Oficialii Fondului Monetar Internațional se arată deranjați de legea privind insolvența persoanelor fizice, afirmând că falimentul personal poate avea un efect negativ pe piața financiară.
Într-o scrisoare transmisă Parlamentului luni, oficialii FMI afirmă că o astfel de lege ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului, încurajând autoritățile române să „se inspire din experiența altor țări din zona UE”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu a văzut scrisoarea de la FMI, adăugând că „e treaba Parlamentului de ce decide”, fiind un sistem de protecție în cazul unor crize financiare.
Proiectul legii insolvenței persoanelor fizice a trecut de Senat fără a fi dezbătut, în decembrie 2013, aflându-se în prezent la Camera Deputaților.
Legea falimentului personal presupune ca românii care nu mai au cum să-şi plătească datoriile de orice natură, îşi vor putea cere în instanţă falimentul personal.
Aceștia trebuie să arate că nu au cum să achite cel puţin două datorii către doi sau mai mulţi creditori, în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora.
Băncile nu vor mai putea executa silit persoanele care şi-au declarat falimentul personal, iar aceste persoane vor avea o perioadă în care, pe baza unui plan, vor putea să-şi restructureze şi reorganizeze plata datoriilor pe o perioadă de cinci ani, doar în cazul în care planul nu merge, se trece la lichidarea bunurilor datornicului.
Sursa: curierul