Grăsimea ne apără de bacterii

0
97

Ţesutul adipos, într-un strat normal, are rol de barieră în calea infecţiilor

Cercetătorii americani au analizat răspunsul celulelor adipoase existente sub piele atunci când corpul nostru este expus acţiunii unei bacterii. Rezultatul: grăsimea produce aproape tot atâţia anticorpi ca şi sistemul imunitar. Dermatologul american Richard Gallo de la Şcoala de Medicină din San Diego a coordonat un studiu care demonstrează că ţesutul adipos care se găseşte sub piele constituie o primă barieră contra bacteriilor. Astfel, când pielea este lezată, pentru a reduce riscul pătrunderii unor microorganisme şi dezvoltării unor infecţii, sistemul imun intră rapid în acţiune. El trimite globulele albe exact la locul lezat pentru a ucide bacteriile “rele”.

Dar trimiterea semnalului şi mobilizarea globulelor protectoare la locul de luptă înseamnă timp. Până la intrarea în acţiune a globulelor albe, grăsimea de sub piele are rolul de a domoli avansul bacteriilor, cu ajutorul unui compus antimicrobian. De fapt, acest mecanism formidabil pe care îl are omul în lupta cu microorganismele este explicat de studiul realizat de echipa doctorului Richard Gallo, publicat în revista Science. “Este cu totul neaşteptat, spune doctorul Gallo, faptul că nu ştiam că aceste celule adipoase pot produce antimicrobi chiar într-o cantitate apropiată celei produse de sistemul imun”.

Totuşi, ar fi total greşit să credem că, având un strat mai gros de celule adipoase suntem mai protejaţi de infecţii. Autorii studiului chiar subliniază că “surplusul de grăsime este contra-productiv”. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Şcoala de Medicină din San Diego au făcut teste pe şoareci care au fost infectaţi cu stafilococul auriu. Ei au ajuns la concluzia că stratul adipos de sub pielea rozătoarelor a produs un compus antimicrobian numit catelicidină, destinat special combaterii infecţiei.

Dar autorii insistă asupra faptului că rezultatele studiului realizat de ei nu semnifică faptul că surplusul de grăsime în corp este benefic pentru a lupta contra infecţiilor. Dimpotrivă, trebuie să reţinem că obezitatea şi problemele legate de diabet generează un răspuns “greşit” din partea celulelor adipoase de sub piele, care, în loc să ne protejeze, ele micşoreze capacitatea de apărare a organismului contra infecţiilor. De altfel, tot într-o grosime rezonabilă, ţesutul adipos joacă multiple roluri: de strat izolator, contribuind la conservarea căldurii corpului, de depozit de energie şi de protejare a organelor interne.

Aşadar, nu doar sistemul imun, ci şi celulele adipoase ne ajută să luptăm contra infecţiilor, cu condiţia ca ele să formeze un strat rezonabil.

 

 

 

 

Sursa: jurnalul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments