Încă o amânare pentru livrarea gazelor prin gazoductul Iaşi–Ungheni?

0
93

Deşi autorităţile anunţau victorios că de la 1 ianuarie vom livra deja gaze româneşti Republicii Moldova prin conducta Iaşi–Ungheni, se pare că mai avem încă de aşteptat. Acum câteva zile, eurodeputatul român Siegfried Mureşan atenţiona asupra întârzierilor la începerea livrărilor de gaze,  prognozând că, cel mai probabil, nici în luna ianuarie nu va fi dată în folosinţă conducta, scrie portalul flux.md.

 

Comisia Europeană a confirmat, într-un răspuns la o întrebare scrisă a deputatului european, că nu au fost semnate încă toate contractele care ar permite livrarea de gaze şi nici nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.

„Sunt îngrijorat de întârzierile de la Gazoductul Iaşi–Ungheni. În august 2014, prim-miniştrii Iurie Leancă şi Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze şi nici nu ştim când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiţii, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare”, afirmă eurodeputatul român. 

 

La sfârşitul anului trecut, Siegfried Mureşan, membru al Delegaţiei Parlamentului European cu Republica Moldova, a adresat o întrebare scrisă comisarului european pentru energie pentru a afla dacă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, proiectul Gazoductului Iaşi–Ungheni este pe deplin finalizat, în condiţiile în care încă nu curge gaz românesc spre cetăţenii Republicii Moldova.

Într-un răspuns transmis la începutul lunii ianuarie, Comisia Europeană a precizat că, deşi lucrările importante au fost terminate definitiv şi interconectorul inaugurat, pentru a fi operaţional, gazoductul mai trebuie să fie certificat în mod oficial şi trebuie semnat un contract de furnizare de gaze. Comisia nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiţii, afirmând doar că Republica Moldova şi România au dat asigurări că livrările de gaze vor începe în luna ianuarie.

 

Compania OMV Petrom (SNP)  a semnat, la 22 decembrie 2014, un acord cu compania Energocom din Republica Moldova pentru livrarea de gaze româneşti, cu începere din 1 ianuarie curent, prin conducta Iaşi–Ungheni. Pe data de 6 ianuarie, întreprinderea de stat „Vestmoldtransgaz” a obţinut de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică licenţă pentru transportul gazelor naturale.

Preţul contractual al gazelor livrate de România va fi de 276,6 dolari americani pentru o mie de metri cubi. Însă acestea ne-ar putea costa mult mai scump din cauza tarifelor de transport pe segmentul moldovenesc, consideră experţii.

 

Astfel, ex-directorul ANRE, Victor Parlicov, afirma pentru portalul mold-street.com că această ofertă de gaze mai ieftine s-ar putea reduce la zero: „Dacă gazoductul Iaşi–Ungheni va fi la bilanţul companiei Vestmoldtransgaz, apoi doar uzura aferentă acestui gazoduct, împărţită la volumele infime de gaze care tehnic pot fi livrate în regiunea Ungheniului, ar rezulta într-un tarif de transport extrem de mare – mult peste diferenţa de preţ dintre gazul rusesc şi cel românesc”.

 

În opinia lui Parlicov, autorităţile au lansat şi realizat acest proiect important fără o analiză şi o consultare cu autoritatea de reglementare în privinţa costurilor de transport şi distribuţie a gazelor. De asemenea, specialistul este sceptic în privinţa faptului că livrările de gaze din România vor putea începe din ianuarie 2015.

 

 

 

(Sursa: flux.md)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentO adolescentă însărcinată i-a cerut iubitului ei să-i omoare mama. Detaliile unei crime care i-a uimit şi pe anchetatori
Articolul următorNominalizările la Oscaruri provoacă polemică la Hollywood
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments