O ieşeancă în vârstă de 35 de ani a bătut recordul la naşterile prin cezariană. După a cincea naştere pe cale chirurgicală, aceasta a adus pe lume, la Spitalul „Cuza Vodă”, un copil în greutate de 3.700 de grame, uimindu-i pe medicii din maternitatea ieşeană, care consideră „o minune” faptul că femeia a scăpat fără complicaţii, arată „Evenimentul”.
„Cezariana reprezintă un risc pentru naşterea ulterioară. Atunci când o femeie are două sau trei cezariene, riscul de complicaţie este foarte mare. După a cincea cezariană, este o minune că organismul a rezistat şi nu a fost nevoie să-i scoatem uterul pacientei după această intervenţie. Acesta este primul caz de acest gen din experienţa mea”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Spitalului „Cuza Vodă”.
Procentul alarmant de mare a femeilor care preferă naşterea prin cezariană i-a determinat pe medici să tragă un semnal de alarmă. „Femeile trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să nască natural, iar un număr mai mare două cezariene reprezintă un risc pentru sănătatea lor. Din nefericire, am constatat că la Maternitatea Cuza Vodă femeile nasc şi la a treia cezariană şi au fost înregistrate complicaţii, fiind nevoie de intervenţia medicilor şi scoaterea uterului. După operaţia cezariană sunt pierderi mari de sânge, iar riscul de complicaţii este mare”, a mai precizat prof. dr. Onofriescu.
În România, procentul operaţiilor de cezariană a ajuns la aproximativ 70% din numărul naşterilor, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un procent de maxim 10-15%. La Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, aproape 3.000 de femei au născut prin operaţie de cezariană în 2014, dintr-un total de 6.000 de naşteri. Pentru această situaţie medicii invocă şi un oarecare deficit de comunicare între gravidă şi medicul specialist.
(Sursa: ziarulevenimentul.ro)