un medic din spital că neurochirurgul Ştefan Iencean, cadru didactic şi medic primar în cadul Secţiei Neurochirurgie III a spitalului, efectuează puncţii lombare repetate la pacienţi cu traumatisme de coloană vertebrală şi păstrează eprubetele cu lichidul cefalorahidian prelevat din zona inferioară a coloanei în congelatorul unui frigider dintr-un salon al spitalului.

O comisie alcătuită din reprezentanţi ai conducerii spitalului a verificat sesizarea şi a descoperit în congelatorul frigiderului peste 80 de eprubete cu lichid, acestea având trecute pe ele nume şi date ale recoltării. În prezenţa comisiei, suportul a fost ridicat din frigider şi depozitat în alt loc, eprubetele fiind inventariate şi consemnate într-un proces-verbal.

 

Iniţial, dr. Ştefan Iencean nu a oferit explicaţii clare la existenţa respectivelor eprubete. Doar a susţinut că nu intenţiona să efectueze vreun studiu ştiinţific, că păstrarea probelor în frigiderul destinat alimentelor pacienţilor din salon nu prezintă niciun risc şi că există consimţământ de la toţi pacienţii la care a efectuat puncţiile. De menţionat că, pentru puncţia lombară, medicul trebuie să ceară pacientului un consimţământ informat separat de cel general, pe care pacientul îl semnează la internare.

A urmat o nouă şedinţă, în care medicul Ştefan Iencean a motivat că puncţiile lombare repetate fac parte din tratamentul pacienţilor cu traumatisme vertebromedulare, fără să ofere explicaţii clare privind motivul pentru care au fost stocate respectivele eprubete. Neajungându-se la nicio concluzie, este convocat Consiliul de Etică al Spitalului de Neurochirurgie.

 

Citește mai mult AICI

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments