Francul elveţian a sărit de 5 lei la băncile din România iar BNR a anunţat un curs record. Ce se întâmplă cu EURO

0
119

Monedă în care mulţi romani au credite a sărit azi de 5 lei la mai multe bănci din România, în urma unei decizii controversate a Băncii centrale din Elveţia

Pe site-ul Bancpost, cursul anunţat în dimineaţa de 15 ianuarie pentru francul elveţian era de 6,5 lei la vânzare şi 3,5 la cumpărare. Între timp, cursul a fost modificat la 5 lei la vânzare şi 4 la cumpărare. De asemenea, Leumi Bank are pe site un curs de 5,055 lei la vânzare şi 3,704 la cumpărare iar Banca Transilvania prezintă un curs valutar spot pentru francul elveţian de 5,2 lei la vânzare.

Cursul Băncii Naţionale a României

Şi asta cu toate că BNR anunţase pentru ziua de 14 un curs de 3,7415 pentru un franc elveţian. Cursul pentru 15 ianuarie a fost anunţat la ora 13:00 şi este de 4,3287 lei pentru un franc.

De asemenea, euro a trecut la BNR de pragul psihologic de 4,5 lei. Cursul anunţat de Banca Naţională pentru 15 ianuarie este de 4,5034 lei.

Creditele în franci s-au dublat

În România sunt aproximativ 70 de mii de oameni care au luat împrumuturi în franci elveţieni de la bănci în perioada 2006-2008. Şi cum în 2008 cursul BNR era de 2,24 lei/CHF, iar acum este de 4,32, creditele lor s-au dublat.

De pildă, dacă pentru 500 de franci elveţieni în 2008 plăteai 1.117 lei, acum plăteşti 2.164 lei.

Creşterea mondei elveţiene s-a reflectat şi în lumea bancară „Pe leu mişcarea a fost mică. Pe franc a fost panica şi a fost chiar oprit de la tranzacţionare. Au fost diferenţe foarte mari între ofertele de cumpărare şi cele de vânzare”, a declarat pentru Mediafax dealerul unei bănci.
 
De ce a crescut francul elveţian

Explicaţia  tine de o decizie a Băncii Naţionale a Elveţiei, care a decis să renunţe la legătura dintre francul elveţian şi euro. În 2011, Bancă a impus un curs minimi de 1,2 CHF pentru 1 euro pentru a preveni recesiunea şi deflaţia. Potrivit Financial Times, decizia a dus la o creştere subită a monedei elveţiene, care s-a apreciat cu 27de procente în raport cu euro, dar şi cu dolarul.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.
De asemenea, banca centrală elveţiană a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

 

curs valutar franc elvetian Bancpost

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments