Legendă urbană: nimeni nu trece poligraful. Nici comisarul care manevrează detectorul de minciuni de 15 ani, nu-l poate păcăli

0
1920

Specialistul care are în grijă aparatul de prindere în flagrant a mincinoşilor este categoric: „De 15 ani îl testez și m-a prins de fiecare dată!“. Ani-Mari Gherghel testează în fiecare zi cam trei infractori care neagă că au fost prinşi cu ocaua mică. O legendă spune că pentru a păcăli aparatul trebuie să-ţi pui o piuneză în papuc.

 

Testul poligraf sau „detectorul de minciuni“, cum îi spun unii, este considerat de mulţi infractori drept inamicul public numărul 1. Legende privind „păcălirea“ testului poligraf sunt multe, însă, pentru a afla care este realitatea, 7EST a stat de vorbă cu Ani-Mari Gherghel, expert poligraf în cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi.

 

Testarea, doar cu acordul persoanei

Cu o experienţă de peste 15 ani în cadrul IPJ Iaşi, comisarul Ani-Mari Gherghel are de-a face foarte des cu persoane suspecte de comiterea unor infracţiuni. În fiecare zi, expertul poligraf testează câte trei persoane, iar, într-un top al infracţiunilor, cele mai multe persoane testate sunt acuzate de furturi şi tâlhării. Importanţa testului poligraf s-a dovedit însă şi în cazuri de omor.

 

11 întrebări standard și ești prins cu minciuna

„Testul poligraf, în Poliţia Română, se finalizează într-o expertiză ce ajută mult în munca de poliţie, orientându-ne spre pistele care trebuie valorificate. De asemenea, contribuie la probarea unei fapte, la fel ca restul probelor, deoarece legislaţia românească încadrează expertiza poligraf alături de celelalte expertize. Nu toată lumea poate face testul poligraf. Sunt anumite categorii considerate inapte. Acestea sunt femeile însărcinate, minorii, alcoolicii cronici, persoanele cu afecţiuni psihice, indiferent de diagnosticul formulat în actele medicale, persoanele aflate sub tratament medical ce nu poate fi întrerupt şi orice alte persoane despre care expertul apreciază motivat că nu sunt apte pentru efectuarea examinării poligraf. De asemenea, o persoană care refuză să facă testul poligraf nu poate fi obligată. Acesta se face doar cu acordul persoanei în cauză“, spune Ani-Mari Gherghel.

 

Trei tipuri de teste

În plus, înainte ca persoana să fie testată, acesteia îi sunt aduse la cunoştinţă toate întrebările. „Lucrăm pe mai multe tipuri de teste. Întrebările vin de la cel care dispune testarea, dar eu le pot adapta la structura mea de test. Un chestionar are maximum 11 întrebări. Întrebările nu sunt bătute în cuie, fiind de trei feluri: neutre, relevante şi de control. Nu există un şablon. Locul întrebărilor se modifică în timpul celor trei teste pentru a elimina probabilitatea ca reacţia să fie dată de poziţia întrebării în test, iar scopul examinatorului nu este de a încurca persoana pe care o testează“, explică Gherghel.

 

 Cam câte capuri a scurtat Ştefan cel Mare, atâția mincinoși a prins și comisarul Ani-Mari Gherghel

Paradoxal, nu detectează minciuna

Multă lume îl cunoaşte ca „dectorul de minciuni“, dar, practic, testul poligraf nu detectează minciuna.

„Noi, specialiştii, nu suntem de acord cu denumirea de «detector de minciuni», ci aceea de poligraf, denumirea venind de la numărul de înscrisuri. Sunt persoane mai puţin instruite care îi spun «detectorul cu minciuni», dar scopul lui nu este de a detecta minciuna. Scopul este stabilirea adevărului! Cei cinci parametri care monitorizează funcţionarea organismului în timpul testului poligraf sunt două trasee de respiraţie, toracică şi abdominală, tensiunea arterială, pulsul distal şi reacţiile galvanice ale pielii. Pe baza acestor parametri, se face o analiză a diagramelor şi se stabileşte dacă persoana prezintă sau nu indici ai comportamentului simulat. O minciună spusă conştient produce o anumită stare emoţională“, adaugă expertul poligraf.

 

Gherghel: „Nici eu nu-l pot păcăli!“

Cele mai multe dintre persoanele care sunt testate poligraf sunt sincere, dar există şi cazuri în care oamenii încearcă să păcălească aparatul.

„Testul poligraf este o metodă care ia în calcul aspiraţia tuturor mincinoşilor de a păcăli aparatul. Evident că sunt tot felul de încercări de eludare, dar noi suntem instruiţi să identificăm aceste încercări. Sunt acele legende cum că, dacă îţi pui o piuneză în pantof şi îţi provoci o durere când eşti la aparat, îl vei păcăli. Sau, dacă îmi monitorizez inspiraţia, sau dacă practic yoga, sau… sau… Răspunsul este clar: testul poligraf nu poate fi păcălit! Asta pentru că este un aparat medical, examinatorul ştie cum arată funcţionarea normală a unei persoane
, iar orice deviere trage un semnal de alarmă. Te duce imediat cu gândul la faptul că acea persoană a apelat la contramăsuri pentru a păcăli aparatul. Am stat pe scaun, în ipostaza de subiect, şi nici eu nu pot păcăli aparatul, deşi ştiu toate «şmecheriile» care pot fi făcute!“, istoriseşte Ani-Mari Gherghel.

În Poliţia Română, testul poligraf este folosit din 1974. Acum, la Iaşi este folosită aparatura şi tipul de test furnizat de firma Lafayette Instrument Company, din Statele Unite ale Americii. Soft-ul şi testarea au fost şi sunt verificate permanent de către Universitatea din Utah, care încearcă să identifice toate aspiraţiile mincinoşilor de a păcăli aparatul.

 

 Date expuse de poligraful de la IPJ Iaşi

„Poligraful e făcut vedetă în emisiuni de divertisment!“

Expertul poligraf al IPJ Iaşi s-a arătat deranjat de faptul că testul poligraf este folosit ca „vedetă“ a unor emisiuni de „cancan“.

 

Citește și Poveste în lacrimi: fetița care n-a vrut să fie adoptată. 84 de familii din Iași se luptă cu birocrația și procedurile greoaie

 

„Eu nu prea urmăresc emisiuni de acest gen, de divertisment, dar am înţeles că testul poligraf este scos foarte mult în evidenţă. Poligraful e făcut vedetă în astfel de emisiuni, de vedete sau pseudo-vedete, care spun că au făcut testul poligraf. Eu o văd ca pe o muncă de laborator, care presupune o discreţie, dar şi o muncă ştiinţifică. Sincer, nu ştiu ce se întâmplă în laboratoarele private. Noi suntem acreditaţi RENAR (Asociaţia de Acreditare din România n.r.), suntem acreditaţi de Colegiul Psihologilor şi Ministerul Justiţiei. Nu vreau să-i jignesc pe cei care lucrează în laboratoarele private şi de aceea prefer să nu comentez ce se întâmplă acolo!“, a conchis Ani-Mari Gherghel.

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments