Focar de arme nucleare ruseşti la 600 km de Chişinău

0
48

Ruşii ar putea plasa un focar balistic nuclear în arealul geopolitic al Republicii Moldova, la 600 de kilometric de Chişinău, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată anul trecut, în martie, de Federaţia Rusă, informează Ziarul Naţional. Armele nucleare ar urma să fie poziţionate în jurul enclavei strategice Kaliningrad, pion militar al Moscovei situat la periferia ţărilor membre NATO.

Potrivit WND, prin aceste mişcări de forţe Rusia caută să pună presiune pe NATO pentru a-şi limita expansiunea spre Est, mesaj conform cu noua doctrină militară a ruşilor.

Informaţia privind natura nucleară a întăririi arsenalului din Crimeea a fost făcută publică de către o sursă care lucrat în mai multe foste Administraţii americane. Dacă Moscova intenţionează să poziţioneze arme nucleare în peninsula ucraineană, se ridică atunci ipoteza încălcării tratatului de neproliferare START din 2012, din moment ce Crimeea a fost anexată de Rusia. Sursa citată a mai afirmat că Rusia îşi poate plaseze arme nucleare tactice, dacă nu chiar strategice, precizând că este posibil ca această manevră să fi avut loc deja, chiar dacă, la această oră, această informaţie nu poate fi confirmată.

 

Scenariul prezenţei armelor nucleare în Kaliningrad nu este unul nou. Printre documentele dezvăluite de Wikileaks există și un raport din 2002 care sugerează existenţa acestui tip de armament în enclava rusă aflată între Lituania, Polonia şi Marea Baltică.

Încă din noiembrie 2014, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove a avertizat că Rusia trimite echipamente militare în Crimeea, inclusive rachete de croazieră şi sol-aer.

Când autorităţile de la Kremlin și-au prezentat noua doctrină militară, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia are dreptul de a staționa arme nucleare în Crimeea.

Lituania va publica un manual de supravieţuire pentru cetăţeni, din cauza îngrijorării privind acţiunile pe care ţara vecină, Rusia, le-ar putea lua împotriva sa.

 

”Păstraţi-vă mintea limpede, nu intraţi în panică şi nu vă pierdeţi raţiunea. Focurile de armă în apropierea locuinţei voastre nu înseamnă sfârşitul lumii”, este unul dintre sfaturile din manual, scrie Business Insider.

Ministerul Apărării va trimite manualul în librăriile din Lituania săptămâna viitoare, cartea urmând să fie distribuită şi la evenimente militare.

 

Printre sugestiile din manual, se anumeră şi una care vizează reţelele de socializare. În eventualitatea unei invazii, cartea sugerează că lituanienii trebuie să se organizeze pe Twitter şi Facebook şi să încerce să atace cibernetic inamicul. Guvernul Lituaniei ia, de asemenea, în considerare ca toate clădirile nou construite să fie prevăzute cu adăposturi.

 

 

 

(Sursa: infoprut.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments