Lovitură imobiliară. Patronul unei firme de consultanţă a cumpărat vila lui Şorănescu la o treime din preţ

0
1638

Într-o acţiune depusă la Judecătorie, fostul proprietar contestă modalitatea în care un executor judecătoresc a încasat din această tranzacţie 82.500 de lei. Noul locatar se numeşte Marin Costia şi a plătit doar 640.500 de lei, vila fiind evaluată anterior la 1,8 milioane lei. Şorănescu a fost executat silit după ce nu a returnat creditele contractate înainte de criză.

 

Afaceristul ieşean Constantin Şorănescu şi soţia lui, Florica, au contestat în instanţă procesul verbal de distribuire a sumei obţinute vara trecută pentru vila lor din Bucium. Soţii Şorănescu sunt nemulţumiţi de suma primită de nişte executori judecătoreşti, dar şi de faptul că unul dintre creditori a încasat câteva zeci de mii de lei. Poate surprinzător, Şorănescu nu contestă preţul de vânzare al impunătorului imobil, unul cu mult sub cel de evaluare. 

 

Vilă cu patru nivele

Reclamanţii au precizat în faţa instanţei că, în urma neachitării unor credite bancare, vila lor din Aleea Bucium a fost executată silit, fiind scoasă la licitaţie. Cei care s-au ocupat de executare sunt reprezentanţii Biroului Executorilor Judecătoreşti (BEJ) Ioan şi Lăcrămioara Mereuţă. Fosta vilă a soţilor Şorănescu avea un subsol de 88 mp, parter de aproximativ 100 mp, un etaj tot de 100 mp şi o mansardă de 96 mp şi a fost scoasă la vânzare de mai multe ori, fiind în cele din urmă cumpărată de ieşeanul Marin Costia (39 de ani), contra sumei de 640.500 de lei (circa 145.000 de euro). Anterior, la cererea aceloraşi executori, imobilul fusese evaluat la 1,8 milioane lei, preţul scăzând în timp din cauza lipsei de cumpărători. În final, a fost acceptată cea mai bună ofertă.   

 

BRD a luat doar 1.764 lei

Soţii Şorănescu au precizat în contestaţia adresată instanţei că, pe 30 iulie 2014, au mers la BEJ Mereuţă, unde au contestat atât suma primită de executorii Mereuţă şi Dominte, Tufeanu şi Nichitoi, implicaţi în executarea silită a bunurilor familiei Şorănescu (în total, 82.500 de lei), cât şi faptul că unul dintre creditori, Constantin Corneliu Aldescu, a încasat circa 34.000 de lei, deşi, în opinia lor, nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru.

Restul banilor din vânzarea la licitaţie a vilei au revenit BRD (1.764 de lei) şi BCR (631.584 de lei), în contul unor împrumuturi făcute de firma Marwa & Co., societate deţinută de familia Şorănescu.

 

Marin Costia a făcut o afacere foarte bună cu o vilă de aproape 400 mp

Contestaţie tardivă

Reclamanţii au menţionat că, deşi li s-au plâns şi executorilor judecătoreşti de sumele trecute ca onorariu, aceştia le-ar fi răspuns că este tardiv.

„Executorul judecătoresc a consemnat obiecţiunile noastre, dar a susţinut că ele sunt formulate tardiv şi că ar fi trebuit să fie formulate în trei zile de la comunicarea prin poştă a procesului verbal de distribuire a preţului. În fapt, este vorba despre o distribuire ilegală a preţului, deoarece s-au încălcat prevederile legale şi, în cadrul dosarului nostru, a fost conexat un alt dosar de executare, 61/2012, al BEJA Dominte, Tufeanu şi Nichitoi“, a subliniat afaceristul Constantin Şorănescu.

 

Citește și Primarul de la Ciurea a dat în mintea copiilor. Investiţie unică în peisajul afacerilor din judeţ

 

Afacerile noului proprietar

Cumpărătorul a scăpat de nemulţumirile lui Şorănescu şi s-a mutat în locuinţă. Noul proprietar, Marin Costia, este un personaj relativ necunoscut în lumea afacerilor de calibru din Iaşi, fiind proprietarul unei firme de consultanţă, Anderssen. El este implicat şi în vânzarea de maşini second hand.

Conform datelor oficiale, în 2013, Anderssen Consulting Group a avut o cifră de afaceri de 3,3 milioane lei, pierderi nete de aproape 250.000 de lei şi o medie de opt angajaţi. Firma are puncte de lucru în Bacău, Bucureşti, Braşov şi Sibiu.

Contactat de 7EST, omul de afaceri Marin Costia a negat iniţial că ar fi cumpărat vila soţilor Şorănescu: „Aţi înţeles greşit, nu am cumpărat eu acea casă…“ După ce reporterii 7EST l-au confruntat cu date din dosarul aflat pe rolul instanţei de judecată, acesta a precizat că nu doreşte să comenteze pe marginea subiectului. „Acestea sunt nişte informaţii personale! Nu vă interesează pe dumneavoastră de ce am cumpărat eu casa aceea! Nu doresc să comentez absolut nimic! Haideţi, vă rog, lăsaţi-mă în pace“, a spus, în final, omul de afaceri.

 

 Şorănescu a trecut prin clipe dificile în ultimii ani

Mărirea şi decăderea lui Şorănescu

Constantin Şorănescu a fost unul dintre cei mai avuţi ieşeni în urmă cu câţiva ani, el deţinând nu doar mai multe firme cu diverse domenii de activitate, ci şi Complexul „Onyx“ sau Hotelul „Bellaria“. În urmă cu aproximativ cinci ani, acesta a patronat şi societatea Jurnalul de Est SRL, care se ocupa cu publicarea cotidianului cu acelaşi nume.

Pe lângă aceasta, familia Şorănescu a deţinut şi societăţile comerciale Marwa & Co. şi Artconstruct SRL, ultima activând în domeniul construcţiilor.

Şorănescu a fost lovit din plin de venirea crizei economice, dar şi de creditele pe care nu le-a mai putut returna. A fost acuzat în două rânduri de către procurori pentru infracţiuni economice, iar cea mai importantă firmă a a sa a intrat în insolvenţă.

Reporterii 7EST au încercat în repetate rânduri să-l contacteze telefonic, pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la litigiul aflat pe rolul Judecătoriei Iaşi, însă omul de afaceri nu a fost de găsit.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments